NA DANAŠNJI DAN pre 19 godina, muška odbojkaška reprezentacija Jugoslavija osvojila je prvu titulu prvaka Evrope.

Ekipa, kojoj je nedostajalo samo evropsko zlato, u češkoj Ostravi je 16. septembra 2001. pokorila sve.

Jugoslavija je u Ostravu stigla kao olimpijski pobednik iz Sidneja 2000. pa je put do titule bio otežan očekivanjima javnosti, ali odbojkaši nisu poklekli pa su do zlata došli laganim putem.

Ponovo su savladane Rusija i Italija u polufinalu i finalu, samo sada obrnutim redom, sa identičnim rezultatima 3-0.

Jugoslavija: Rajko Jokanović, Goran Marić, Edin Škorić, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković, Igor Vušurović. Treneri: Zoran Gajić, Dr Bogdan Sretenović.

Ostrava:

U prvom kolu bili su bolji od Francuza sa 3:2, i to je verovatno, rezultatski najteži okršaj na prvenstvu. U drugom meču, bili su bolji od Poljske sa 3:0, dok su Mađare savladali sa 3:1. Zatim su pali Italijani sa 3:0, pa je usledio jedini poraz i to od Nemačke sa 3:2. U polufinalu je usledio okršaj sa Rusijom, koja je poražena maksimalnim rezultatom, kao i kasnije Italija za titulu.

Pojedinačne nagrade: MVP: Ivan Miljković (Yug), Poenter: Ivan Miljković (Yug), U polju: Vasa Mijić (Yug), Tehničar: Nikola Grbić (Yug)

Takođe, na današnji dan, pre 25 godina, osvojena je bronzana medalja na Evropskom šampionatu u Grčkoj. Medalja, koju mnogi smatraju polaznom tačkom uspeha ove generacije. Ujedno, ta medalja bila je prva za Jugoslaviju nakon 1979. i Pariza.

Jugoslavija: Đorđe Đurić, Žarko Petrović, Željko Tanasković, Dejan Brđović, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Slobodan Kovač, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Rajko Jokanović, Andrija Gerić, Goran Vujević. Selektor: Lazar Grozdanović. Treneri: Zoran Gajić, Dr Bogdan Sretenović.

PODRAŠČANIN IMAO DEBI IZ SNOVA Vratila se odbojka u Italiji

OBAVEZNO POGLEDAJTE: BRAT BLIZANAC | Fudbalski kutak: Udarac iz ugla #15

7 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime