Novo doba počinje već u Njujorku – šta znači pravilo ,,25 sekundi” za ATP?

Đoković
(Photo by Al Bello/Getty Images)

Ako smo se i pitali na kom će velikom teniskom turniru biti predstavljena sledeća velika teniska novina, govoreći o glavnom žrebu, ne treba se čuditi što će se sat za merenje 25 sekundi najpre pojaviti na Otvorenom prvenstvu SAD.

Uostalom, sistem ,,Hokaj” sada već intergralni deo teniskih mečeva na iole značajnijim turnirima, prvi put se pojavio u Njujorku. Ta novina međutim, ni blizu nije izazivala polemike kao što ih izaziva uvođenje sata koji bi merio vreme između poena. Ono je već bilo ograničeno ranije, ali njegova primena u praksi nije bila toliko izričita.

Čak ni Serena Vilijams ne bi uspela u ATP konkurenciji!

Bar ne prema mišljenjima ATP zvaničnika. Neki od vodećih tenisera međutim, drugačije gledaju na stvar. Prema njima, ta novina i nije tako zgodna za tenis.

Doduše, celo pravilo o ograničenju vremena i nije novina budući da se primenjuje već neko vreme. Ispostavilo se da sudije ne kažnjavaju često tenisere koji prekorače dozvoljeno vreme. Pravilo je manje-više ostalo mrtvo slovo na papiru, što se naravno, nije dopalo onim koji upravljaju ATP turom.

ATP već neko vreme ima pravilo o ograničenom trajanju vremena između poena

Svojevremeno je Novak Đoković bio na meti kritika velike zbog potrošnje vremena između poena, a najdrastičniji primer je Rafael Nadal. Njih dvojica su među najvećim kritičarima uvođenja sata koji bi po ugledu na neke druge sportove, odbrojavao vreme od završetka poena pa do početka novog. Neki nezvanični podaci od pre nekoliko godina daju informacije da je Nadal u stanju da prekorači vreme u dve trećine poena, a Federer u samo četiri procenta.

Doduše, Federer i jeste poznat kao ,,najbrži” u tom pogledu, a Nadal najsporiji.

Vimbldon i US Open u istoj godini: Konors prvi, Đoković poslednji!

Razloge zbog kojih ATP ubacuje takvu drastičnu promenu koja nema veze sa samom igrom, ali će itekako uticati na nju, možemo potražiti na više strana. Želja za skraćivanjem mečeva ima pre svega pozadinu uklapanja u savremene ekonomske i televizijske zahteve. Sa druge strane, neki od najboljih tenisera su uvereni da će to poremetiti samu strukturu igre i to ne u pravom smeru.

Elektronika  je polako krčila svoj put u tenisu, ali se paralele između ,,Hokaja” i upotrebe semafora za 25 sekundi ne mogu tek tako povući. Pogotovo se ne može to uraditi sa primerom napada u košarci u kojoj je vreme trajanja utakmice ionako tačno određeno.

Đoković izrazio nezadovoljstvo zbog nekonsultovanja sa teniserima oko novog pravila

Jedan od jakih argumenata protiv novine je to da su najbolji teniski mečevi u istoriji upravo bili oni koji su dugo trajali. Primera naravno, ima bukvalno bezbroj. Druga stvar je što je ponašanje tenisera između poena individualna karakteristika, kao i da je ono često kompulzivno, odnosno da do prekoračenja ne dolazi namerno.

Može li Anderson do prvog Grend Slema? Kvota je odlična!

Problem je što i vreme ostaje isto i posle razmene od nekoliko desetina udaraca, kao i posle serviranog as udarca. U kom slučaju će teniseru biti potrebno više vremena da dođe do vazduha, ne treba posebno objašnjavati. U paketu ide i skraćenje vremena za zagrevanje, čije će se nepoštovanje kažnjavati novčano.

Vimbldon je poznat kao mesto gde tradicija najduže traje, pa će biti zanimljivo videti kada će se ova promena dogoditi i u Ol Ingland klubu. Postoje najave da će od sledeće sezone to biti praksa na svim ATP turnirima. Ako se to dogodi, a izgleda da hoće, nezadovoljstvo tenisera će prema onome šta je izjavio Novak Đoković, biti izraženo i zbog činjenice da igrači nisu konsultovani u vezi sa promenom. Prema Nadalu, kvalitet mečeva će znatno opasti.

Sa druge strane, neki drugi kao što je Huan Marin Del Potro, ili već rečeni Federer, nemaju problem s tim. Nešto slično se dešavalo i sa VAR sistemom u fudbalu, za koji su mišljenja ostala podeljena i posle nedavno završenog Svetskog kupa. Kako će pravilo ,,merač vremena” proći na nekom velikom teniskom događaju, videćemo uskoro u na Njujorku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime