NBA: Lebron Džejms, najmlađi kralj među sedmoricom

Klivlend Lebron Džejms
OAKLAND, CA - JUNE 12: LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers goes up for a shot against Kevin Durant #35 of the Golden State Warriors in Game 5 of the 2017 NBA Finals at ORACLE Arena on June 12, 2017 in Oakland, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Kyle Terada/Pool/Getty Images)

Onome ko je još u srednjoj školi dobio nadimak Kralj pretvarajući sve ostale koji se nalaze na parketu u svoje podanike, bilo je i suđeno i namenjeno da kroz celu karijeru nastavi da radi to isto, a Lebron Džejms se nikada nije ustezao.

Njegovo kraljevstvo je od samog početka sve više raslo, a podanici su postajali sve brojniji. Za Amerikance, ludim za zvezdama i brojkama, Lebron Džejms je u trenutku kada je kročio na NBA terene postao ličnost pred kojom će padati ne samo protivnici, nego i rekordi.

Brojke koje znače rekord: Naravno, Lebron Džejms!

Jedan mu se poklonio prethodne noći u San Antoniju, istovremeno sa još jednim posebnim dostignućem. Samo sekundu pre isteka prve četvrtine, Džejms je postao sedmi igrač u istoriji NBA sa ubačenih 30 hiljada koševa. Jedinstvenost trenutka se nalazi u činjenici da je on sada najmlađi košarkaš kome je to pošlo za rukom.

Osamdeset dana brži od Kobija!

Tu čast je zaslužio sa 33 godine i 24 dana, osamdeset dana brže nego što je svoj tridesethiljaditi poen ubacio dotadašnji rekorder Kobi Brajant!

Simbolika bi sigurno bila jača da je Lebron Džejms to učinio nekoliko dana ranije u Klivlendu. Ona bi se međutim, mogla pronaći i u sedam koševa koji su preostali do momenta kada će Kralj družinu velikana pretvoriti u sedmorku, a ni dvorana u San Antoniju nije bila tako loše mesto za pisanje istorije. U pauzi između prve i druge četvrtine parket je postao tesan za sve one koji su želeli da mu čestitaju.

Kuriozitet je da je Kralj Džejms isti status Brajantu oduzeo i pre tačno pet godina. Tada je umesto Kobija postao najmlađi košarkaš koji je u NBA ubacio 20 hiljada koševa!

Samo čitanje imena u čijem se društu Džejms nalazi od sinoć, izaziva blagu košarkašku jezu. Nećemo navoditi redosled kojim su ove legende prebacivale granicu snova, jer je jasan i logičan. Dobro, jasan i logičan svima kojima košarka nešto znači, a to u Srbiji znači većinu.

NBA: Klivlend u odbrambenom ,,bunaru”, ni Lebron se ne vidi!

Umesto toga navešćemo broj poena: Karim Abdul Džabar (38,387), Karl Meloun (36,928), Kobi Brajant (33,643), Majkl Džordan (32,292), Vilt Čemberlen (31,419) i Dirk Novicki (30,808)!

S obzirom da mu se predviđa još bar četiri godine igranja košarke, nije teško zaključiti da će njegovo mesto na ovoj lestvici vrlo brzo imati manji redni broj nego ovaj pod kojim se priključio zvezdanom sastavu.

Kao i svaki drugi veliki sportista koji menja istoriju, Lebron Džejms se na mnogo načina izdiže iznad pukih statističkih podataka. Nije u pitanju samo njegov svestrani talenat, već i ogromna želja da dostigne i prestigne sve najbolje košarkaše koji su ikada hodali planetom. To je motiv koji on nikada nije krio.

Može da igra na svih pet pozicija

Ako mu uspe, biće to zahvaljući neverovatnim sportskim i igračkim mogućnostima. Lebron Džejms je u NBA stupio kao jedan od retkih košarkaša koji skoro bez razlike može da igra na svih pet pozicija. Stvar ne menja ni da li je u pitanju odbrana ili napad, da li je u pitanju poentiranje, dodavanje, igra spolja ili u reketu, da li se čuva najbolji protivnički igrač.

Sad je pravo vreme za opkladu na Klivlend!

Već u svojoj prvoj sezoni u NBA, Džejm je postao najmlađi dobitnik nagrade za novajliju godine. Do tog trenutka nijedan košarkaš Klivlenda nikada nije dobio takvo priznanje.

Mnoge stavke iz njegove biografije su dobro poznate. Jedan od ključnih trenutaka je odluka da ne ide na koledž nego da se prijavi na draft odmah posle srednje škole. 2003. godine ga je sa prvog mesta izabrao Klivlend gde je proveo prvih sedam godina svoje NBA karijere.

Sledeće četiri je proveo u Majamiju, posle odlaska koji je bio sve samo ne toplo prihvaćen u Ohaju. Kralj se doduše vratio u Klivlend, ali ne pre nego što je sa Majamijem osvojio dva uzastopna prstena (2012, 2013). Posle sveopšteg opraštanja i pomirenja, Lebron Džejms je Konjanike odveo do prve titule NBA šampiona u klupskoj istoriji.

Najveći favorit je Harden, ali tu je i Lebron!

U drugom od tri uzastopna finala, Klivlend je pobedio Golden Stejt u jednom od najvećih preokreta u finalnim serijama. Momak iz Akrona je bio MVP serije u kojoj su Konjanici gubili sa 3:1, a na kraju uspeli da otmu prsten iz kandži ekipe koja je te sezone obarala rekord za rekordom.

Neizbežno poređenje sa Letećim Majklom!

Ovakva karijera nije mogla da izbegne poređenje sa onom koju je imao Majkl Džordan. To je tema oko koje će se lomiti koplja još godinama, ali je to i neka druga priča. Neki analize ukazuju na to da bi Džejms u budućnosti mogao da stigne i do cifre od 40 hiljada koševa.

U Ohaju bi najviše voleli da svom timu donese još neku titulu, ali razvoj ove sezone ne ide u tom smeru. Naravno, plej-of je nešto sasvim drugo, ali treba reći da Klivlend za sada uopšte ne deluje šampionski. Sa druge strane, to takođe nije problem sa kojim Kralj Džejms ne može da izađe na kraj.

Budimo realni, novi kraljevski rekordi nas tek čekaju.