Mundijal bez Italije? Šest decenija kasnije

Reprezentacija Italije samo jednom nije uspela da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo i od tada se mnogo toga desilo. Bilo je to 1958. godine, a u ponedeljak uveče ćemo saznati hoće li Azuri nastaviti niz učešća na najvećoj fudbalskoj smotri. 

Italija će protiv Švedske pokušati da nadomesti poraz od 1:0 iz prvog meča, a upravo je Švedska bila domaćin poslednjeg Mundijala na kojem nisu učestvovali (Italija nije učestvovala ni 1930., ali tada kvalifikacije nisu postojale već su timovi dobijali pozivnice). Brazil je pre skoro 60 godina postao prvak sveta, i to po prvi put u svojoj istoriji, pobedivši domaćina u finalu sa 5:2. Bio je to prvi od tri trofeja Žila Rimea koje je Pele osvojio sa Kariokama, a najbolji strelac turnira bio je Francuz Žist Fonten sa čak 13 golova.

Mundijal bez Italije? Šest decenija kasnije

To je i do današnjeg dana ostao rekord sa najviše postignutih golova na jednom turniru. Jugoslavija u Švedskoj prošla svoju grupu kao drugoplasirana, ali ih je u četvrtfinalu sačekala Zapadna Nemačka. Sve četiri britanske reprezentacije su se plasirale na ovaj Mundijal i na žrebu su čak predstavljali čitav šešir. 

Ipak, Mundijal tada nije baš toliko prvenstvo sveta koliko je danas. U Švedskoj se takmičilo 16 timova, ali je čak 12 stiglo iz Evrope. Preostala četiri bila su sa dva američka kontinenta – Brazil, Argentina i Urugvaj iz Južne Amerike i Meksiko iz KONKAKAF zone. Afrika, Azija i Okeanija nisu imali svoje predstavnike, pa je u svakoj od četiri grupe bilo po tri evropske selekcije. 

Međutim, dotadašnji dvostruki šampion sveta Italija ubrzo se vratila na stare staze uspeha. U predstojećih 56 godina nisu propustili nijedan Mundijal, još dva puta su ga osvajali i dva puta gubili u finalima, uz jedno treće i jedno četvrto mesto. Ovaj novi tim, na čelu sa vremešnim Đampjerom Venturom će se postarati da makar očuvaju dugi niz učešća. 

A ako uspeju da se domognu Rusije, tamo će Italija kao po navici ili turnir završiti rano, ili dogurati do same završnice. To je njihov zaštitni znak.