Nasilje je porazilo fudbal u Argentini: Šta dalje?

(Photo by Marcelo Endelli/Getty Images)

Fudbal u Južnoj Americi je oduvek pun talenata i najboljih svetskih protagonista ovog sporta, dok se navijanje opisivalo kao najvatrenije i najstrastvenije, čemu se smatra da u Evropi mogu da konkurišu navijači jedino iz malog broja zemalja koje pripadaju južnim delovima kontinenta.

Međutim, da strast može da promeni oblik u nešto što ne može da se opravda nikakvim stanjem izazvanim vrelim emocijama, ovih se dana vidi u Argentini. Umesto da Superklasiko na dostojan način otvori novo poglavlje fudbalske istorije, on je postao povod za mnoge akcije kojima je fudbal više povod, nego što zaista ima veze sa ovim sportom.

Nasilje kojem smo svedoci ovih dana, umesto da uživamo u najlepšim osobinama južnoameričkog fudbala, ne može da se opravda nikakvim temperamentom ili trenutkom koji spada u najvažnije otkako postoje Boka Juniors i River Plata.

Ko su sedam najboljih strelaca svih vremena u Kopa Libertadores?

Fudbal se u Buenos Airesu ne igra, niti se događa. Umesto predstave na terenu gde bismo možda videli kako Boka osvaja sedmi trofej i izjednačava se sa Independienteom, ili River Plata opravdava ulogu favorita koja joj je dodeljena pre početka ove sezone Kopa Libertadores i uzima četvrti trofej, iz ovog megalopolisa već nekoliko dana stižu vesti o neodigravanju drugog susreta.

Teško je i zamisliti šta tačno misli onaj ko napadne autobus u kome se nalaze fudbaleri? Kako zamišlja da se igra utakmica bez igrača, osim ako cilj nije bio neodigravanje utakmice? Koja je poenta navijanja za jedan klub, ako njegov tim više nema protivnika, jer ko će sledeći da rizikuje i da pomisli na učestvovanje u meču do koga je najsigurniji dolazak teleportacija?

Zašto je fudbal suspendovan u Argentini?

Posle napada navijača River Plate na autobus sa fudbalerima Boke Juniors, utakmica je najpre pomerena sa subote na nedelju, a onda i odložena na nepoznat rok. Moglo bi se postaviti i pitanje sposobnosti razmišljanja napadača koji su svom timu koji je posle povoljnog rezultata na Bombonjeri imao velike šanse da sezonu uveliča istorijskim uspehom ostvarenom u direktnom okršaju sa najvećim rivalom. U ovom trenutku niko nije siguran kakav će biti epilog.

Nažalost, sve češće smo svedoci nasilja u raznim oblicima, na raznim mestima i u različitom intenzitetu, koji je prisutan na sportskim dešavanjima. Primeri nažalost postoje na svim kontinentima i u mnogim sportovima. Poprište su tereni, gradske ulice, poljane, tribine. Tuku se čak i treneri, žene, vlasnici klubova naoružani izlaze na igralište, a o sukobima navijača ne treba posebno govoriti.

Boka Juniors i River Plata su i pre tri godine imali nezavršena posla u istom takmičenju. Tada su navijači Boke u tunelu Bombonjere napali fudbalere River Plate takozvani biber-sprejom, a sve se završilo neodigravanjem revanša i prolaskom Rivera u narednu fazu takmičenja. Fudbal je u Argentini pretrpeo poraz, umesto da uživa u Superklasiku kakav se nikada ranije nije igrao.

Šta je sledeće u ovakvoj situaciji – raspoređivanje čuvara reda u prostoru terena kao trećeg tima, ili će neke ekipe igrati samo protiv sebe?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime