Na (teniskom) zapadu ništa novo – kakav problem ima Đoković?

Iako od njega duže vreme dolaze slična obaveštenja i izjave o dobrom raspoloženju, želji i odlučnosti da se na teren vrati u punoj snazi, situacija u kojoj se nalazi Novak Đoković pre deluje na lošu i neprijatnu priču kojoj se ne nazire kraj, a koju su svi primorani da slušaju.

Najnovije poglavlje priče je otpuštanje Radeka Štepaneka, što smo kao mogućnost spomenuli povodom njegovog nepojavljivanja na Mastersu u Majamiju. Đoković se povodom razlaza sa bivšim češkim teniserom na kurtoazan način izjasnio o međusobnom odnosu i njihovoj saradnji. Ali, šta bi drugo i mogao da kaže o profesionalnom odnosu koji je potrajao svega četiri meseca?

Đoković posle Indijan Velsa i Majamija: da li nas i pre Monte Karla čeka toplo-hladno?

No, poznato je da je život lakši kada se vrata ostave otškrinuta. To međutim, ne objašnjava zbog čega je raskid saradnje sa Agasijem za sada sa Novakove strane dobio prostor veličine jedne rečenice. Jedanaestomesečni eksperiment sa angažmanom čoveka koji je u svojoj karijeri uspeo da prevaziđe krizu i vrati se kao pobednik, nije dao rezultate, bar ne prepoznatljive teniskoj javnosti.

Period koji je iza njega je možda i najteži u karijeri dvanaestostrukog Grend Slem šampiona. Tri uzastopna poraza posle više od decenije, ali i loš utisak koji je ostavio svojom pojavom na terenu, samo su povećali nedoumice koje u vezi sa njegovim povratkom vladaju već duže vreme. Optimizam, bar u izjavama, sve više zadržava samo Đoković lično.

Đoković nije osvojo nijedan od poslednjih sedam Grend Slem turnira

Prema njegovim standardima prošlo je isuviše vremena otkako je poslednji put imao značajniju ulogu na nekom turniru. Mereno brojem najvećih – čak sedam je prošlo a da Đoković nije osvojio titulu, odigravši samo jedno finale. Sasvim suprotno od onoga što se od njega očekivalo posle trijumfa na Rolan Garosu 2016. godine.

Taj trenutak je izgledao kao vrhunac moći sportiste kome više nema ko da se suprotstavi. Nepune dve godine kasnije, Đokoviće je po broju Grend Slem trofeja i dalje iza Samprasa (14), Nadala (16) i Federera (20). Štaviše, prema trenutnom odnosu snaga, jaz koji je do skora izgledao veoma premostiv, moga bi uskoro i da se poveća.

On je zapravo jedini koji tačno zna šta se sve događalo u tom periodu. Dugačka pauza posle prošlogodišnjeg Vimbldona, zatim dve kraće, nisu donele nikakva prava poboljšanja, naprotiv. Đoković je bolje izgledao u Melburnu, nego kasnije u Indijan Velsu i Majamiju, iako su njegove pristalice i pred te turnire dobijale ohrabrenja u vidu najava želja i snimaka sa treninga.

Ko je posle Nadala najveći favorit za trijumf u Parizu? Kvote se nalaze ovde.

Epilog je druga smena kompletnog stručnog štaba za manje od godinu dana.

Novak Đoković će učestvovati na Mastersu u Monte Karlu, gde je pored singla prijavljen i u dubl konkurenciji. Kakve su njegove ambicije za predstojeći deo sezone nisu potpuno jasne, ali ako ne dođe do brzog poboljšanja, mogao bi čak i da ispadne iz društva 20 najboljih na ATP listi, što bi mu se desilo prvi put posle 2006. godine, a razlog je 1500 bodova koje brani kao finalista Rima i četvrtfinalista Rolan Garosa.

Za sada sve ostaje obavijeno maglom standardizovanih izjava, pa se ni pred početak serije turnira koji se igraju na zemljanoj podlozi, zapravo ne zna ništa više nego pre nekoliko meseci.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime