Čović: Razmisliću da li ću ostati u Zvezdi; na Borišu su drugi uticali; Partizan ne doživljavam kao neprijatelja!

nebojša čović-crvena zveda-simanić-evroliga-budućnost-aba liga
Nebojša Čović je izneo brojne detalje (FOTO: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

U srpskoj, ali i regionalnoj košarci je uvek turbulentno, a čelnici klubova se uvek dodatno “potrude” da “začine” čitavu priču i košarkašku sezonu.

Utakmica Crvene zvezde i Budućnosti donela je nove tenzije, a o tome, kao i o brojnim drugim temama, govorio je predsednik beogradskog kluba, Nebojša Čović.

Dragan Bokan je nedavno izjavio da je april sudbonosan za ABA ligu, pa je Čović intervju za portal BH basket iskoristio i kao priliku da mu dogovori.

-Biće vrlo neizvesno. Pravno i statusno je ABA liga jako neuređena i to je najveća primedba Crvene zvezde. To traje od 2019. godine, produžilo se na 2021. Pojedinci pokušavaju da svojim, nekakvim pozicijama se nametnu kao da oni nešto kontrolišu. Zato koristim termin: ’To neće biti Bokan liga’. Zato i kažem da će sve biti jako neizvesno. Podsećam da je Crvena zvezda na sudu sa ABA ligom zbog neuređenosti – kaže Čović, pa nastavlja:

-Podneli smo dve tužbe. Uneo sam dosta truda 2015. da sa Veberom iz Cedevite i Bokanom iz Budućnosti postavimo temelje ABA j.t.d. lige. Uspeli smo. U vreme mog predsedavanja ABA ligom napravili smo veliki iskorak formiravši Drugu ABA ligu, a nastavili smo i reformu ABA lige. Kasnije je došlo do nemilih događaja 2018. i 2019. godine.

nebojsa covic-buducnost-crvena zvezda-borisa simanic-evroliga
Čović je najavio neke zanimljive stvari
(FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto)

-To je poremetilo odnose u ABA ligi. Najveći problem je poverenje. Sada se ide silom u cilju kontrole ABA lige i sudija. Pogledajte poslednja dva-tri dana šta se dešavalo i sa odlaganjem utakmica… Ako to bude pravno uređena liga, ona ima prolaz. U protivnom, neće imati perspektivu – rekao je Čović.

Prvi čovek Zvezde se osvrnuo i na neki raniji period u ABA ligi.

-U vreme mog predsednikovanja ABA ligom obezbedio sam sponzorski ugovor od Telekom Srbija. Isti obezbeđuje regularan i kontinualan prihod od 2.000.000 evra. Kroz taj deo sredstava je liga je pokrivena skroz. Ali, od tada nismo našli nijednog sponzora. Moram otvoreno da kažem, interesantno je da neko daje pare, a neko drugi se igra s tim novcem. Po meni, ABA liga i Druga ABA liga imaju perspektivu, ako je to liga klubova. Ne jednog kluba ili pojedinca, već učesnika takmičenja.

Ono što zanima mnoge, a o čemu se sve glasnije spekuliše, jeste da li će ABA liga postojati ako neki klub dobije višegodišnju licencu od Evrolige?

-Vi se sećate da smo svojevremeno imali Cibonu, Partizan i Olimpiju u Evroligi, pa je i dalje postojala ABA liga. Tada je bio drugačiji sistem, ali ne vidim razlog zašto liga ne bi postojala ako neko dobije licencu. Liga će postojati, ponavljam, ako bude samo liga klubova, ne pojedinaca. Mi smo ugovor s Evroligom izgubili i u javnosti se spinuju priče o tome zbog čega smo ostali bez istog. Zbog nerada – kaže Čović i nastavlja:

– Lično sam obezbedio ljudima iz ABA lige mogućnost da završe master pri Evroligi, ali se nisu pojavili ni na jednom predavanju, nisu položili nijedan ispit… Evroliga traži sistem, pristup sličan njima. Mi od ABA lige tražimo da bude usklađena s Evroligom. Ako sve bude regularno, neka pobedi najbolji.

Čović je otkrio da država nikada za deset godina njegovog boravka u Zvezdi nije pokrila više od 30 odsto budžeta.

nebojsa covic-crvena zvezda-evroliga
Čović je demantovao vest da Zvezda dobija dvogodišnju licencu Evrolige (Foto: Starsport)

-Slušam kako se licitiraju ugovori naših igrača, trenera. Pominju se avioni, kamioni i silni milioni, a naš budžet nikada nije prešao više od 7.000.000 evra. Mi ne možemo da lažemo, jer moramo dva puta u sezoni da vršimo finansijski presek koji Evroliga pregleda preko svojih revizorskih kuća. Ako lažeš, biće sankcionisan.

Tenzije su prisutne, neslaganja takođe, a da li je moguće doći do pomirenja?

-Partizan ne doživljavam kao neprijatelja. Prošao sam pionirsku, kadetsku i juniorsku školu, pa i mlad tim. Vidite u kojim se nevoljama nalazi Partizan i tu ću staviti tačku. Problem s ekipom Budućnosti može da se reši ako budemo imali pravno i statusno uređenu ligu. Ne moramo da imamo lični odnos, a neke stvari su prešle meru. Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da se sačuva ABA liga, ali uz poštovanje pravnih akata.

Osim toga, Čović se dotakao brojnih tema, pa tako i saradnje sa Sašom Obradovićem.

-Saša se dugo čekao u Zvezdi. Bilo je veliko zadovoljstvo dolazak Saše Obradovića, što je nosilo sa sobom velika očekivanja. Često desi da su planovi jedno, a realnost dugo. Nažalost, jeste se brzo završilo, ali takve su odluke bile. Procena je bila takva da je promena trenera bolje rešenje. Pojedinačna razmišljanja ljudi u klubu su bila različita, ali uprava je donela odluku da trener treba da se promeni.

Klub je nedavno napustio i Boriša Simanić, a Čović je sada izneo neke nepoznate, a izuzetno bitne detalje.

-Ako je neko imao šansu, to je Boriša Simanić. Sedam godina. Mogu da kažem da je jedan trener pogrešio, ali šest trenera je dobro radilo. Najviše je igrao kod Milana Tomića, u polufinalu i finalu ABA lige. Na Borišu je izvršen pritisak spoljnih faktora, hteli su da svane pre nego što sviće. To nije prvi put da se tako nešto dešava – kaže Nebojša i dodatno pojašnjava:

– Crvena zvezda nije klub gde je lako igrati. Nije ni klub gde možete na konto da dajete šansu jednom, dvojici ili trojici. Od nas se očekuje da imamo rezultat, nama niko ne priznaje da li ćemo igrače da razvijamo na ovaj ili onaj način. Meni je savest čista zbog njega, jer je imao šansu, ali mi je žao što se sve ovako završilo. On je dobar, miran momak, verujem da će napraviti karijeru.

-Boriša je menjao agenciju. Prva agencija je bila Ace Raškovića, kada je dolazio u Zvezdu. Onda je došao kod Miška Ražnatovića. On je napravio korektan pristup svemu tome. Svi treneri osim Milana Tomića su iz agencije Beobasket.

-Agencija je mogla preko trenera da izvrši pritisak na klub, a to nije ništa neuobičajeno. Beobasket je bio korektan. Košarka je poslednjih godina daleko od igre. Košarka se koristi za rešavanje porodičnih i drugih pitanja. Mislim da su pritisci bili druge prirode. Pritisci su bili i od strane medija, koji su stalno pitali što ne igra ovako ili što nema ovoliku minutažu. Boriša nije pravio probleme tokom boravka u Zvezdi. On je svojevremeno imao ’psihološke čepove’ u koje je upadao. On je specifičan dečko, bio je dosta zatvoren kada je došao, što je takođe bitan momenat.

I na kraju jedno od glavnih pitanja – da li će Nebojša Čović ostati predsednik Crvene zvezde i u budućnosti?

-Mandat u Zvezdi mi ističe na leto, a posle svega što sam prošao s koronom, dobro ću da razmislim o svemu dalje – zaključio je Čović.

Savić potpuno otvoreno: Novi trener ni na vidiku!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: SRBIJA vs PORTUGAL | Meridian PES Predictor #45 | @Beki

 

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime