Ne igra samo Đoković tenis, šta mogu ostali Srbi u Melburnu

Od svih Grend Slem turnira za srpski tenis je najznačajniji onaj koji se kao Otvoreno prvenstvo Australije igra u Melburnu. Zahvaljujući svemu što je učinio Novak Đoković, u poslednjoj dekadi se početak svake sezone očekivao sa velikim uzbuđenjem.

O njegovim uspesima u Melburnu se gotovo sve zna. Skoro ništa se ne propušta ni ovih dana kada se Đoković prati bukvalno ,,iz minuta u minut”, a celokupna teniska javnost u Srbiji ne može da dočeka da vidi njegov povratak na mesto najveće slave.

ATP tenis: jake i slabe strane najboljih deset

Sasvim je razumljivo da su u svemu tome po strani ostali drugi koji će takođe predstavljati srpski tenis na Otvorenom prvenstvu Australije. Đoković je postavljen za 14. nosioca, a za sada je pozitivan u vezi svog učešća u Melburnu.

U tom slučaju nema dileme od koga ćemo se nadati najboljem rezultatu, ali šta da očekujemo od ostalih?

Najbolji posle Đokovića

Filip Krajinović se na ATP listi nalazi na 35. mestu i posle Đokovića je najbolje rangirani srpski teniser. Proboj u karijeri opterećenoj povredama je ostvario u poslednjih šest meseci prošle godine. Vrhunac je dostigao plasmanom u finale Mastersa u Parizu koje je izgubio od Džeka Soka.

Krajinović je poenima iz Pariza poboljšao plasman za 44 mesta, a srpski tenis obogatio novim radosnim trenucima. Šta se od njega očekuje u Melburnu?

Del Potro igra u Oklandu, ne propustite kvote

Krajinović na ovom Grend Slemu nema posebno impresivne rezultate. Nikada nije stigao dalje od prve runde gde se našao u poslednje dve godine. Posle Pariza je nastupio samo u Dohi gde je prilično lako izgubio od Gojovčika već u prvom kolu.

Iz Sidneja se povukao zbog povrede Ahilove tetive, ali se za sada još ne zna da li će odustati i od Melburna.

Viktor Troicki voli da igra tenis u Australiji. To je dokazao osvajanjem dve od svoje ukupno tri ATP titule u karijeri upravo na ovom kontinentu (Sidnej 2015, 2016). Nažalost, forma u kojoj se nalazi pred prvi Grend Slem sezone nije na zavidnom nivou.

Troicki se nalazi na 54. mestu rang liste, a od početka godine je učestvovao u Dohi i u njegovom omiljenom Sidneju. Na oba turnira je izgubio u prvom kolu čime je produžio seriju poraza na pet uzastopnih mečeva. Nekadašnji srpski reket broj dva je u tri poslednje godine imao sasvim pristojne nastupe u Melburnu.

Odlične kvote u kvalifikacijama za Melburn

Svaki put je dospevao do treće runde gde je gubio od tenisera iz Top deset ( Berdih, Raonić, Vavrinka). To mu je najbolji plasman koji je prvi put ostvario 2012. godine kada je predao meč Novaku Đokoviću. S obzirom na slabiju poziciju u odnosu na prethodne nastupe, treća runda bi se smatrala odličnim rezultatom za Viktora.

Lajović bez većih uspeha u Australiji

Dušan Lajović zauzima 75. mesto na ATP listi, a u Melburnu je u poslednje dve godine tenis igrao i u drugom kolu. 2016. je mogao i dalje, ali je protiv Bautiste Aguta ispustio vođstvo od 2:1 u setovima. Lajović je 2017. završio ispadanjem u prvom kolu Moskve i Beča i kvalifikacijama u Parizu.

Na sličan način je započeo i 2018. pošto je u kvalifikacijama za glavni žreb Sidneja izgubio od 462. tenisera sa ATP liste, Australijanca Aleksandra Vukića.

Poznato je da je Lajović daljeko bolji na zemljanoj nego na tvrdoj podlozi. Za njеga bi ponavljanje prošlogodišnjeg rezultata bio ogroman uspeh.

Pored njih trojice, muški srpski tenis u Melburnu zastupaju dvadesepetogodišnji Danilo Petrović i dve godine mlađi Peđa Krstin. Oni će pokušati da kroz kvalifikacije prvi put u karijeri uđu u glavni žreb nekog Grend Slem turnira.