ČAVIĆEVA BOLNA ISPOVEST: Odbio sam da treniram hrvatske plivače, a u Srbiji mi ne daju sportsku penziju!

milorad čavić-olimpijske igre-srbija-penzija
Čavić ponovo u centru pažnje (FOTO: Srdjan Stevanović/Starsport)

Gotovo da ne prošu nijedne Olimpijske igre, a da se ne prisetimo kakva je to nepravda učinjena srpskom plivaču, Miloradu Čaviću, a nema sumnje da i dan-danas boli.

Ipak, 13 godina kasnije, Čavić s gorkim ukusom u ustima priča o Plivačkom savezu Srbije. Naime, čovek koji je Srbiji u Pekingu doneo olimpijsko srebro i koji je bio prvak sveta 2009. i Evrope 2008. i 2012. godine, kao i višestruku prvak Evrope u malim bazenima, danas već dve godine ne dobija nacionalnu penziju, koja ga po zakonu sleduje.

– Imamo pretalentovanu decu. Iznenadio sam se kada sam video da su Nina Stanisavljević i Tanja Popović plivale u finalu na 100 m kraul na juniorskom EP u Rimu. Velika je stvar imati dve devojke ispod 56 sekundi, jer sutra ćemo u muško-ženskim štafetama biti sila, a 2028. imati ozbiljan olimpijski tim. Voleo bih da učestvujem u radu PSS, ali sada jednostavno to nije moguće – priča Čavić, a onda otkriva i zašto:

Zašto?Zato što sam ih tužio, jer zbog njihovog propusta više od dve godine ne primam nacionalno priznanje, koje mi po prvoj Uredbi pripada od moje 35. godine. Nisam dobio ni nagrade za uspehe u malim bazenima. PSS nije predao potrebnu papirologiju Ministarstvu omladine i sporta. A nemam podršku MOS, jer po njima ne postoji model da me isplate – rekao je Čavić za magazin “Sport”.

Osim toga, srpski plivač je otkrio i da je imao ponudu Plivačkog saveza Hrvatske, ali…

– Pisao mi je predsednik HPS pre neku nedelju da im se pridružim, da postanem deo njihovog stručnog štaba. Verovali ili ne. I javila se dilema: kako da pomognem drugima, kada nisam svojima. A ne mogu zato što PSS radi protiv mene i bukvalno oduzima od mog deteta i od mog života – zaključio je Milorad Čavić.

Meridian pomera granice humanosti: 100.000 RSD za svaku medalju Srbije na OI!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Poklanjamo 100.000 dinara | Meridianhttps

 

10 KOMENTARA

  1. Ovo je katastrofa!Toliko tuzno i ruzno,da ne mogu da verujem da jedan takav sportista,ljudina ne dobija onaj minimum koji mu pripada,da zivi skromno i dostojanstveno….

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime