NBA: Bogdan Bogdanović ne želi više da čeka

Kada te Željko Obradović ,,opremi i otpremi” u NBA onda tu ne može da bude greške. Kada ti Greg Popovič da epitet fantastičnog igrača, cela priča oko igranja u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu poprima još viši smisao.

Kada je Bogdan Bogdanović onomad potpisao za Sakramento postao je najplaćeniji novajlija u istoriji NBA. Kraljevi su prava na MVP igrača završnog turnira Evrolige preuzeli 2016. godine. Proteklog leta su sa Bogdanovićem sklopili trogodišnji ugovor vredan 27 miliona dolara, ali sa ograničenim statusom slobodnog agenta.

Popularni Pop prilikom izricanja pohvala na račun srpskog košarkaša sigurno nije imao u vidu podatak njegovoj tržišnoj vrednosti. Za njega je on igrač visoke košarkaške inteligencije koji razume sve što se dešava na terenu.

Ono kada te hvali Greg Popovič

,,Bogdanović je mentalno stvoren za košarku, bez obzira da li šutira na koš ili se radi o  razumevanju postavki na prostoru terena, kakvi su mu saigrači i kako da sa njima igra, koji su šutevi dobri, a koji ne. Poseduje raznovrsne veštine i nije se uplašio dolaska u NBA.” rekao je Popovič.

NBA: Boban Marjanović, omiljeni lik navijača ali ne i trenera

Trener San Antonija skoro da je izustio da bi se Bogdanović sjajno uklopio u njegovu ekipu. To se ipak neće dogoditi, bar ne u dogledno vreme.

Bek Sakramenta se u dve dosadašnje utakmice sa San Antoniom potrudio da Popovič ne požali zbog svojih reči. Bogdanović je u prvoj ubacio 15 poena bez promašaja, a u drugoj 16 uz postotak šuta 60% i po pet skokova i asistencija.

Ono što je najbitnije, Bogdanović je počeo ozbiljno da poboljšava svoj učinak u NBA. Dobijanje sve više prostora za igru koji u poslednjih deset utakmica prosečno iznosi 30 minuta, samo je logična posledica. Iole strpljivijem ljubitelju košarke je bilo janso da je samo pitanje vremena kada će Bogdanović svoj šampionski stav iz Fenerbahčea da prenese i NBA parkete.

Primera radi, u pet januarskih mečeva bek Sakramenta je u samo dva imao postotak ispod 60%, a u jednoj ispod 50%, pri čemu je ubacio svaku drugu od 14 šutnutih trojki! Pre dva dana je protiv Klipersa ušao sa klupe i za 31 minut postavio rekord karijere sa 22  ubačena poena.

Samo je Stef Kari bolji sa poludistance

Bogdanović je sa prosekom od preko 55% jedan od najboljih šutera sa poludistance u NBA. Zapravo od njega je sa tih udaljenosti bolji samo Stef Kari, što samo po sebi dovoljno govori.

Ko će biti bolji u srpskom derbiju u NBA?

Ono što se u Evropi znalo, u Americi su tek počeli da otkrivaju, a to je da Bogdanović može da igra na tri pozicije. Prvenstveno bek šuter, arsenal raznovrsnih dodavanja i sjajna kontrola lopte mu omogućavaju da bude punokrvni plejmejker, a visina i fizičke predispozicije da preuzme i ulogu niskog krila.

Sposoban je i za ono što se u NBA najviše ceni – da se u što kraćem vremenu pokaže u što više elemenata. Košarkaš koji u nekoliko napada obe ekipe pokaže odličnu odbranu, postigne koš, asistira ili istrči kontru, spreman je za velike naslove.

Mesta za poboljšanje uvek ima, pogotovo u odbrani, ali kod njega je to više stvar discipline nego nedostatka želje ili mogućnosti.

Bogdanovićev početak u NBA nije bio loš, ali nije bio ni posebno dobar. Jedan od razloga je svakako i kvalitet ekipe koja nema nikakve šanse da uđe u plej-of. Više nego očigledno je da u Sakramentu većina košarkaša igra samo za sebe.

Nema razloga za čekanje

Kada se iz maksimalno organizovane celine kao što je Fenerbahče dođe u sredinu u kojoj je i to ne samo ponekad potrebno više lopti, teško je odmah se uklopiti. Posle prve tri utakmice koje je propustio zbog povrede i perioda ,,stidljivosti”, Bogdanović je uvideo da ako želi da opravda skupocen ugovor, mora da postane košarkaškim žargonom rečeno, ,,bezobrazan” igrač.

Harden, Lebron ili Vestbruk? Pogledajte kvote za MVP-ja!

Sve više je počeo da ,,monopoliše” loptu, a manje da čeka da ga saigrači primete. Sve je precizniji u šutu za tri poena što su mu ,,zlonamernici” najviše zamerali kao izrazitom košgeteru. Razlika je prilično izražena – u poslednjih 18 utakmica trojke je ubacivao sa preciznošću od 42.3%, odnosno za čak deset procenata bolje nego u prvih 18!

Jasno je da ako je i bilo problema, oni nisu uzrok nedovoljnog kvaliteta za NBA nego prilagođavanja. Čak ne prilagođavanja snazi lige, nego ekipi bez većih ambicija i izraženog sistema igre. Sakramento će sezonu verovatno završiti na oko 30% pobeda.

Najpametnije što Bogdanović može da uradi je da se pozabavi sopstvenom statistikom. S obzirom na progresiju poboljšanja, ne bi nas začudilo ako uđe u krug najozbiljnijih kandidata za novajliju godine. Uostalom, sve se više priča o tome da srpski košarkaš vredi da se oko njega izgradi sastav za naredni period.

Ako to ne učini Sakramento, možda bi Greg Popovič imao neke ideje.