“Nagradno” pitanje za Budućnost: Postaje li se šampion ako se pobedi šampion?

jasmin repeša-budućnost-udara-igrača-italija
Jasmin repeša je ponovo udario svog igrača (FOTO: KK Budućnost)

Verovatno bi bilo potreban poseban tekst da bi se samo nabrajale stvari koje kao zid dele Budućnost i Real, što kroz istoriju dva kluba, što u aktuelnom trenutku, ali na svu sreću, sport se ne sastoji samo od brojki, trofeja i velikih imena.

Ono što je jedan od najglavnijih sastojaka je postojanje nade da može da se savlada objektivno snažniji protivnik i postigne pobeda. Bez toga bi veliki broj sportskih nadmetanja bio lišen smisla, jer su situacije u kojima jači stoji nasuprot slabijem, veoma česte. Kao i obično, zahtev je nadilaženje sopstvenih mogućnosti, što je uostalom sadržano u samom principu bavljenja sportom.

Real je desetostruki šampion Evrope, dok je Budućnost ima samo dvadeset četiri evroligaške pobede u klupskoj istoriji. Madriđani imaju najveći budžet u takmičenju, Podgoričani najmanji. Kroz Kraljevski klub su prošla (i danas se nalaze) neka od najpoznatijih imena evropske i svetske košarke, Budućnost je poslednji trofej osvojila oslinjena na domaće snage.

Budućnost prvi put favorit od početka sezone – vreme je za popravljanje utiska

No, slična priča je važila i uoči dolaska CSKA u Moraču, pa je ishod bio neočekivan. Šanse da se ponovi isto nisu promenjene, ali isto tako, nije promenjena ni želja domaćih košarkaša. Suočenje sa najboljima uglavnom bude i velika motivacija za igru koja može da bude put do uspeha.

Budućnost je u prvoj utakmici izgubila prevelikom razlikom (89:55), tako da i želja za dokazivanjem da ta razlika nije prava slika mere kvaliteta, može da bude još jedan sastojak motiva.

Činjenica je da Budućnost igra sve bolje posle promene trenera

Od dolaska novog trenera Jasmina Repeše, klub je postepeno počeo da poprima drugačiji izgled. Ne računajući debakl u Milanu, ostvarene su dve važne i ubedljive pobede u ABA ligi, dok je posle dobre utakmice u Tel Avivu, koja nažalost nije donela i pobedu, Budućnost protiv Darušafake stigla do četvrtog evroligaškog trijumfa. Noris Kol i Goga Bitadze su od svih pojačanja koja su stigla u Moraču, najbrže počeli da daju opipljiv učinak.

All-Star, presek glasova: Adams ispred Jokića, Dončić 3.3 miliona glasova!

Budućnost je postala napadaćki raznovrsnija i sada ne zavisi samo od toga da li će joj krenuti šut za tri poena. Dobar napad je svakako uslov za otpor Realu, ali je i učinak u odbrani itekako važan. Trebalo bi se izboriti sa jednim od najboljih napada u Evroligi u kome ravnomerno učestvuje veliki broj košarkaša gostiju, što govori o visokom i ujednačenom kvalitetu rostera.

Sa druge strane, Real ima drugu najbolju odbranu kada su u pitanju primljeni koševi, tako da će napada domaćina biti na velikokm ispitu. Ovo je zapravo jedan od onih mečeva gde mora da se u svakom pojedinom segmentu pruži više od maksimuma, da bi se uopšte došlo u priliku za pobedu.

Budućnost je sa Realom igrala i u svojoj prethodnoj evroligaškoj eri u sezonama 20000/01 i 2001/02, kada je izgubila sva četiri susreta. Zanimljivo je da je tada za španskog velikana nastupao sadašnji selektor Srbije Aleksandar Đorđević, a dres Budućnosti nosili danas istaknuti treneri Dejan Radonjić i Saša Obradović. Najubedljivija pobeda Reala u svih pet susreta, ostaje ipak ova u poslednjem okršaju u Madridu.

Podgoričani ni u jednom slučaju nisu postigli više od sedamdeset i dva poena, a najviše su primili u prvom duelu (91:63). Rezultati mečeva u Morači su bili 62:76 i 72:82 za Bele.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime