Najpoznatiji tereni za tenis se zovu po njima

Dok polako ali sigurno tenis ponovo počinje da popunjava etar novostima i informacijama šta nas očekuje u godini koja se neumitno bliži, shvatamo da je do prvog Grend Slema u sledećoj sezoni ostalo nepunih meseca dana.

,,Kad pre”, rekli bi malobrojni i malodušni. Onima koji vole tenis i tih nešto više od dvadeset dana je previše čekanja dok ne začuju dobro poznate zvuke udaranja loptice i povike linijskih sudija. Teniseri već objavljuju planove i ambicije za 2018, a i tereni su spremni da ih dočekaju.

Upravo o terenima na kojima se igraju Grend Slem mečevi želimo nešto da kažemo. Reč je o nazivima nekih od njih, a koja komentatori tako često izgovaraju u toku televizijskih prenosa.

Povratak šampionke – Bartoli je jača od bolesti!

 Iako nije uvek bilo tako, većina glavnih terena na Grend Slem turnirima nosi imena slavnih teniskih ličnosti. Izuzetak je samo Vimbldon. Po svemu jedinstveni Englezi i u ovom slučaju se teško odlučuju da iskorače iz okvira tradicija.

Federer se na njemu oseća kao kod kuće

Nazvali to nepotrebnom krutošću ili ne, ali se tenis u Ol Ingland klubu i dalje igra na terenima koja su osim Centralnog, označena samo običnim rednim brojevima. Pored toga što je poznat kao ,,kuća” Rodžera Federera i ,,sitnice” da ima ložu u koju navraća Krаljevska porodica, Centralni teren je sa 15 hiljada mesta jedan od najvećih koji postoji. Od 2009. godine poseduje pomični krov pod kojim je prvo finale odigrano 2012. godine (Federer i Mari).

Centralni teren je jedini koji ima kakav-takav naziv, dok su ostali označeni samo rednim brojevima.

Kada za nešto manje od mesec dana počne prvi od četiri najveća turnira u sezoni, imaćemo prilike da češće nego što je uobičajeno čujemo imena Rod Lejver i Margaret Kort, kako se danas zovu dva terena u Melburn Parku.

Za razliku od onih u Vimbldonu, oba terena se nalaze u višenamenskim objektima. To će reći da se u njima ne igra samo tenis, već da se održavaju i druge manifestacije.

Nenadmašni Lejver

Veći od njih je 2000. godine dobio ime po legendarnom teniseru Rodu Lejveru, trostrukom šampionu Otvorenog prvenstva Australije. Otvoren je 1988. godine, a zanimljivo je da je u periodu 1996-2000 nosio naziv kao glavni teren u Vimbldonu.

Đoković pobeđuje u Melburnu? Pogledajte kakve su šanse!

Sam Lejver je 11 puta osvajao Grend Slem turnire, a Australiji doneo pet titula pobednika Dejvis kupa! Pored toga, vlasnik je jedinstvenog dostignuća u istoriji Belog sporta, a to su dva godišnja Grend Slema (1962, 1969)!

Ako je ijedna australijska teniserka zaslužila da se po njoj nazove teren u Melburn Parku, onda je to Margaret Kort. Nekadašnji Šou Kort 1, od 2003. godine nosi ime žene koja je samo u Melburnu pobeđivala jedanaest puta. Kao i sunarodnik Lejver. Margaret Kort je takođe vlasnik godišnjeg Grend Slema (1970), što je posle nje ponovila još samo Štefi Graf.

Teren koji nosi njeno ime je treći po veličini i ima kapacitet od 7,500 mesta.

Ovde vlada Kralj šljake!

Glavni teren na Rolan Garosu je izgrađen davne 1928. godine, a od 2001. se zove Filip Šatrije, po dugogodišnjem predsedniku Francuskog teniskog saveza. Budući da nije imao posebno značajnu igračku karijeru, Šatrije je takvu čast zaslužio radom kojim je unapredio tenis kako u svojoj zemlji, tako i u svetu.

Teren je najstariji na svetu, a njegov suvereni vladar je desetostruki šampion Otvorenog prvenstva Francuske Rafael Nadal.

Nadal je i dalje najveći favorit u Parizu!

Drugi po veličini teren u Rolan Garosu se zove Suzan Lenglen, francuskoj teniserki iz prvih decenija prošlog veka. Uključujući i dublove ona je između 1914. i 1926. osvojila  31 titulu u Vimbldonu i Rolan Garosu! Iako je razlika između ondašnjeg i današnjeg tenisa ogromna, njenih 241 titula su razlog zbog čega je neki smatraju za najvećom teniserkom u istoriji.

Najveći stadion za tenis na svetu!

Raspored Grend Slem turnira u toku godine ne treba posebno opisivati, a poslednji je onaj koji se igra u Njujorku pod nazivom Otvoreno prvenstvo Amerike. Dva najveća terena u Flešing Medouzu takođe nose imena poznatih ličnosti, a zanimljivo je da jedna nije iz sveta tenisa, već muzike.

Najveći svetski teren (preko 23 hiljade mesta) samo za tenis se zove Artur Eš, a ime je dobio po osvajaču prvog Grend Slema na kome su učestvovali profesionalci. Eš je u istoriji ostao zabeležen kao prvi crni teniski Grend Slem šampion. Po jednom je pobeđivao u Njujorku (1968), Vimbldonu (1975) i Melburnu (1970). Biografiju mu dopunjavaju četiri Salatare sa selekcijom SAD, kao i mesto u Teniskoj kući slavnih.

Razlog zbog čega se drugi po veličini stadion u ovom sportskom kompleksu zove Luis Armstrong je to što je ovaj čuveni muzičar do svoje smrti 1971. godine živeo u njegovoj neposrednoj blizini. Otvoren je 1978. godine, a trenutno je pod rekonstrukcijom posle koje će imati kapacitet od preko 14 hiljada mesta! Teren je sve do 1997. godine imao status centralnog kada ga je zamenio novootvoreni Artur Eš.