NCAA Fajnal For u Mineapolisu: Debitanti i naslednici Medžik Džonsona

WASHINGTON, DC - MARCH 31: Nick Ward #44 and Kenny Goins #25 of the Michigan State Spartans celebrate their teams 68-67 win over the Duke Blue Devils in the East Regional game of the 2019 NCAA Men's Basketball Tournament at Capital One Arena on March 31, 2019 in Washington, DC. (Photo by Patrick Smith/Getty Images)

Ko god da je pomislio da dovoljno dobro poznaje američku koledž košarku i da to poznavanje može da mu se posreći nekim dobitnim tiketom, posle tek završenog ,,Martovskog ludila” se verovatno vajkao kako mu je malo nedostajalo.

No, ko ne dobije, ima pravo da se ljuti. Takođe, prevario se i onaj ko je pomislio da utakmice najboljih osam timova neće biti posebno zanimljive. Nije da su rezultati u okviru takozvanih ,,Elitnih osam”, pa i onih iz ,,Slatkih šesnaest” previše iznenađujući, uključujući i razočarane ljubitelje Djuka, ali su viđeni neke izvanredne pojedinačne predstave, kao i napete i neizvesne utakmice.

Četvorica Srba u NCAA plej-ofu: Gonzaga i Filip Petrušev i favoriti za Fajnal for..

Djuk, Kentaki i Severna Karolina su smatrani najvećim favoritima, ali nisu stigli do Fajnal fora. To nije uspela ni Gonzaga čiji dres nosi Filip Petrušev. Zapravo, samo jedan prvi nosilac svoje konferencije je uspeo da se probije do samog kraja i zauzme mesto u Mineapolisu. U pitanju je Virdžinija koja je takođe svrstavana u grupu univerziteta koji bi mogli da postanu studentski šampioni.

Preostala tri učesnika Fajnal fora su Teksas Tek koji je bio bolji od Gonzage; Mičigen Stejt koji je izbacio Djuk; Oburn, koji je kao peti nosilac na Srednjem zapadu savladao dve najbolje ekipe – Severnu Karolinu i Kentaki.

Na NCAA Fajnal Foru 2019 učestvuju dva debitantska koledža

Inače, nikada nijedna ekipa koja je u žrebu bila postavljena niže od jedanaestog mesta, nije uspela da stigne do završnog turnira. Pored ostalih, to je prošle godine uspela Lojola, ali je u polufinalu izgubila od Mičigena. Čak dve ekipe će se u Mineapolisu po prvi put naći na NCAA Fajnal foru. U pitanju su Oburn (Tigrovi) i Teksas Tek (Crveni jahači). Pre dve godine su debitanti bili Gonzaga i Južna Karolina.

Virdžinija se treći put našla mešu četiri najbolje NCAA ekipe, ali prvi put posle 35 godina. Od sve četiri ekipe, samo je Mičigen Stejt uspevao da postane šampion. Spartansi su to učinili 1979. godine kada je njihov zeleni dres nosio slavni Medžik Džonson. Tada je u finalu pala Indijana Stejt, a posle dvadeset i jedne godine pobedili su Floridu.

Mart je vreme za košarkaško ludilo – Djuk, Gonzaga ili neko treći?

Polufinalni parovi turnira koji počinje 6. aprila u Mineapolisu su Mičigen Stejt – Teksas Tek i Virdžinija – Oburn. Iako su u ovim mečevima Mičigen Stejt Spartansi i Virdžinija Konjanici izraziti favoriti, moglo bi se desiti da jedan od debitanata izbori mesto u velikom finalu. Tigrovi iz Oburna su izrazito šuterska ekipa u kojoj praktično svi košarkaši mogu da ubace za tri poena, što su i činili tokom ,,Martovskog ludila”. U tim mečevima Oburn je prosečno davao po deset trojki. Virdžinija međutim, spada u najbolje studenstke timove ove sezone, pogotovo u fazi odbrane, te je to način na koji će pokušati da stignu i do utakmice za titulu.

Najbolje kvote na NBA mečeve se nalaze ovde

Spartansi važe za veoma disciplinovanu i organizovanu ekipu. Na taj način su savladali Djuk sa sve ,,monstruoznim” Zajonom Vilijamsonom. Ključni košarkaši, posebno Kasijus Vinston, su odigrali najbolje kada je bilo najvažnije, a navijači Spartansa se nadaju trećoj NCAA tituli. Igra njihog protivnika Teksas Teka se zasniva na izvanrednoj odbrani, koja je najbolja u NCAA plej-ofu još od 2002. godine. To se posebno videlo protiv napadački sjajne Gonzage preko koje su stigli do prvog učešča na Fajnal Foru.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime