Novak Đoković od Jelene Genčić do Radeka Štepaneka

Bez obzira na to što Masters u Majamiju i dalje traje, vest koja je zauzela ozbiljan deo medijskog prostora posvećenog tenisu je da je Novak Đoković ostao bez pomoći Andrea Agasija.

Bivši američki teniser i osmostruki Grend Slem šampion, takođe i vlasnik Grend Slema karijere je dao izjavu da je i pored želje da pomogne srpskom teniseru, bilo suviše stvari oko kojih se nisu slagali. Đoković i on su saradnju započeli pred prošlogodišnji Rolan Garos, s tim da Agasi ima obaveze samo na velikim turnirima. Naravno da je takva vest samo povećala broj pitanja koja se već suviše dugo nalaze u vazduhu, a tiču se srpskog tenisera.

Knjiga je spala na Radeka Štepaneka

Ona daleko nadmašuju broj datih odgovora, ali bar jedna nepoznanica ne postoji, a to je da Đoković u ovom trenutku ima samo jednog trenera – Radeka Štepaneka. Na putu kojim je prošao otkako je počeo da se bavi tenisom, pratili su ga treneri koji su u većoj ili manjoj meri doprineli njegovom razvoju i osvajanju velikog broja turnira i nagrada. Uloge su bile različite, u različito vreme, pa specifična težina svake od njih nije ista.

Deset najbitnijih Đokovićevih mečeva!

Mnogo puta je pominjano da je prvi trener Novaka Đokovića bila Jelena Genčić, nekadašnja teniserka i rukometašica. Ona je prva uvidela njegov sportski potencijal u vreme dok je Đoković boravio u teniskom kampu koji je imala tokom devedesetih godina prošlog veka, a njen najveći značaj se sastoji upravo u otkrivanju i potvrdi velikog talenta i pravilnom usmeravanju.

Kao trinaestogodišnjak Đoković se obreo u akademiji Nikole Pilića u Minhenu, sa kojim je i kasnije sarađivao u Dejvis kup reprezentaciji Srbije.

Period između 2004 i 2006. godine prolazi u radu sa trojicom trenera. Dejan Petrović ga je trenirao godinu dana i sa njim prvi put ulazi među 100 najboljih tenisera na svetu. Petrović je inače, jedno vreme trenirao i Anu Ivanović, a u Dejvis kupu je nastupao za Srbiju u dublu sa Nenadom Zimonjićem.

Nasledili su ga Rikardo Pjati i Ivan Ljubičić koji su ga istovremeno podučavali. Međutim, Đoković je sa Italijanom prekinuo saradnju jer on nije hteo da mu se potpuno posveti. Pjati je kasnije imao dobre rezultate sa Gaskeom i Raonićem.

Uspon u karijeri počinje kada Đoković upoznaje Marijana Vajdu

2006. godine Đoković se prvi put susreće sa Marijanom Vajdom, koga kao trenera angažuje posle Rolan Garosa. U sledećih jedanaest godina, koliko je potrajao zajednički rad, srpski teniser je bez ostatka ostvario sve svoje najveće sportske uspehe i postao jedan od najvećih tenisera u istoriji sporta.

Slovački stručnjak je u tom periodu obavljao najveći deo posla, ali je Đoković povremeno uključivao i druga imena u svoj stručni štab. Tokom 2007. sarađivao je sa Markom Vudfordom, nekadašnjim sjajnim igračem dubla, a servis je popravljao uz Toda Martina od 2009-2010. Od 2009 do 2011. Novaku je pomagao nekadašnji srpski teniser Dušan Vemić.

Đoković posle Indijan Velsa i Majamija: da li nas i pre Monte Karla čeka toplo-hladno?

U tim su bili i uključeni ljudi sa znanjem iz drugih oblasti kao što je kondiciona priprema (Ronen Bega, 2006-2009) i ishrana (Igor Četojević, 2010-2011).

Pre Mastersa u Rimu 2009. godine, u sastav stručnog štaba je pozvan Gebhard Fil Grič, koji postaje stalni deo tima sve do 2017. godine i koji je najviše zaslužan za velike pozitivne promene koje je Đoković doživeo na planu fizičke pripreme.

U decembru 2013. godine Đoković objavljuje da će novi glavni trener postati Boris Beker. Nemac je preuzeo veći deo obaveza, dok je Vajda bio prisutan na Grend Slem turnirima. Pretpostavljeni motiv je bilo poboljšanje na mentalnom planu, a ono je i ključ uspeha u osvajanju šest najvećih teniskih titula u periodu saradnje sa Bekerom koji je potrajao do 2016. godine.

Misterija 2017: Đoković otpustio ceo stručni štab

Jedna vesti koja je uzburkala tenisku javnost u 2017. godini je bilo otpuštanje kompletnog stručnog štaba. Đoković je prekid saradanje sa Vajdom, Gričom i Amanovićem obrazložio potrebom za krupnijim promenama. Nažalost, promene koje su posle toga usledile se ni u kom slučaju ne mogu okarakterisati kao pozitivne.

Ko dobija finale u Majamiju, Izner ili Zverev?

Nije malo onih koji su uvereni da srpski teniser nije imao pravih sportskih razloga da napravi takav rez.

Među one koji su na ovaj ili onaj način bili uključeni u noviji deo Novakove karijere spadaju i Pepe Imaz, čija uloga nije sasvim jasna, ali i Mario Ančić koji se imao ulogu trenera-asistenta tokom prošlogodišnjeg Vimbldona. Nikako se ne sme zaboraviti ni Bogdan Obradović koji je čitavu dekadu vodio Dejvis kup tim (2007-2017) i pod čijim je vođstvom srpski tenis stigao do najvećeg reprezentativnog uspeha.

Poslednji uz čiju pomoć će Đoković pokušati da se vrati na put uspeha je Radek Štepanek. Čeh je prošle godine prestao sa aktivnim igranjem, tokom kojeg je svega nekoliko nedelja bio među najboljih 10 na svetu. Ako je suditi po tome što ga nije bilo u Majamiju, možda su na pomolu još neke vesti iz Đokovićevog ,,ugla”.

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime