Ove devojke nikad ne odustaju – “loša Srbija za koju ne znate gde je”

Evropske šampionke su među favoritima u Tokiju (FOTO: CEV)

Odbojkašice Srbije su nove-stare šampionke Evrope! Kako to moćno zvuči, a koliko je moćan Zoran Terzić – selektor od 2002.

Kad kažeš ženska odbojka, pomisliš Zoran Terzić. Živa legenda. Neverovatni stručnjak definitivno je personifikacija uspeha srpske ženske odbojke. I ne samo srpske.

Zanimljivo, da je 1998. na nagovor legendarnog Aleksandra Boričića prihvatio da vodi ženske selekcije i preuzeo ŽOK Crvena zvezda.

Terzić je selektor odbojkašica naše države od 2002. godine. Bio je na klupi i SR Jugoslavije, i SCG, i samostalne Srbije. I predvodi ekipu koja sada već decenijama vlada svetskom odbojkom.

Videlo se da je ovo prava ekipa. Pravimo uspehe i kada izgubimo jedan-dva seta za celo takmičenje, i kada igramo lošije.

To znači da devojke nikada ne odustaju. Ova ekipa je navikla na pobede i to je dobro – rekao je Terzić posle spektakularnog finala protiv Turske.

Tako smireno, jednostavno, skromno. U šampionskom stilu efektno. To govori i o psihološkoj pripremi, kako devojaka, tako i stručnog štaba, koja je često presudna.

Jer kvalitet MVP Tijane Bošković, Maje Ognjenović, Brankice Mihajlović, Bianke Buše i ostalih nije sporan, naprotiv. Zato je u velikim utakmicama i finalima bitna “glava”, i to će reći svaki vrhunski uspešni sportista – koji zna kako do trofeja.

A, neverovatni Zoran Terzić osvajač je čak 18 medalja sa odbojkašicama Srbije.

Najvrednije titule su, bez premca, tri evropske i jedna svetska (do sada jedina za Srbiju), uz olimpijsku bronzu iz Rija.

Osvojio je i bronzanu medalju na SP u Japanu 2006. godine, a naredne godine i srebro na EP. Srebro mu je u kolekciji i sa Univerzijade 2009. godine, kao i zlatne medalje u Evropskoj ligi iz 2009, 2010. i 2011. godine, te bronza iz 2012.

Kruna te generacije je došla pomenute 2011. godine u Beogradu kada su odbojkašice pokorile Evropu.

Usledile su bronze na Svetskom gran priju 2011. i 2013. godine, srebro na Svetskom kupu u Japanu 2015. godine i bronza na Evropskom prvenstvu iste godine u Belgiji i Holandiji. Ceo ciklus zaokružen je trećim mestom na Olimpijskim igrama 2016.

Poslednje tri godine Terzić i naše gracije znaju samo za zlata! Sa najsjajnijim odličjem vratili su se sa Svetskog prvenstva u Jokohami 2018, pre toga su osvojili EP i taj trofej su sada odbranili u Ankari. Pred 12.000 turskih navijača, u pet setova i posle neviđene drame.

MVP BOŠKOVIĆ: Čudesno smo igrale, ponosna sam na sve nas!

Da li je ženska odbojkaška reprezentacija danas institucija u svetu sporta?

Jeste sigurno. Zato je i lakše uklopiti se u našu reprezentaciju – kratko i jasno rekao je Terzić u intervjuu za Sport klub.

I zaista su naše devojke prava odbojkaška sila. Igraju moćno. Deluju neustrašivo i nezaustavljivo! Fantastično ih je još prošle godine posle svetskog zlata opisao i Mauricio Monte, italijanski pisac, koji je bio oduševljen kao i brojni ljubitelji sporta širom planete.

Njegova čestitka je zaista nešto posebno i te reči opet imaju težinu. Ne opet, već zauvek kada su devojke koje u dresu odbojkaške reprezentacije brane boje Srbije.

“Srbija je pobedila, ta „mala, prljava i loša“ Srbija. Srbija je pobedila, taj „ološ narod“ koji nikada ne saginje glavu.

Srbija je pobedila, ona kojoj ne znate ni geografski položaj. Srbija je pobedila, čak i za vas koji ne znate Ivu Andrića.

Srbija je pobedila, ona čiju ste decu koja su bežala od rata, prihvatali samo zato što vam je bila potrebna radna snaga.

Srbija je pobedila, ona koja neće da trampi sebe za počasti. Srbija je pobedila, ali, kao i obično, vi to niste primetili”, između ostalog je poručio Monte.

Srbija je pobedila! Ponovo. Ove devojke su navikle na pobede i nikada ne odustaju!

MERIDIAN TE PITA: Srpski centri, Bogdan & Jokić ili trojka s pola?

OBAVEZNO POGLEDAJTE Dimitrije Banjac (Đorđe Čvarkov): Linglong, Lalatović, Piksi, Bijelsa, Mućke (smeh do suza)

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime