MLS subotom: Alfonso Dejvis u Bajern Minhenu je istorijski transfer

MLS subotom
(Photo by Bob Levey/Getty Images)

U serijalu MLS subotom imate priliku da se bolje upoznate sa severnoameričkom fudbalskom ligom. Najpoznatija „soker“ liga na svetu postaje sve jača i postepeno privlači sve više pažnje skeptičnih navijača naviknutih na evropske fudbalske lige.

Zato smo odlučili da vam od ove sezone približimo MLS ligu, učinimo je zanimljivijom za one koji nisu imali prilike da je detaljnije prate. Tamo su trenutno prisutni Veljko Paunović, Nemanja Nikolić i Aleksandar Katai. Tu su i zvezde poput Đovinka, Davida Vilje, Bastijana Švajnštajgera, Vejna Runija…

Stoga, u prilici ste da povremeno čitate tekstove iz serijala „MLS subotom“, a teme će biti najrazličitije – od analiza aktuelnosti do bližeg upoznavanja sa ponekad dosta komplikovanim sistemom takmičenja.

MLS subotomNajveći transfer u istoriji MLS lige, najveći transfer u istoriji kanadskog fudbala i sve to od momka koji još nije ni punoletan. Kako je onda Alfonso Dejvis, do kraja sezone igrač Vankuver Vajtkepsa, već uspeo da uđe u istoriju i postane pojačanje Bajern Minhena?

Alfonso Dejvis je potpisao ugovor sa evropskim velikanom u transferu koji bi mogao da naraste i preko 22 miliona dolara. Mladi Kanađanin je produkt Vankuverove akademije i njegov meteorski uspon očigledno nije ostao nezapažen. Iako će 2. novembra postati punoletan, već je upisao 55 nastupa u MLS ligi tokom tri sezone.

MLS SUBOTOM: D.C JUNAJTED, VEJN RUNI I AUDI FILD – ŠTA SE TO DEŠAVA U VAŠINGTONU?

‚‚Kao dete, uvek sam sanjao ovakav trenutak. Sada je taj san postao stvarnost i nastaviću da radim još jače. Otkad sam došao u Vajtkepse sa 14 godina, oblikovali su me u profesionalca koji sam danas. Hvala navijačima na podršci, zaista uživam da igram pred njima”, izjavio je Dejvis u saopštenju.

Koliko je Dejvisov uspeh rapidan govori i to da će 1. avgusta biti deo MLS Ol-Star utakmice. Najveće zvezde MLS lige nastupiće protiv Juventusa u tradicionalnom spektaklu, a Dejvis će moći da se predstavi još većem auditorijumu.

TOP 5 NAJINTERESANTNIJIH POZAJMICA OVOG LETA: OD MILINKOVIĆ-SAVIĆA DO ZIDANA

Kanađanin ove sezone uz svoje ime ima već osam asistencija u MLS-u. Od igrača sa barem pet nastupa u tekućoj sezoni, Dejvis beleži čak 5.4 uspešnih driblinga na 90 minuta – što je najviše u ligi. Taj podatak lepo opisuje njegov stil igre. Dejvis je brz, prodoran i ima odličnu igru 1 na 1 protiv svojih čuvara, a ni centaršut mu nije loš.

Sa svojih 178 centimetara i samo 69 kilograma, neko bi očekivao da bude slab u direktnim duelima, ali i tu je na lepih 40 odsto uspešnosti. Ipak, dosta važniji su njegovo nisko težište i hitrina. To zadaje muke njegovim protivnicima.
MLS subotom
Šta ovaj transfer govori o MLS ligi? Ovaj momak rođen u izbegličkom kampu u Gani je najmlađi strelac u istoriji USL lige, MLS lige, Kanadskog fudbalskog prvenstva, Konkakaf Lige šampione, Konkakaf Gold kupa i reprezentacije Kanade. Ipak, Dejvis je pokazatelj svim MLS franšizama da moraju da ulažu u mlađe kategorije.

Sistem fudbalskih akademija u SAD i Kanadi je dosta slabije razvijen i tek poslednjih nekoliko godina novac počinje da se ozbiljnije ulaže. Njujork Red Bulsi su praktično jedini klub koji funkcioniše najpribližnije evropskim standardima, velikim izdvajanjima za mlađe kategorije i davanjem prilika njihovim lokalnim igračima.

Dejvis je definitivno neko ko ‚‚štrči” od proseka, pa je teško iz njegovog transfera praviti ozbiljne analize celokupnog američko-kanadskog sistema. Ipak, zasigurno znamo da je taj sistem dosta manjkav. U dvema zemljama ne postoji kultura fudbala od najmanjih nogu.

Recimo, u SAD je vrlo uobičajeno da su mali, lokalni tereni zatvoreni za slobodno korišćenje, kao što je to normalno na svim drugim meridijanima. Nema ‚‚pikanja” lopte sa drugarima. I način života u SAD to dosta diktira, ali i ta velika vođenost kapitalizmom – mali lokalni tereni mogu da se koriste samo ako platite.

KLADI SE NA MLS LIGU, GOLOVI PLJUŠTE NA SVE STRANE!

U takvim uslovima klinci nemaju mogućnost da igraju fudbal ‚‚od jutra do sutra” te odmah u startu bivaju ograničeni spoljnim faktorima. Onda ni proizvodnja mladih kvalitetnih fudbalera ne ide jednostavno.

MLS subotom

Ipak, sigurno je da MLS napreduje u smislu davanja prilika takozvanim ‚‚homegrown”, domaćim igračima. Liga podstiče minimalan broj ‚‚homegrown” igrača u prvom timu i klubovi su sve spremniji da im pruže šansu. Ali postavlja se pitanje da li je to dovoljno.

MLS kao takav, kao najjača liga u zemlji i takoreći najviši rang takmičenja (jer zvanično ne postoji piramidalni sistem i promocija iz nižih liga u više, kao ni ispadanje iz MLS-a), ne može tako sveobuhvatne korake da načini sam.

MOŽE LI VANKUVER DA SAVLADA MINESOTU?

Dejvisov transfer je pokazatelj da talenta ima i da se kvalitet može pronaći. Bajern Minhen je svoj skauting odradio do tančina i znaju šta mogu da očekuju od ovog momka. Međutim, da bi transferi domaćih igrača iz MLS-a u Evropu postajali sve učestaliji verovatno ćemo morati da sačekamo još neko vreme.

Dejvis je, pre svega, priča za sebe. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime