NBA: Klivlend u odbrambenom ,,bunaru”, ni Lebron se ne vidi!

(Photo by Gregory Shamus/Getty Images)

Susret koji je Klivlend igrao protiv Oklahome je trebalo da bude obeležen rekordima, ali istorija kojoj su prisustvovali gledaoci u drugom najvećem gradu u Ohaju, nije bila ona koju su i očekivali.

Sve je bilo pripremljeno da Lebron Džejms postane sedmi košarkaš u istoriji NBA koji je postigao preko 30 hiljada poena. U društvu Džabara, Karla Melouna, Kobija Brajanta, Majkla Džordana, Vilta Čemberlena i Dirka Novickog, Kralj bi bio najmlađi kome je to uspelo u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Međutim, Oklahoma je imala neke druge ideje.

Džejms je susret završio sa 18 koševa, a do 30 hiljada mu sada nedostaje još samo sedam.

NBA: škripi u Koloradu, Denver mora nešto da menja

Gromovi su Konjanicima koji su delovali kao da su im se dizgine otrgle iz ruku, zatrpali koš sa 148 poena! Da su poslednji napad išli na realizaciju, umesto što su tapkali loptu na sredini terena, Klivlend bi primio najviše koševa posle 1972. godine kada im je Filadelfija ubacila isto toliko! To je za sada najviše u NBA istoriji ove ekipe.

Suviše poraza u kratkom periodu

Kraj utakmice (148:124) je za Klivlend označio deveti poraz u poslednjih dvanaest mečeva. I površnim poznavaocima košarke je jasno da se sa ovakvom odbranom ne može stići do velikog NBA finala. Verovatno ni do finala Istočne konferencije.

Doduše i pre početka sezone se znalo da Klivlend nema posebno veliki defanzivni potencijal, ali niko nije ni pomišljao da to može da izgleda ovako loše.

Sreća u nesreći je da se plej-of ne igra sada. Međutim, ovo nije prvi put da se Klivlend suočava sa problemima ovakve vrste usred sezone. Prethodnu su završili odnosom 11:15 i ipak stigli do finala.

U sezoni 2014/15 polovinom januara su imali samo 50% pobeda posle 40 utakmica. U godini osvajanja titule, Konjanici su na pola sezone otpustili Dejvida Blata.

NBA: Mirotić oživeo Bikove, ali ga čeka trejd

Otpuštali su doduše i nešto ranije  – generalnom menadžeru Krisu Grantu je dostavljena ,,zahvalnica” posle poraza od Lejkersa koji su meč u februaru 2014. godine završili sa četvoricom igrača na terenu.

Dakle, vremena za poboljšanja ima dovoljno.

Šta su zapravo najveći nedostaci koje pokazuje odbrana Konjanika? Pre svega, Klivlend dopušta previše kontranapada. Štaviše, u tome su svake sezone sve lošiji. U trofejnoj godini su bili dvanaesti, prošle sezone 26, a ove su po po broju primljenih koševa iz kontranapada čak 27!

To bi možda i moglo da prođe da se Konjanici bolje brane od nekog drugog ,,oružja”. To nažalost nije slučaj. Po odbrani od trojki Klivlend je 23. u NBA. U reketu je još lošiji, odnosno bolji je od samo pet timova u ligi!

Najgora odbrana u NBA!

Najviše neverice izaziva podatak da na 100 poseda Klivlend prima najviše koševa u ligi posle Sakramenta! Ekipa koja je tri puta uzastopno igrala u NBA finalu i ima nameru da nastavi taj niz.

NBA – Karter otvorio vrata vremeplova!

Ako ne bude nekih iznenadnih trejdova, Tajron Lu će morati da sa aktuelnim sastavom pronađe način da poboljša odbranu. To znači da će svi košarkaši morati da pojačaju individualne napore da bi se dobio rezultat u kolektivnoj igri. Bolne tačke koje će prve morati da se poprave su branjenje pikenrola i kontranapada.

Treba imati u vidu da Klivlend nema mlad sastav, tako da izvesna ograničenja na defanzivnom planu svakako postoje. Veća disciplina u odbrani se podrazumeva, a možda i promena nekih postavki u toj fazi igre. Lu za sada ne najavljuje promene u početnoj petorci, а biće veoma zanimljivo videti na koji način će pokušati da reši te probleme.

Pre ili kasnije, defanzivni ,,bunar” neće moći da bude prevaziđen samo efikasnim napadom. Međutim, Klivlend i tu ima problema. Ako se problemi sa povredama ostave po strani, od nekih igrača je izostao očekivani ofanzivni učinak. Tu se pre svega misli na Smita i letošnje pojačanje Kraudera, pa i na Ajzeju Tomasa koji se posle povrede polako vraća u ritam.

Jokić dočekuje Nurkića u susretu koji Denver mora da dobije!

Zanimljivo je da su uz Lebrona (118) upravo Tomas (24) i Krauder (17) bili najefikasniji košarkaši Klivlenda u susretu sa Oklahomom.

Hoće li biti novih trejdova?

U situaciji u kojoj se trenutno nalazi Klivlend, logično je da se govori o mogućim trejdovima. Konjanici najviše interesovanja pokazuju za Deandrea Džordana, Džordža Hila i Lua Vilijamsa. Centar Klipersa bi svakako najviše značio ekipi koja nema potrebnu snagu u reketu, pogotovo ne za tim koji se nada preotimanju titule od Golden Stejta.

Pogledajte kvote na NBA mečeve, odlične su!

Rešenje možda postoji i u sopstvenim redovima. Treba podsetiti da su Konjanici novembru i decembru pobedili u osamnaest od devetnaest utakmica, ostvarivši niz od trinaest uzastopnih pobeda. Tada su mnogo više igrali Čedi Osman, Čening Fraj, Hoze Kalderon i Iman Šampert, dok su van sastava bili Ajzeja Tomas, Tristan Tompson i Derik Rouz.

Tajron Lu je i dalje siguran na klupi, mada vlasnik Konjanika Den Gilbert nema nikakav problem sa otpuštanjem kadrova. Ma za kakvu se reakciju odluči Lu, ona u svakom slučaju mora da bude brza i delotovorna.