Može li Srbija do zlata na Mundobasketu? Šta kažu slavna istorija, Dalipagić, Bodiroga i Teo? (VIDEO)

Srbija
/(FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsport)

Reprezentacija Srbije u sastavu Jugoslavije osvojila je tri zlata – 1970. godine na domaćem terenu, 1978. na Filipinima i 1990. u Argentini. Od raspada Jugoslavije naši timovi su nastavili da ređaju jednake uspehe pošto je nacionalni tim postao prvak sveta bio još dva puta – 1998. u Grčkoj i 2002. u Indijanapolisu!

https://www.youtube.com/watch?v=DM89Rn8QtMk

Jugoslavija je osvojila tri srebrne medalje i dve bronze na Mundobasketima, dok je Srbija uz osvojena zlata dodala dva srebra i bronzu.

Jugoslavija je imala šest najboljih igrača Svetskih prvenstava – prvi je bio Ivo Daneu. Zatim su 1974. i 1978. ovu titulu osvojili prvo Dragan Kićanović, a potom Dražen Dalipagić. Uz ovu titulu treba znati da su Kićanović i Dalipagić na ta dva prvenstva sveta bili i igrači sa najviše postignutih poena. Kićanović je šesti najbolji strelac u istoriji Svetskih prvenstava sa ukupno 491 postignutim poenom, dok je Dalipagić 4. sa 563 poena.

Jugoslavija je opet imala dva MVP-a zaredom 1986. i 1990. godine kada su te laskave titule poneli Dražen Petrović i Toni Kukoč, a poslednji MVP sa ovih prostora bio je Dejan Bodiroga 1998. godine.  Dražen Petrović je zabeležio i petu najefikasniju partiju na Svetskim prvenstvima kada je 1986. godine postigao 47 poena Holandiji.

Može li Srbija do zlata na Mundobasketu? Šta kažu slavna istorija, Dalipagić, Bodiroga i Teo? (VIDEO)

Čovek sa najviše medalja u istoriji Svetskih prvenstava je Krešimir Ćosić koji ima dva zlata i dva srebra, a Dražen Dalipagić takođe ima četiri odličja no samo jedno zlatno. Po tri medalje imaju Vlade Divac, Dejan Bodiroga, Predrag Drobnjak i Dejan Tomašević.

U eri od raspada Jugoslavije četiri igrača koja su nastupala za SRJ ili Srbiju su bila selektovana u najbolji tim prvenstva – MVP Mundobasketa 1998. Dejan Bodiroga, a sa njim i najbolji centar tog prvenstva Željko Rebrača.

Četiri godine kasnije iz redova osvajača zlata samo je Peđa Stojaković bio u prvom timu, a Miloš Teodosić je bio najbolji plej Svetskog prvenstva na prethodna dva takmičenja.
Sadašnji selektor Srbije Aleksandar Đorđević je kao igrač postao svetski prvak, a kao selektor ima drugo mesto sa SP 2014. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime