Nadal odložio povratak – koleno ili nešto drugo?

Rafael Nadal je svoju osamnaestu profesionalnu sezonu u karijeri trebalo da započne početkom 2018. godine u Brizbejnu, ali će se na njegov povratak čekati nešto duže s obzirom da je obavestio sportsku javnost da je odustao od ovog turnira.

Španac je još ranije rešio da ne igra egzibiciju u Abu Dabiju gde je trebalo da se susretne sa Đokovićem.  Kao razlog je naveo kasniji početak priprema posle naporne sezone u kojoj je osvojio svoj šesnaesti Grend Slem.

Opet koleno?

Nadal je imao dosta problema sa povredom kolena koja ga je u prethodnih nekoliko meseci primorala da se povuče sa dva poslednja turnira u ovoj godini. Posle Mastersa u Parizu gde je odustao od  duela sa Filipom Krajinovićem, Nadal je na završnom završnom ATP događaju sezone u Londonu odigrao samo jedan meč koji je izgubio od Gofana.

Španac je prema mnogim ocenama napravio pravo malo čudo u 2017. godini. Posle tri godine Nadal je ponovo preuzeo prvo mesto na ATP listi, gde se prvi put našao pre više od devet godina!

Povratak šampionke – Bartoli je jača od bolesti!

Među šest osvojenih titula, svakako su najznačajnije one na Rolan Garosu i Otvorenom prvenstvu Amerike. Publika u Parizu je videla njegov novi rekordni trijumf (10), dok je trofej u Njujorku podigao drugi put. Po broju titula u 2017. iza njega su ostali Rodžer Federer i Aleksander Zverev sa po pet osvojenih turnira.

Federer učestvuje na Hopman kupu, a tu su i kvote

Njemu pripadaju i dva najduža niza pobeda od 17 i 16 uzastopnih mečeva, kao i najveći broj finala (10). Na njegovoj omiljenoj podlozi ga je savladao samo Austrijanac Domik Tim u četvrtfinalu Mastersa u Rimu!

Može li Novak do nove titule u Melburnu?

Budući da ima 32 godine i sve više problema sa kolenima, realno je očekivati da Nadal najviše rezervi sačuva za deo sezone kada se igra na zemljanoj podlozi. Međutim, pošto je od dva preostala člana Velike četvorke izvestan jedino Đokovićev povratak, dok Mari i dalje leči povredu kuka, možda ne bude previše iznenađujuće ako Kralj šljake opet zablista i na nekoj drugoj podlozi.

Uostalom, on je i dalje prvi favorit za osvajanje Melburna.