NBA: Šta je dobro, a šta loše u povredi Kristapsa Porzingisa?

PHOENIX, AZ - JANUARY 26: Kristaps Porzingis #6 of the New York Knicks awaits a free-throw shot during the first half of the NBA game against the Phoenix Suns at Talking Stick Resort Arena on January 26, 2018 in Phoenix, Arizona. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Christian Petersen/Getty Images)

Nedavno smo pisali o mnogobrojnim povredama u koje su na negativan način obeležile protekli deo NBA sezone, a njihov broj u međuvremenu ne samo da se nije smanjio, već se dogodilo nekoliko koje će značajno uticati na dešavanja u pogođenim timovima.

Jedna koja ima takvu konotaciju u punom smislu je povreda ligamenata kolena koju je pre par nedelja doživeo košarkaš Njujork Niksa Kristaps Porzingis. Kada igrač koji je definitivno prva zvezda tima doživi takvu povredu, dugoročne posledice su neminovne. Prognoze u vezi sa njegovim povratkom na NBA parkete idu od 10-12 meseci.

Povrede: Najgorih 10 u NBA ove sezone!

To praktično znači da Njujork mora da računa na smanjene šanse za plej-of i u sledećoj sezoni. Ova je već otpisana, a kako ekipa igra bez Letonca vidi se po rezultatima. Niksi su posle njegove povrede izgubili svih šest odigranih utakmica.

Klub svakako neće želeti da požuri sa vraćanjem svog budućeg zaštitnog znaka na parket pre nego što bude sigurno da se Porzingis sasvim oporavio. Neke prognoze navode januar sledeće godine kao najraniji mogući datum njegovog povratka.

Takva situacija je uticala i na planove koje je Njujork imao po pitanju promene rostera u narednom periodu. Svi u klubu uključujući i Porzingisa, žele da počnu da pobeđuju, žele u plej-of. Da bi se to postiglo, potrebno je da se sastav pojača nekim relevantim NBA igračima.

Top 5 NBA trejdova u ,,pet do 12“!

Možda će doći do nekih promena i u odnosu kluba prema samom igraču. Naime, Porzingis na leto stiče mogućnost produženja ugovora, a sada nije nelogično postaviti pitanje da li će Njujork želeti da ponudi maksimalan iznos. Sa druge strane, Njujork će možda i da izvuče korist iz neigranja svog najboljeg košarkaša.

Njujork će imati bolju poziciju na draftu

Gubljenje mečeva sa ,,pokrićem” će ojačati poziciju Niksa na draftu, odnosno imaće mogućnost boljeg izbora.

Kada je u pitanju Kristaps Porzingis, njegova budućnost može da bude prilično neizvesna. Poznato je da je povreda ligamenata kolena jedna od najtežih u sportu. Igrači koji su je doživeli imali su puno problema da se vrate na prvobitni nivo, a često u tome nisu uspevali.

Teodosić i Marjanović u dvorištu šampiona, potražite kvotu za iznenađenje!

Derik Rouz je samo jedan od primera u NBA kojih ima manje ili više drastičnih. Porzingis je dovoljno mlad (22) i ima dosta vremena na raspolaganju najpre za oporavak, a zatim i da postepeno povrati kvalitet igre. Neka istraživanja upućuju na to da su dobri šuteri, što on definitivno jeste, lakše uspevali u tome jer su posle povrede modifikovali način igre, odnosno prilagodili ga svojim sada umanjenim sposobnostima.

Bila bi velika šteta da to ne bude slučaj sa ovim izvanrednim košarkašem.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime