NBA: Mirotić oživeo Bikove, ali ga čeka trejd

Pre samo mesec dana Čikago je bio najgori tim u NBA, a onda se pojavio Nikola Mirotić. Epilog je ukupno trinaest pobeda Bikova, nakon svega tri koliko su ih imali pre njegove prve utakmice u sezoni.

Mirotić se naravno, nije pojavio niotkuda, a razlog njegovog propuštanja prve 23 utakmice u sezoni je već dobro poznat. Radi se o sukobu sa saigračem Bobijem Portisom na treningu posle kojeg je Mirotić završio u bolnici sa manjim potresom mozga i frakturom nekih kostiju lica.

Asistencija i kako je brojimo

,,Debi” krila Čikaga u tekućoj sezoni NBA je zbog toga morao da pričeka do 8. decembra, ali se isplatio. Do tog momenta Čikago je bio na dobrom putu da sezonu završi kao ubedljivo najgori tim. Serija pobeda je započela povratkom bivšeg košarkaša Reala na teren.

Mirotić od tog trenutka beleži preko devetnaest poena i sedam uhvaćenih lopti po utakmici, što su mu najbolji proseci u karijeri u sada već četvorogodišnjoj NBA karijeri. Celokupan napad Čikaga je poboljšao učinak za deset poena na sto poseda lopte, a bolji je i postotak šuta iz igre.

Osim toga, Mirotić kao da je povukao i saigrače da igraju bolje nego do tada. Lauri Markanen je doduše od početka pokazivao da će biti jedan od najboljih novajlija u sezoni, ali su se probudili Kris Dan, David Nvaba, Džerian Grant i posebno čovek sa kojim se Mirotić potukao, Bobi Portis.

Sa skoro trinaest poena i sedam skokova po utakmici, Portis trenutno igra svoju najbolju košarku u NBA.

U Čikago stiže Toronto, a kvota na ,,keca” kao upisana!

Evidentno je da je trener Fred Hojberg svesno dao Mirotiću veću ulogu u napadu, što se ispostavilo kao ispravno razmišljanje. Nagoveštaj toga se video krajem prošle sezone, kada je Mirotić zahvaljujući povredi Joakima Noe, takođe dobio veća zaduženja u napadu na koja je odgovorio odličnim igrama. Rođeni Podgoričanin je na 22 utakmice ubacivao više od 14 poena za manje od 27 minuta na parketu.

Svaki put kada bi dobio ulogu glavnog oslonca u napadu, on bi je opravdao velikim poboljšanjem statistike.

Da li je prerano misliti o plej-ofu?

Serija od deset pobeda u prethodnih četrnaest utakmica bi bila bolja da Čikago poslednje dve nije izgubio na ,,jedan posed”. Taj period obuhvata pobede nad Bostonom, Filadelfijom, dva trijumfa nad Milvokijem i tesne poraze od Klivlenda, Vašingtona, kao i od Portlanda posle produžetka. Za postavljanje pitanja plasmana u plej-of je verovatno prerano, ali i pored velikog zaostatka, nije isključeno.

Feniks je lak zalogaj za Jokića

U poslednjih devet sezona Bikovi su samo jendom izostali iz doigravanja.

Čikago je pokazao da je sposoban da pobeđuje, čak u nizu, ali ga je to dovelo u drugi problem. Naime, Bikovi su se nadali prvom izboru na draftu 2018 gde mnogi vide Luku Dončića, ali ih je Mirotić udaljio od tog cilja. Sa druge strane, odlične partije krilnog košarkaša su podgrejale priče o njegovom mogućem trejdu iz Čikaga.

On je do sada igrao za samo dva kluba u svojoj karijeri – Real i Čikago, ali bi već od 15. januara mogao da ponese dres i trećeg.