Novak Đoković i Vimbldon, osam godina kasnije

Đoković ATP
(Photo by Michael Steele/Getty Images)

Novak Đoković se trijumfom na trećem gren slemu sezone vratio igrama na svom nekadašnjem nivou. Posle mnogo problema sa povredama i motivacijom, 13. gren slem pehar stigao je na vrlo simboličnom mestu – Vimbldonu.

Srpski teniser je pre samo nešto više od dve godine bio u potpuno novoj situaciji. Toliko čudnoj da se u njoj nije našao nijedan moderni teniser, pa ni Rodžer Federer ili Rafael Nadal. Đoković je bio aktuelni vlasnik sve četiri gren slem titule.

VIMBLDON 2018 – KO SU POBEDNICI, A KO GUBITNICI

Nanizao je neverovatnih 28 pobeda od Vimbldona 2015. do Rolan Garosa 2016. i učinio nešto što je uspeo samo Rod Lejver, davnih dana, pre takozvane Open ere. I onda je usledio pad. Poraz u trećem kolu Vimbldona i ispadanje na startu Olimpijskih igara bili su znak da nešto nije u redu. Finale Ju-Es Opena iste godine samo je na kratko odložilo najveće probleme.

Naredna, 2017. godina, bila je najmučnija u Novakovoj karijeri. U voljenoj Australiji poraz u drugom kolu, a onda samo još dva četvrtfinala na slemovima, u Parizu i Londonu. U celokupnoj sezoni je odigrao 40 mečeva, zaključno sa predajom Tomašu Berdihu u četvrtfinalu Vimbldona. Usledila je pauza do kraja sezone.

Novak Đoković i Vimbldon, osam godina kasnije
LONDON, ENGLAND – JULY 15: Novak Djokovic of Serbia celebrates Championship point against Kevin Anderson of South Africa during the Men’s Singles final on day thirteen of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 15, 2018 in London, England. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Posle dosta mučenja i u 2018. godini, Đoković na Vimbldonu postaje onaj pravi. Osvaja četvrti pehar na najprestižnijem teniskom turniru i ponovo se vraća u društvo 10 najboljih tenisera. Osam godina kasnije, Vimbldon je za Srbina ponovo prekretnica.

Slično je bilo i 2010. godine. Đoković je u to vreme bio bez finala na gren slemu još od one prve titule u Australiji, dakle više od dve godine. U tome nije uspeo ni na terenima Ol Ingland kluba, ali je nakon bolnog poraza u polufinalu Novak počeo da raste.

Tada je počeo da sarađuje sa čuvenim Igorom Četojevićem. Bilo je to i neposredno nakon što je Đoković – kasnije je i sam potvrdio – imao velike sumnje u sebe i svoje sposobnosti. Nije uspevao da se nosi sa Nadalom i Federerom, a tri polufinala na prethodnih 10 gren slemova deluje nezamislivo nedovoljno sa ove tačke gledišta.

STATISTIKA KOJA OPISUJE EPSKI DUEL ĐOKOVIĆA I NADALA

U polufinalu je Đoković igrao protiv Tomaša Berdiha i činilo se da je to odlična prilika za prvo finale Vimbldona. Čeh, ipak, rutinski slavi sa 3:0 u setovima i Novak doživljava još jedan težak udarac. Taj poraz bio je ‚‚okidač” da se tenisu posveti kao nikada ranije, da svoje telo unapredi kako nijedan teniser pre njega nije, a saradnja sa Četojevićem pomogla je i u poboljšanju ishrane, što se pokazalo vrlo važnim.

I onda počinje nova era tenisa. Na narednih šest gren slemova, Đoković osvaja četiri titule, igra jedno finale i jedno polufinale i ostvaruje (prvi put) jedan od najdominantnijih perioda u istoriji tenisa.

Novak Đoković i Vimbldon, osam godina kasnije
LONDON, ENGLAND – JULY 15: Novak Djokovic of Serbia celebrates his victory over Kevin Anderson of South Africa after the Men’s Singles final on day thirteen of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 15, 2018 in London, England. (Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

Kada je tokom 2015. i 2016. to uspeo da nadmaši još većom dominacijom, zasićenje i nedostatak motiva bili su donekle očekivani. Skor 41-1 na šest gren slemova u tom periodu (pet trofeja i jedno finale) bili su nešto što se nikada nije desilo, naročito ne u najsnažnijoj eri tenisa.

Zato je ovaj trijumf posle dve godine najrazličitijih problema toliko simboličan. Stigao je na Vimbldonu, mestu koje je nateralo Đokovića da promeni neke stvari i bude ‚‚podloga” za neslućene visine. Sada, osam godina kasnije, to se ponovo dešava.

Naravno, razlika u odnosu na tada je što Novak nije izgubio u polufinalu. Štaviše, slavio je na spektakularan način, u novom ‚‚bokserskom” spektaklu protiv Nadala, u meču u kojem su udarci sevali s jedne na drugu stranu kao početkom decenije. Ipak, Đoković je uvek ustajao kada je delovalo da je u ‚‚daunu”. Ustao je i popeo se na vrh.

NOVAK I RODŽER PRVI FAVORITI NA JU-ES OPENU!

Nakon dve sušne i bolne godine, to je velika pobeda njegove mentalne snage. I ovoga puta je bilo mnogo sumnji, a bilo je i mnogo onih koji su ga otpisali. No, svaki veliki šampion se vrati i natera druge da progutaju reči. Slično je bilo i sa Federerom i Nadalom kada su prolazili kroz velike krize. Sada je tako bilo i sa Đokovićem, jer i on je veliki šampion.

Ovaj trofej ponovo otvara nova pitanja. Ona o tome hoće li ponovo osvojiti gren slem i može li da se vrati na nekadašnji nivo nećemo više slušati. Sada je ponovo vreme da Đokovića svi svetski mediji pitaju koliko još slemova će osvojiti. Jer više nije dilema hoće li, dilema je samo gde će se zaustaviti.

Osvojiti 13 trofeja ‚‚velike četvorke” u daleko najjačoj eri tenisa uspeh je kakav će se u potpunosti sagledati tek kada dođu neke nove generacije. Tek tada će sve ovo biti stavljeno u pravu perspektivu i postati jasno koliko je zapravo velik uspeh.

Do tada, neka se brojanje nastavi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime