NFL plej-of – ponovo Nju Ingland ili neko drugi?

Ligaški deo NFL sezone je završen poslednjeg dana stare godine, a sada nas čeka spektakularno doigravanje koje počinje takozvanim Vajld kard mečevima.

Čak četiri tima u obe divizije su prvi deo okončale istim odnosom pobeda i poraza (13:3). U Američkoj fudbalskoj diviziji to je neizbežni Nju Ingland i Pitsburg, inače rekorder Superboula sa šest pobeda. U Nacionalnoj diviziji takav učinak imaju Filadelfija Minesota, koji imaju posebne motive u plej-ofu.

NFL Top 5: Sigurni Karolina i Nju Ingland, Džetsi ne mogu do pobede

Doigravanje bez Nju Inglanda bi bilo kao neko nedovršeno jelo, a skoro da bi se to moglo reći i za sam Superboul. Ekipa iz Bostona je u poslednjih 15 godina osvojila sve svoje titule NFL šampiona (5) uključujući i prošlogodišnju, i još dva puta bila akter Superboula!

Superboul se igra od 1967. godine, a Pitsburg je najviše puta pobeđivao. Stilersi međutim, nisu bili u NFL finalu od 2011. godine. Ako sve bude prema prognozama, u finalu Američke konferencije nas očekuje spektakularni okršaj Pitsburga i Nju Inglanda.

Oba tima su slobodna dok se ne dobiju pobednici vajld-kard utakmica. Patriote čekaju boljeg iz susreta Kanzasa i Tenesija, a Stilersi igraju sa pobednikom okršaja između Bafala i Džeksonvila. Treba reći da je Bafalo u doigravanju prvi put posle 18 godina.

Bez pobede u Superboul utakmici

Ono što je zanimljivo u vezi sa Filadelfijom i posebno Minesotom, je da su oba tima željna slave koja ih je često mimoilazila. Filadelfija je poslednje NFL finale iskusila 2005. godine, a poslednju titulu osvojila u eri pre Superboula (1960).

Da li Patriote ostaju na tronu? Pogledajte kvote!

Minesota je zaista  poseban slučaj. Vikinzi su jedna od dve ekipe koje su četiri i više puta igrale Superboul, a da ga nisu osvojile. Jedini ,,bolji” je Bafalo.

Ono što im ide na ruku je činjenica da se poslednja utakmica NFL sezone igra 4. februara u Mineapolisu, gde bi u slučaju da do finala dođu, imali velike šanse da skinu ,,prokletstvo”.

Superboul se i 1992. godine igrao u istom gradu, ali na stadionu Metrodom koji je srušen 2014.