Napredna statistika: Lejkersi daleko bolji kada Lebron Džejms sedi na klupi!

lebron-džejms-povreda
Namerno su povredili Lebrona? (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images)

Lebron Džejms očigledno ne može da bude zadovoljan načinom na koji je započeo karijeru u uniformi Los Anđeles Lejkersa, bar ako je suditi na osnovu prvih deset mečeva u novoj sezoni, a najnovija statistika pokazuje da se „Kralj“ još uvek nije uklopio u novo okruženje.

Činjenica je da se Jezerdžije trenutno ne mogu meriti sa najboljim timovima lige, a to je samo potvrdio njihov duel sa Toronto Reptorsima u kojem je franšiza iz Kanade već u prvoj četvrtini ubacila čak 42 poena i tako praktično već nakon prvih 12 minuta rešila pitanje pobednika.

Milvoki je nastavio da melje: Na redu je Portland!

Najveći razlog ubedljivog poraza, šestog u novoj takmičarskoj godini, jeste to što je Lebron Džejms pružio ubedljivo najlošiju partiju u dresu Lejkersa s obzirom da je ubacio tek 18 poena, iako je na parketu proveo oko 28 minuta.

Da u slavnijem delu Stejpls centra nisu očarani igrama druge najtrofejnije franšize u istoriji NBA pokazale su i brojne glasine koje su prethodne nedelje „okupirale“ američke medije, a koje se tiču nezadovoljstva generalnog menadžera Medžika Džonsona radom glavnog trenera Luka Voltona.

Napredna statistika: Lejkersi daleko bolji kada Lebron Džejms sedi na klupi!
(Photo by Harry How/Getty Images)

Džonson je nešto kasnije potvrdio da je održao sastanak sa Voltonom povodom loših partija Lejkersa, ali je istovremeno naglasio da dvostruki šampion iz igračkih dana ne mora da brine za svoj posao do kraja sezone, uprkos tome što NBA insajder Adrijan Vojnarovski otkriva da je Medžik bio veoma direktan na razgovoru.

„Nećemo ga otpustiti. Prošlonedeljni sastanak uopšte nije bio o tome već smo pričali kako da igramo bolje. On je naš trener podržavamo ga i to je to“, objasnio je Džonson.

S druge strane, Lejkersi bi više mogli da budu zabrinuti problemima koje Lebron Džejms ima sa uklapanjem u novi sistem, odnosno sa navikavanjem na novo okruženje i nove saigrače s obzirom da jedan napredni statistički parametar pokazuje da mu to ne ide baš sjajno.

Može li Igor Kokoškov da upiše treću pobedu u NBA?

Reč je o kategoriji „plus-minus“ na timskom nivou koja govori da su Lejkersi potpuno drugačiji i daleko bolji tim kada se trostruki NBA šampion nalazi na klupi, što je svakako čudno uzimajući u obzir da Lebron na individualnom planu drži rekord po takozvanom BPM pošto je kao 21-godišnjak u sezoni 2005/06 imao 9.3 indeksna poena više od ligaškog proseka.

Gledajući tabelu i način na koji je počela nova era u Lejkersima, nije teško zaključiti da su mnogi u zlatno-ljubičastim bojama širom Kalifornije, SAD i planete očekivali mnogo više od Lebrona, Ronda, Bola, Ingrama, Kuzme, Harta i ostalih, ali trebalo bi imati na umu da još uvek ni četvrtina sezone nije završena i da bi mnogo toga moglo da se promeni u toku regularne sezone.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime