Naomi Osaka najbolja na svetu: Melburn je pokazao da Njujork nije bio slučajan

(Photo by Vince Caligiuri/Getty Images)

Još dok se ,,huka i buka” (ne zbog Sereninog predstave) posle Otvorenog prvenstva SAD prošle godine nije ni stišala, bilo je onih koji su verovali da je titula koju je osvojila Naomi Osaka plod sticaja okolnosti u kojima je slučajsnot zamešana u priličnoj dozi.

Dobro, priznavali su joj talenat i kvalitet, ali uz obaveznu napomenu da takvih teniserki ima. To što je Japanka pobedila u sedam mečeva izgubivši samo jedan set je međutim, bilo zaista impresivno. Ona je svoj talenat pokazala pobedivši u Njujorku mnogo lakše nego teniserke koje su prošle godine osvajale prethodna tri Grend slem turnira.

Đoković zacementirao prvo mesto, Federer van Top 5, veliki skok Puja 

Zvezda je rođena, a samim tim je i skrenuta pažnja na nju. Posle Njujorka, šanse da je neko potceni u Melburnu više nisu postojale. Nije bilo teško predvideti da je čeka mnogo teži put do nove titule, ako je uopšte i bude i to je bilo opšte raspoloženje uoči početka velikog događaja.

Hsieh Su Vei ju je naterala da pokaže sve što može

Od prvog dana, stvari su se tako i odvijale, neki put manje upadljivo, a neki put je Osaka bila blizu poraza, kao u meču sa Hsieh Su Vei. Tajvanka je vodila 4:2 i imala 40:0 na svoj servis. Japanka je tada prikupila i snagu i koncentraciju i uradila ono što veliki broj teniserki danas, pogotovo mladih, ne može da uradi – povratila je kontrolu meča osvojivši sledećih pet poena, dobila drugi, a zatim i treći set i nastavila dalje.

Odlika šampiona i jeste sposobnost da sa sebe ,,otresu” blisku opasnost ispadanja i zadrže nijanse razlike koje ih dele od ostalih, onih koji su ,,samo dobri”. Štaviše, njihova odlika je i da tako nešto ponovljaju koliko god je potrebno. Naomi Osaka je imala problema i u nekim sledećim mečevima. Od Sevastove je izgubila set, kao i od Karoline Pliskove koja je u trećem setu imala i brejk-poen. U finalu je Petra Kvitova uspela da spase tri meč poena i da stvori sebi priliku da u treće setu potpuno preokrene situaciju i veđ viđen poraz pretvori u pobedu.

Osaka je u različitim mečevima pokazala koliko je mentalno sazrela

Nažalost po nju, Osaka je odolela i tom iskušenju koje se javilo u nešto drugačijem obliku. Ono što Su Vei nije uspela protiv nje same, Japanka je uradila protiv Čehinje. Dakle,pokazala je da joj pobeđivanje na teži način isto odgovara kao i onaj lakši, ako se baš mora.

Uz ogromnu pomoć Saše Bajina, postala je prva teniserka koja je posle Dženifer kaprijati 2001. godine, osvojila uzastopni Grend slem odmha posle prvog u karijeri. Sa dvadeset jednom godinom postala je i prva teniserka na WTA listi. Njena unutrašnja snaga je više od svega zaslužna za ponavljanje uspeha. Jer, talenat je neophodan da bi se igralo na visokom nivou, a mentalna ravnoteža i čvrstina su ono što u tenisu donosi trofeje na najvćeim takmičenjima posle najvećih iskušenja.

Naravno, za mladu teniserku ona tek dolaze. Na sledećim velikim turnirima će meta na njenom dresu da bude iscrtana još masnijom farbom, ali i on adeluje kao da se tek ,,zagreva”.

Naomi Osaka je prva na WTA listi sa 7030 poena, a dosadašnju prvoplasiranu Rumunku Simonu Halep, prestigla je i Petra Kvitova (6290). Halep je treća sa 5582 poena, a iza nje su Amerikanka Sloun Stivens (5307) i Čehinja Karolina Pliškova (5100). Pad je doživela i Karolina Voznijacki koja je šesta (3566), a Serena Vilijams je prikupila dovoljno bodova da sa šesnaestog dospe na jedanaesto mesto WTA liste (3406).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime