ŠAMPION! Đoković je ponovo pokorio Pariz, do Federera i Nadala ga deli još SAMO jedan korak!

Novak Đoković
Đoković odigrao finale Rolan Garosa 2021 sa Cicipasom (FOTO: Guliver Images)

Novak Đoković je osvojio Rolan Garos pobedom u finalu nad Stefanosom Cicipasom.

Rezultat je bio 3:2 (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4), za drugi trofej na pariskoj šljaci, odnosno 19. Gren slem u karijeri. Najbolji na svetu sada ima samo jedan manje od Rodžera Federera i Rafaela Nadala kojeg je eliminisao u petak u polufinalu. Mada ih je po brojnim drugim parametrima prestigao.

Isto tako, sprečio je Grka, petoplasiranog na svetskoj rang listi, da dođe do prvog Gren slema u karijeri. Sada je 6:2 u korist Đokovića u međusobnim okršajima.

Najbolji srpski i svetski teniser je mogao da dobije prvi set, ali je to ipak učinio protivnik. Zatim je Grk poveo i sa 2:0, ali se onda Đoković po ko zna koji put u karijeri vratio. Pokazao je mentalnu snagu i došao do novog, 84. ATP trofeja u karijeri.

Podsetimo, ove godine je slavio i na Australijan openu, pa ima priliku da osvoji i Vimbldon i US open.

Meč na “Filipu Šatrijeu” u Parizu je trajao četiri sata i 12 minuta, a kako je bilo iz seta u set, pročitajte u nastavku teksta.

TOK MEČA: ĐOKOVIĆ – CICIPAS 3:2 (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4)

PETI SET: 6:4

6:4 – U desetom gemu, Đoković je odlučivao o svojoj sudbini. Poveo je sa 15:0, a onda je protivniku poklonio poen. Umesto samo lopticu da prebaci u polovinu Grka, on je pogodio mrežu, za 15:15. Zatim se “revanširao” Cicipas i lopticu poslao visoko, visoko… Onda je usledilo novo izjednačenje. Prvu meč lopticu nije iskoristio, ali jeste drugu.

5:4 – U devetom gemu poveo je Cicipas, ali je izjednačio Đoković. Novi egal je bio 30:30, ali je onda Grk došao do gem lopte. Uzvratio je Novak, za 40:40, poslavši lopticu u noge protivniku. Ipak, Cicipas je ostao u meču, a Đoković je servirao za titulu.

5:3 – U osmom je Đoković poveo sa 40:0, a zatim je Cicipas poslao lopticu u aut. Grk je morao da servira da ostane u meču.

4:3 – Imao je Novak dve brejk prilike, pri rezultatu 40:15, ali je propustio. Vratio je Grk, na egal od 40:40. A zatim stigao i do prednosti. Na kraju se i spasio u potpunosti.

4:2 – Samo jedan izgubljen poen. Titula je tu, na korak.

3:1 – Potvrda brejka bez izgubljenog poena.

2:1 – Servirao je Cicipas, a posle rezultatske “klackalice”, bilo je i 40:40. Do prednosti je Grk došao pogpdivši liniju, ali je Đoković do novog izjednačenja posle proklizavanja protivnika. Usledila je i nova brejk prilika. Koju je iskoristio.

1:1 – U drugom gemu, Đoković je posle 40:15, pokušao da lobuje Cicipasa. U tome je uspeo, ali je na njegovu žalost loptica ipak otišla u aut. Do tada u petom setu se igralo 11 minuta. Ukupno trajanje meča bilo je 3:28 sata.

0:1 – Cicipas je servirao u uvodnom gemu, ali je Đoković poveo sa 30:0. Ipak, Grk je izjednačio na 30:30, a kasnije je Đoković došao do brejk lopte. Nije je iskoristio, a Cicipas je malo kasnije došao i do prvog gema u poslednjem setu.

Ulazimo u set u kojem ćemo definitivno znati da li će Đoković osvojiti 19. Gren slem trofej ili Cicipas prvi.

ČETVRTI SET: 5:2

6:2 – U devetom gemu, Đoković je servirao za egal u setovima. Poveo je sa 15:0, a zatim i sa 30:0. Iako je pokušao dijagonalom da dođe do set lopte, poslao je lopticu u aut. Onda je ipak stigao do set prilike. Vinerom je okončao ovu deonicu.

5:2 – Posle uvodnog vođstva od 15:0, Đoković je izjednačio na 15:15, ali je onda bilo i 40:15 za Grka.

5:1 – Ne pomaže Cicipasu ni izlazak na mrežu. Novi gem sa nulom za Đokovića. Gledaćemo peti set.

4:1 – Grk je servirao, ali se Srbin nije mnogo borio jer se čuvao za svoj servis.

4:0 – Srbin je u servis genmu poveo sa 30:0, a zatim i sa 40:0. Naterao je na kraju Cicipasa da pogreši, za prednost Đokovića od 4:0. Posle tačno tri (ukupno) sata igre.

3:0 – Đoković je imao brejk priliku na 40:30, a Cicipas je besno udarao reketom po podlozi. Nakon toga, usledilo je nekoliko izjednačenja, a zatim i nova brejk šansa. Međutim, aut je “sprečio” prednost od 3:0.

Ipak, kasnije je treća brejk loptica bila i srećna. Za prednost od 3:0 u gemovima.

2:0 – Potvrda brejka i to prilično brza i sigurna. Samo jedan izgubljen poen. Razvoj situacije maksimalno ide u korist Novaka.

1:0 – Cicipas je bio na servisu, ali je prvi poen pripao Đokoviću. Grk je ponovo nepoverljivo gledao kada je linijski sudija signalizirao aut. I kada je Đoković poveo sa 40:15, ponovo je Grk sumnjao u odluku sudije. Ipak, posle tri minuta, Đoković je napravio novi brejk.

Početak četvrte deonice se čeka. Prvo je Cicipasa bio na pauzi, a onda je zatražio i medicinski tretman u tajm-autu.

TREĆI SET: 6:3

6:3 – Posle dva i po sata igre, bilo je 30:30 u devetom gemu, ali je onda Đoković Cicipasa naterao da vrati jednu lopticu, ali u prilično veliki aut.

5:3 – U osmom gemu, servirao je Cicipas za ostanak u meču, ali je veoma brzo gubio sa 30:0. Bilo je ubrzo i 30:30, a onda je Cicipas na mreži stigao do novog gema u svoju korist.

5:2 – U sedmom gemu, Cicipas je stigao do prednosti od 30:15, ali je loptu poslao u aut, za 30:30. Onda su usledili poeni Đokovića za 5:2 u gemovima.

4:2 – Odličnim servisom je otvorio gem Cicipas, ali je zatim napravio duplu servis grešku. Onda je napravio i novu, za vođstvo Đokovića od 30:15. Aut Đokovića je okončao i ovaj gem.

4:1 – Tada je Cicipas bio taj koji ima problem. Đoković je zaigrao uz mnogo manje grešaka i znatno sigurnije. Ovaj gem je rešio samo uz jedan izgubljen poen.

3:1 – U četvrtom gemu, poveo je Cicipas sa 30:15, a zatim i sa 40:15 posle malog auta Đokovića. Zatim je Cicipas omogućio izjednačenje, posle loptice u mrežu. Ubrzo su usledile brejk šanse Đokovića, koje je spasavao Cicipas. Ali novi aut je doneo novu brejk priliku za Đokovića. Novi dobar servis trasirao je Grku put ka novom izjednačenju. Ipak, usledio je novi brejk.

I umesto da povede, Đoković je poslao lopticu u aut, pa je Cicipas opet imao šansu za gem. Ali se Đoković nije dao i izjednačio je. I u ovom, najdužem gemu do tada – 11 minuta, Đoković je došao do brejka. Veoma važnog, da se povrati samopouzdanje.

2:1 – Đoković šalje lopticu u aut, za izjednačenje od 15:15. Pre toga, ne baš sportski potez Grka koji je za čistu lopticu tvrdio da je aut, iako se jasno videlo da nije.

1:1 – Cicipas ponovo dobro servira. Posle šest minuta, sada je 1:1 u gemovima.

1:0 – Đoković vodi na svoj servis. Samo jedan izgubljen poen. To mu je sada potrebno.

Nema više popravnog za Novaka koji za sada ima deset neiznuđenih grešaka. Uoči početka treće deonice, Đoković odlazi da se presvuče.

DRUGI SET: 2:6

2:6 – Cicipas servira za set. Na startu 15:15. Ali to je bilo to od našeg igrača. Ova deonica je trajala 31 minut.

2:5 – Šta stiže Cicipas. Vodi sa 30:15, na Đokovićev servis koji šalje lopticu u aut. Ponovo Cicipas ima brejk šansu. Novak spasava prvu brejk lopticu. Prednost od 40:30 na strani Cicipasa. Ipak izjednačenje. Nova brejk prilika. Novak u mrežu i novi brejk.

2:4 – Cicipas čuva servis i prednost. Ima prednost od 40:0. Novi, osmi as za Grka. Ne deluje dobro.

2:3 – Tera Đoković Cicipasa da pošalje lopticu u mrežu. Na svoj servis vodi sa 15, a zatim i sa 30:0. Vodi i sa 40:0. Odlično. Bez izgubljenog poena, kao na početku uvodnog seta.

1:3 – Cicipas ima prednost od 30:0, pa i od 40:15, posle velike greške Đokovića. Loptica je u velikom autu. Drugi set traje 16 minuta.

1:2 – Dobro je. Đoković prepušta samo jedan poen protivniku. Sada je 2:1 za Grka.

0:2 – Novak ne baš najbolje smečuje, što u nastavku koristi Cicipas. Izjednačenje na 15:15. Ali ponovo vodi Đoković. Odličan prvi servis Cicipasa za 40:30. Ali šalje lopticu u aut, za izjednačenje. Sada naš igrač šalje lopticu u aut. Posle toga, dolazi i Cicipas do novih poena, za potvrdu brejka.

0:1 – Đoković na servisu, ali loš početak. Gubi sa 30:0. Novak u raskoraku, koji forhendom dolazi do 40:0 i tri brejk prilike. Ne koristi prvu. Aut Đokovića, a Cicipas pravi uvodni brejk.

PRVI SET: 6:7

Taj-brejk – Posle dva mini brejka, vodi Cicipas sa 3:0. Zatim i sa 4:0. Sada je Cicipas proklizao, ali ništa strašno. Nastavlja. Sada je 4:1 u njegovu korist. Ulazimo u drugi sat meča. Rezultat u taj-brejku 4:2. Kakav viner Cicipasa, za 5:2. Grk je na servisu. Ali sada šalje lopticu u aut. Smanjuje Novak na 5:3. Uspeo je Đoković nekako da prebaci lopticu preko mreže. Sada je 5:4 za Cicipasa. Tako je, vraća se Novak. Cicipas stiže lopticu, ali pogađa mrežu. Sada je 5:5.

Ponovo je Grk nateran da pogodi mrežu. Vodi Novak sa 6:5. Servira Cicipas, ali Đoković ima set loptu. Odličan drugi servis Cicipasa, za 6:6. Nova dva poena za Grka koji vodi sa 1:0 u setovima. Igralo se do sada 69 minuta.

6:6 – Novak ima problema sa očima. Gubi sa 40:0. Ipak, uspeva da osvoji jedan poen. Novi brejk. Sada je 6:6.

6:5 – Novak greši dva puta, Grk vodi sa 30:15. Izjednačenje. Sa tribina se čuje “Nole, Nole…”. Đoković pritiska, Cicipas greši. Pogađa mrežu. Srbin ima brejk loptu. Aut. Vodi Srbin sa 6:5.

5:5 – Đoković servira za ostanak u setu. Ali smeč u mrežu. Ima prednost Cicipas od 15:0. Vraća se Đoković, sada je 15:15. Ponovo greši Novak, pogađa mrežu. Sada je 30:15 za Cicipasa. As, za 30:30. U pravom trenutku. Loš odskok, loptica pogađa ram i odlazi visoko. Grk ima brejk i set loptu. Ipak, ne koristi je. Najduži poen do sada. Na kraju Cicipas šalje lopticu u aut.

Grk smatra da njegova loptica nije u autu. Gleda, ali uzalud. Novak ima prednost i gem loptu. Koristi je. Sada je 5:5.

4:5 – Cicipas izlazi na mrežu, Novak ne može da se odbrani. Grk ima prednost od 40:0, a zatim odličnim poenom dolazi do 5:4 u gemovima. Prošlo 39 minuta.

4:4 – Hvata Novak rivala u raskoraku. Vodi sa 30:15. Novi viner za Đokovića, za 40:15. Posle duže razmene udaraca, šalje lopticu u aut. Smanjuje Grk na 40:30. Ali Novak ne dozvoljava ni priliku za brejk. Prošlo 35 minuta.

3:4 – Novak pokušava da stigne jednu skraćenu lopticu na mreži. Zapela mu je noga. Pao je, ali izgleda biće dobro. Samo da se opere i spreman je za dalje. Vodi Cicipas sa 40:15. Vodi i 4:3 u gemovima. Njegov servis Novak uspeva da vrati, ali samo u mrežu.

3:3 – Đoković teško prepušta rivalu poene na svoj servis. Još jednom sa nulom. Prošlo je 25 minuta igre na pariskoj šljaci.

2:3 – Cicipas, peti na ATP listi, šalje lopticu u aut. Rezultat je 30:30. Ubrzo prednost za Grka, od 40:30. Aut Đokovića i Cicipas ponovo vodi u gemovima.

2:2 – Ponovo Novak siguran na svoj servis. Nijedan poen za Cicipasa.

1:2 – Samo jedan poen osvaja Đoković. Grk ponovo u prednosti.

1:1 – Uzvraća Novak na najbolji mogući način. Bez izgubljenog poena izjednačenje.

0:1 – Prvi na servisu nije najbolji srpski i svetski teniser, već mlađi Grk. Vodi Cicipas sa 15:0, ali Đoković pereokreće. Grk šalje lopticu u aut. U najavi “rovovska” borba. Dugi poen i 40:40 u uvodnom gemu. Ritern Đokovića i prva prilika za brejk. Ponovo greši Cicipas i pogađa mrežu. Nova šansa za brejk. As Cicipasa i ponovo 40:40. Novi savršen servis i sada prednost. Treći vezani as, i vodi Cicipas sa 1:0.

Igrači su na zagrevanju, očekujemo da duel u Parizu uskoro počne.

Novak Đoković u ovom finalu juri svoju 19. gren slem titulu, a Cicipas prvu, pa je jasno da nas čeka pravi teniski spektakl.

Prema najavi organizatora, meč prvog i petog tenisera sveta neće početi pre 15 časova. Pre Đokovića i Cicipasa, od 11.30 na terenu stadiona “Filip Šatrije” igraće se finale u konkurenciji ženskih dublova.

Đoković i Cicipas igraće osmi međusobni meč, a prvi teniser sveta do sada je pobedio pet puta.

Poslednja četiri meča dobio je Đoković, a poslednji put igrali su ove godine u četvrtfinalu mastersa u Rimu, kada je bilo 4:6, 7:5, 7:5.

Prvi teniser sveta igraće za 84. titulu u karijeri, odnosno 19. grend slem titulu, čime bi se primakao rekorderima Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu, koji su osvojili po 20.

Uživo prenos ovog meča pratite na Meridian sport portalu.

ĐOKOVIĆ VS CICIPAS: Potvrda GOAT statusa ili prestizanje Del Potra?

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Boško Đurovski: Ronaldo bi meni sedeo na klupi! | Moj Ugao

 

10 KOMENTARA

  1. Mec za istoriju!I jos jedan gren slem za naseg Noleta,tako da mu jos samo jedan nedostaje da sustigne svoje rivale,Federera i Nadala! A onda ce ih prestici za sva vremena!

  2. Da ga nisu onako sramno diskvalifikovali sa US Opena prošle sezone sad bi bio izjednačen sa njima po broju Grend slem titula ali nema veze, prestiže ih do kraja godine s obzirom da je apsolutni favorit na preostala dva Grend slem turnira.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime