BEOGRAĐANKA ULAZI U ISTORIJU Nina Radovanović je prva srpska bokserka na OI i daće sve da dođe do medalje

nina radovanović-boks-olimpijske igre
Nina Radovanović je jedini srpski predstavnik u boksu (FOTO: Privatna arhiva/Nina Radovanović)

Pre nego što je obezbedila učešće na Olimpijskim igrama, malo ko je, osim obožavaoca boksa čuo za Ninu Radovanović, ali to se promenilo od Vidovdana ove godine kada je Bokserski savez saopštio, a Olimpijski komitet potvrdio informaciju da će Nina putovati u Tokio.

Rođena Beograđanka će ući u istoriju srpskog sporta pošto će postati prva Srpkinja ikada na olimpijskom turniru u boksu!

Zanimljivo je da je kao mlada donela odluku da trenira kik-boks i da je, samo sticajem okolnosti prešla na boks. Za to je zaslužan jedan od njenih prvih trenera koji je prepoznao potencijal i koji je Radovanovićevoj predložio da se oproba u boksu. Već na prvom takmičenju, odnosno na prvenstvu Srbije, osvojila je zlato.

Tada je njen bokserski put krenuo ka ozbiljnim visinama.

Brzo je pozvana u reprezentaciju, učestvovala je sa njom na Svetskom prvenstvu u Kini, a tamo, kako sama Nina Radovanović kaže, očekivano nije bilo uspeha.

Nakon Kine i prvenstva, sudbina je spojila sa današnjim suprugom koji je shvatio da bez boksa neće moći. Zajedno su otišli u Nemačku kako bi Nina započela i profesionalnu karijeru.

nina radovanović-boks-olimpijske igre
Nina Radovanović je jedini srpski predstavnik u boksu (FOTO: Privatna arhiva/Nina Radovanović)

Tokom karijere je ostvarila mnoge uspehe, a najveći do sada je pojas IBO (Međunarodna bokserska organizacija) prvaka sveta u muva kategoriji iz 2019. godine.

Neke njene odluke mnogima su delovale kao nerezonske, pa je čak imala i probleme zbog njih.

Naime, Radovanovićeva je iz profesionalnog odlučila da se vrati u amaterksi boks.

– Ženski boks je tek pre nekih 10 godina debitovao na Olimpijskim igrama. U međuvremenu, 2016. su dozvolili da se profesionalci vrate u olimpijski boks, odnosno da svaka zemlja odluči da li želi da je profesionalci predstavljaju i tako sam dobila poziv i ja. Ja sam bila IBO prvak sveta i nastupila sam kao olimpijski borac. Onda je IBO federacija mene suspendovala i oduzela mi pojas jer sam, po njima, kršila ugled. Naime, za njih je nezamislivo da neko ko je prvak sveta u IBO federaciji, kao što su to, pored mene, bili Entoni Džošua i Genadij Golovkin, odluči na to da se vrati borbama na Olimpijadi. Za njih je to nešto što je na nižem nivou boksa . rekla je Nina Radovanović nedavno u jednom od intervjua i dodala:

– Iako smatram da to nije istina, za njih je sve to ipak bilo nedopustivo. Tako da sam odlučila da, po cenu gubitka tog pojasa nastupim na Olimpijskim igrama. Naravno, mogu da se bavim profesionalnim boksom uporedo, međutim, neke federacije ne dozvoljavaju da si nosilac titutle u tom slučaju. Takav je i WBC koji takođe oduzima pojas šampionu koji želi da se vrati.

Još jedna stvar zbog koje su pojedini mislili da pravi grešku jeste odbijanje 20.000 funti za borbu u Londonu koja bi mogla da joj donese i WBA (Svetska bokserska asocijacija) titulu svetskog prvaka.

Problem je bio što je borba trebalo da se održi četiri dana nakon početka Olimpijskih igara. Nina je ponudu “glatko” odbila iako je znala da će nekome izgledati suludu da odbija takvu priliku zbog nečega što joj neće doneti finansijsku korist.

– Biram da branim boje svoje zemlje i mislim da zaslužujemo da svet zna da i Srbija ima neki vrhunski kvalitet da ponudi u boksu – poručila je Nina Radovanović nakon što je postalo poznato da će putovati u Tokio!

Bokserski turnir na Olimpijskim igrama počinje 24. jula, odnosno drugog dana Igara, a završava se poslednjeg, tačnije 8. avgusta.

Verujemo i nadamo se da će Nina Radovanović ostati dugo u Japanu i da će u borbi za medalju obradovati Srbiju.

VREME JE ZA ZLATO! Ivana Španović popravlja rezultat iz Rija, ali u Tokiju nije jedina uzdanica Srbije!

 

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Meridian analaizira EURO!| Sport fokus EP 12

6 KOMENTARA

  1. Ne mogu da verujem kako su pokušali dušmani svesni njenog kvaliteta da je na foru odvoje od OI ali nije Nina naivna, ide da predstavlja svoju zemlju. 👏💪

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime