Musa Ndžaj za brži Partizan: Dribling, vizija i potencijalni problemi

Uzimajući u obzir finansijsku situaciju u Humskoj, navijači Partizana nemaju previše razloga za optimizam kada je reč o potezima kluba na tržištu tokom zimskog prelaznog roka. Međutim, da li bi optimizam trebalo da bude opravdan sada kada je u ekipu Zorana Mirkovića stigao Musa Ndžaj, 23-godišnji Norvežanin i doskorašnji krilni fudbaler Stabeka?

O kome se radi? Šta Partizan dobija njegovim dolaskom?

Ndžaj je rođen u Oslu, ali je poreklom iz Gambije. Profesionalnu karijeru počeo je u Norveškoj, tačnije, u Volarengi 2013. godine, dve godine kasnije prelazi u redove drugoligaškog kluba Berum, da bi u decembru 2015. obukao dres Stabeka.

Pre nego što bude reči o njegovim kvalitetima i manama, trebalo bi naglasiti da se Ndžaj u prethodnih nekoliko sezona često borio sa povredama. To je svakako osnovni razlog koji ga je sprečio da se prikaže u najboljem svetlu i zadrži kontinuitet kvalitetnih partija.

KO ĆE BITI NOVI ŠAMPION EVROPE?

Ipak, kvalitetnih partija je očigledno bilo sasvim dovoljno da Ndžaj postane jedan od najtraženijih igrača u Skandinaviji.

Kada mu je poslednjeg dana u 2018. godini istekao ugovor sa Stabekom, 185 centimetara visoki fudbaler imao je nekoliko ponuda na stolu, a iako ona iz Partizana nije bila najbogatija, Ndžaj je odlučio da se preseli u Srbiju i sa crno-belima potpiše trogodišnji ugovor.

Brzina, kvalitetan dribling i proigravanje

Musa Ndžaj za brži Partizan: Dribling, vizija i potencijalni problemi

Prvo što se uočava u igri Ndžaja jeste brzina, a u dodiru s loptom i zavidna tehnika. Poseduje vrlo kvalitetan dribling i u samo nekoliko školskih, prefinjenih i lukavih poteza može da „izbaci“ defanzivca iz koloseka i tako sebi obezbedi dovoljno prostora za sledeću fazu u napadu.

Ono što bi trebalo naglasiti jeste to da Ndžaj, iako najčešće koristi desnu, skoro jednako spretno kontroliše loptu s obe noge. Najbolje se snalazi po levom krilu, ali vrlo dobro zna da operiše i iza centralnog napadača, kao i da istrči kontru s loptom.

Musa Ndžaj za brži Partizan: Dribling, vizija i potencijalni problemi

Od Ndžaja se očekuje da ubrza igru Partizana, ali i da svojim asistencijama, što je jedna od najvažnijih stavki u njegovoj biografiji, olakša posao najboljem strelcu ekipe Rikardu Gomešu, iako mu nije strano i da sam završi akciju s obzirom da poseduje veoma precizan šut.

Kako će izgledati prilagođavanje, a kako igra u odbrani?

Jasno je da Ndžaj ima niz kvaliteta koje bi stručni štab na čelu sa Zoranom Mirkovićem mogao da upotrebi na nekoliko načina. Međutim, ostaje pitanje kako će se novo krilo Partizana snaći u novoj sredini pošto je celu dosadašnju karijeru proveo u Norveškoj.

S druge strane, Ndžaj je dobio priliku da „ispita“ uslove u Beogradu kada je sa bratom Bilalom, koji nastupa za norveški Ods, posetio srpsku prestonicu, a čelnike Partizana može da raduje to što je vrlo brzo odlučio da odbije ponudu iz Turske i karijeru nastavi u Humskoj.

Ono što bi mogao da bude problem jeste njegovo zalaganje u odbrani, iako bu Musa najveću razliku trebalo da napravi u ofanzivi, kao i činjenica da je većinu protekle sezone propustio zbog povrede članka. Pored toga, nema sumnje da će mu trebati vremena da se prilagodi na stil fudbala u Super ligi, ali to će umnogome zavisiti i od saigrača i ljudi iz struke.

https://youtu.be/YVXx6y_TkDc

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime