Milan uzeo Skudeto, Lacio kup – sezona ,,nežne” odbrane Rimljana i golova Andreja Ševčenka

Dejan Stanković Lacio Milan
20 Sep 2000: Dejan Stankovic of Lazio in action during the UEFA Champions League match against Sparta Prague at the Stadio Olimpico in Rome, Italy. Lazio won the match 3-0. Mandatory Credit: Dave Rogers /Allsport

Jedan od veoma važnih razloga zbog kojih i Milan i Lacio itekako žele u finale ovosezonskog italijanskog kupa je to što tamo neće biti Juventusa koji je posle četiri uzastopne titule, naprasno ,,odlučio” da ne ide dalje od četvrtfinala.

Bjankoneri su u poslednjih nekoliko godina bili veliki trn u oku Lacijalima i Rosanerima, ne toliko u Kalču gde su imali neke druge pratioce, već upravo u Kupu Italije. Naime, četiri prethodna trofeja u kupu Juventus je osvojio naizmenično pobeđujući Lacio i Milan u finalima. Kao da nije dovoljno frustrirajuće to što je Skudeto nedostupan još i duže, ne samo za aktere polufinalnog susreta, već i za sve ostale klubove na Apeninima.

To je ipak neka druga priča, a činjenica da će drugi finalista biti Fiorentina ili Atalanta, deluje kao veliki motiv za Milan i Lacio da uposle sve svoje snage ne bi li se ponovo našli u borbi za trofej. Orlovi su ga doduše, osvajali ne tako davno (2013), što je tačno deset godina posle poslednjeg slavlja Milana u istom takmičenju. Poznato je šta Rosaneri znače u italijanskom i evropskom fudbalu, ali su Rimljani uspešniji u kupu sa jednim trofejem više (6).

Milan uzeo Skudeto, Lacio kup – sezona ,,nežne” odbrane Rimljana i golova Andreja Ševčenka

Lacio u istoj fazi takmičenja oduzeo trofej Milana koji su Rosaneri branili u sezoni 2003/04. Orlovi se nisu pokolebali ni u finalu u kojem su tada bili bolji od Stare dame. Ni Milanezi nemaju previše razloga da se žale na tu sezonu, budući da su po sedamnaesti put postali šampioni Italije, a Ševčenko osovjio Zlatnu loptu.

Ševčenko za Milan, Mihajlović i Stanković za Lacio

Na San Siru već enkoliko godina boravio Andrej Ševčenko, a pored njega su u sastavu Karla Anćelotija nastupali tada izvanredni fudbaleri kao što su Alesandro Nesta, Kaka, Seržinjo, Alesandro Kostakurta, Filipo Inzagi, Paolo Maldini i sadašnji trener Đenaro Gatuzo. On je pod velikim pritiskom i dalje, mada je ekipa izašla iz krize, a pojava nekih novih fudbalera, pre svega Poljaka Pjonteka, najavila vedrije dane na san Siru.

Milan uzeo Skudeto, Lacio kup – sezona ,,nežne” odbrane Rimljana i golova Andreja Ševčenka

Lacio je 2003/04 završio na šestom mestu u Kalču, a ekipu koja je uzela trofej u kupu predvodio je Roberto Manćini, koji je samo par godina ranije okončao igračku karijeru u istom klubu. U to doba sastav Lacijala uopšte nije bio loš, a između ostalih, za Orlove su nastupali Siniša Mihajlović i Dejan Stanković. Tu su bili i Anđelo Peruci, Jap Stam, Masimo Odo, Seržo Konseisao, Klaudio Lopez, Dijego Simeone. Odbranu koju su najčešće činili Mihajlović, Kouto, Stam i Favali, bio je glas da nije previše nežna prema protivničkim napadačima.

Prvi susret je odigran na San Siru gde je Lacio golovima Fiorea i Kouta pobedio sa 2:1. Jedini strelac za Rosanere je bio Inzagi. Branilac trofeja se u revanšu na Olimpiku proveo kao bos po trnju pošto je domaćin sa dva gola Fiorea i po jednim Sezara i Liveranija najavio da želi i najveću nagradu.

Anćeloti i Manćini su na Olimpiku izveli sledeće sastave:

Lacio

Sereni, Odo, Stam, Mihajlović, Favali, Albertini, Liverani, Sezar, Koradi, Lopez

Milan

Abijati, Šimić, Laursen, Kostakurta, Kaladze, Broki, Redondo, Seržinjo, Rui Košta, Ševčenko, Borijelo

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime