NBA: Boban Marjanović, omiljeni lik navijača ali ne i trenera

Marjanović NBA

Iako je od Detroita dobio 21 milion dolara za tri sezone, Boban Marjanović je zahvaljujući povredi Andrea Dramonda, pre nekoliko dana tek peti put u svojoj NBA karijeri počeo utakmicu u prvoj postavi.

S obzirom na novac koji zarađuje, ništa manje ne čudi ni podatak da Marjanović za tri godine provedene na NBA parketima još nije sakupio 1000 minuta u igri!

Šta je zapravo problem? Da li je u pitanju loša procena njegovih dosadašnjih timova, ili neuklapanje u sistem igre? Kada bi se pitali navijači, njihov omiljeni Bobinator bi imao garantovanih 20 minuta po utakmici.

Na njegovu žalost Greg Popović ranije, a sada Sten Van Gandi svoj posao ne rade na emotivnom nivou navijača. Od početka tekuće NBA sezone, srpski centar je igrao u četrnaest utakmica sa prosekom od osam minuta. U meču Detroita sa Majamijem, Marjanović je na parketu proveo 22 minuta i za to vreme ubacio petnaest poena i imao devet uhvaćenih lopti, što pokazuje da mu se ne može pripisati da je zaboravio da igra košarku.

NBA: Mirotić oživeo Bikove, ali ga čeka trejd

Na sličan način ga je koristio i Popović u San Antoniju. Ne može se reći da dobijeno vreme nije opravdao, ali je minute dobijao uglavnom u trenucima kada su mečevi bili rešeni, ili kada je neko od centara bivao povređen.

Popović mu preporučio odlazak u Detroit

Lično trener Teksašana mu je preporučio da prihvati izvanrednu ponudu iz Detroita. Kako je moguće da NBA tim isplati toliki novac košarkašu koji praktično ne igra, spada u razne kombinatorike vezane za takozvani ,,seleri kep” i druge finansijske poslove koje omogućavaju NBA klubovima lakše opstajanje, tako da nije čudno da neki mnogomilionski košarkaš vreme provodi uglavnom na klupi.

Neke analize pokazuju da je Marjanović i više nego upotrebljiv u napadu. Pri tom se misli na njegovu neverovatno efikasnost u odnosu na broj upućenih šuteva. Sa svojim napadačkim repertoarom i veštinom, visinom i ogromnim rasponom ruku, reprezentativac Srbije je u protivničkom reketu praktično nezaustavljiva sila.

Fauliranje ne rešava problem jer je odličan izvođač slobodnih bacanja.

On čak nije loš ni u odbrani, ako se u obzir uzme samo prostor reketa i poludistance. Problemi za Marjanovića nastaju kada mora da brani prostor, odnosno igrače na većoj udaljenosti od koša. Spore noge ga sprečavaju da dobro brani pikenrol, kao i visoke košarkaše koji dobro šutiraju sa udaljenosti većih od šest metara.

U NBA je tako nešto nemoguće sakriti, što treneri protivničkih timova nemilosrdno eksploatišu.

Zvezda pobedila Žalgiris, ali šta će uraditi u Podgorici?

Moderna košarka obiluje visokim igračima koji preciznim šutem mogu da rašire odbranu do krajnjih granica. Marjanović to jednostavno ne može da stigne. To znači da kada je on na terenu, protivnička ekipa insistira na takvoj realizaciji napada koja uglavnom rezultuje njegovim ispadanjem iz igre i postizanjem koša.

Ima li prostora za poboljšanje?

Naravno da je i Marjanović svestan tog nedostatka i da pokušava da ga popravi koliko je moguće. Svojevremeno je radio i sa Timom Dankanom na poboljšanju svoje odbrane, ali se urođene fizičke karakteristike teško menjaju.

Sten Van Gandi za sada ne želi da žrtvuje sistem igre radi jednog košarkaša što je sasvim razumljivo. Šta to u budućnosti znači za Marjanovića nije teško pogoditi. Sa 30 godina koliko će imati u avgustu, pitanje je koliko može da napreduje na tom planu da bi mogao da čuva košarkaše kao što je Markanen ili neko drugi na delu terena iza linije za tri poena. Bobinator je jednostavno na pravom mestu, ali u pogrešno vreme.

Jokić favorit protiv Bogdanovića, realno ili ne?

On u NBA prosečno na terenu provodi 8 minuta sa učinkom od 3,5 uhvaćenih lopti i 5,5 poena. Nije tako davno bilo kada je postavio rekord Evrolige sa 256 skokova u jednoj sezoni. Tada je beležio preko 16 koševa i 10 skokova po utakmici, a na proteklom šampionatu Evrope je bio jedan od najboljih košarkaša Srbije.

Hoće li Marjanović i dalje biti omiljen samo kod navijača svojih ekipa ili ćemo ga češće gledati u izdanju kao protiv Majamija?