Monako je novi Dortmund: Okretanje klincima u ratu koji se ne dobija

Monako
(Photo by Christof Koepsel/Getty Images)

Novi ciklus je počeo maja 2017. godine. Pari Sen Žermen je ostao bez titule prvaka Francuske i to nekoliko meseci nakon poniženja u Barseloni i onih čuvenih 1:6. Usledilo je 350 miliona šopinga na dvojicu fudbalera i Monako je morao da se okrene drugim stvarima.

Posle punih 18 godina, klub sa Azurne obale je uspeo da osvoji titulu u francuskoj Ligi 1 i gurne prst u oko timu iz prestonice. Kako je PSŽ odmah poveo sa sobom Kilijana Mbapea, zlatnog dečka na čijim krilima je Monako i stigao do titule, a potom i preoteo Nejmara istoj onoj Barseloni koja ih je ponizila, prioriteti su morali da se srede.

Monako je shvatio da će biti praktično nemoguće nastaviti nadmetanje sa PSŽ. Parižani su shvatili da je vrag odneo šalu, pošto su nakon Monpeljea pre nekoliko godina dozvolili da im se ‚‚dese” Kneževi.

OD ARSENALA DO JUNAJTEDA: NOVI TREND NA OSTRVU, VREME JE ZA SPORTSKE DIREKTORE

Klub sa stadiona Luj Drugi je to iskoristio da se preusmeri na dovođenje mladih fudbalera koje će kasnije moći da preprodaju za daleko veći novac. Uostalom, i Mbape je dete Pariza, momak koji je iskliznuo tada još uvek lošem sistemu u PSŽ, a potom su tom istom klubu naplatili 135 miliona evra za njegove usluge.

Zato je ovog leta Monako doveo desetoricu fudbalera! Prosečna starost ovih igrača je 20.4 godine. Trojica su i dalje maloletni, samo trojica su starija od 23 godine i jedan je došao nakon odličnog nastupa na Mundijalu.

Golovin
Aleksandr Golovin, World Cup (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

Sve ovo rezultat je dolaska Mikaela Emenala u klub na mesto tehničkog direktora. Nigerijac je do prošle jeseni bio u Čelsiju, a onda je po selidbi na jug Francuske rešio da promeni neke stvari.

Klub sada dovodi igrače vrlo mlade, sa velikim potencijalom i mogućnošću za veću minutažu nego u nekim drugim evropskim klubovima. Džonatan Panzo je stigao baš iz Čelsija. Mladi Englez je bio član kadetske reprezentacije Gordog Albiona koja je postala prvak sveta prošle godine.

Iz Rena su stigla dvojica tinejdžera, i to kao slobodni igrači. Radi se o desnom krilu Vilsonu Isidoru i ofanzivnom vezisti Sofijaneu Diopu. Njih dvojica bi lako mogla da im se isplate u narednom periodu, a i Ren je poznat kao tim koji ume da formira odlične mlade igrače. Dovoljno je pogledati primer Usmana Dembelea.

KLADI SE NA FRANCUSKU LIGU 1!

Ipak, jedan igrač je u Monako stigao još mlađi. Radi se o vrlo talentovanom Francuzu holandskog porekla Viljemu Gebelsu. Kneževi su za njega Lionu morali da plate 20 miliona evra. Gebels je u seniorskoj karijeri, primera radi, upisao samo četiri nastupa.

Nakon nekoliko izvanrednih sezona ostvarivanja rezultata iznad očekivanja, shvatili su da im glavni protivnik beži, pre svega jer je daleko bogatiji. Rešili su da se okrenu mlađim igračima i unosnim prodajama koje se na njima mogu ostvariti u vreme kada se najbolje plaća potencijal koji igrač poseduje.

Prethodni pasus se bukvalno može odnositi i na Borusiju Dortmund. Potpuno se imena klubova mogu zameniti jer se nalaze u istoj situaciji. Monako je razbesneo PSŽ onako kako su Klop i Dortmund razjarili glavešine u Minhenu. Onda je došao trenutak da se drčni klub vrati na svoje mesto, a bogatiji klub uspostavi hegemoniju.

Monako je novi Dortmund: Okretanje klincima u ratu koji se ne dobija
Jonathan Panzo at Chelsea (Photo by Jordan Mansfield/Getty Images)

Monako je očigledno odabrao taj model Borusije Dortmund. Možda će zbog toga trpeti na terenu, možda se Aleksandr Golovin isprva ne snađe na jugu Francuske i možda Antonio Bareka ne bude isuviše značajno pojačanje kada svi u klubu i dalje pamte Benžamina Mendija.

Ali bez obzira. Monako postaje teren za razvijanje mladih fudbalera, a ne klub koji će bacati novac u vetar pokušavajući da sustigne PSŽ. To je rat koji se ne dobija. Poneka bitka se može ukrasti, tu i tamo, tek da se bahati bogataš iznervira.

Za to vreme, neka klinci igraju fudbal.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime