Milan je bio najbolji u januaru – ali ne na tabeli Serije A, već u banci

MILAN, ITALY - FEBRUARY 10: (Photo by Marco Luzzani/Getty Images)

Januar koji je za nama je bio veoma zanimljiv između ostalog i po tome kako se način trošenja novca nekih klubova u Španiji, ali i Italiji promenio u odnosu na prethodnu godinu.

Zimski prelazni rok se već odavno od onog letnjeg suštinski razlikuje samo po prefiksu koji je u vezi sa godinšnjim dobom. ,,Bombe” pune naslove u štampi i elektronskim medijima podjednako, uz izveštaje o finansijskom poslovanju, sve se pretvara u jednu nepreglednu količinu brojki u kojima se sve više umnožavaju nule. Kvalitet fudbala u najjačim evropskim ligama raste, nove tehnologije nalaze sve veću primenu i stvari idu svojim ubrzanim tokom. Ko izgubi korak, uglavnom zaostane ili čeka novog bogatog vlasnika koji bi da se oproba u novim oblastima.

Primetno je da se odluke prilikom kupovine fudbalera sve više oslanjaju na predviđanja. Real, koji je poznat po angažavanju velikih zvezda, okrenuo se i ovom vidu stvaranja sastava koji podrazumeva pronalaženje mladih fudbalera kojima se predviđa napredak i velika fudbalska budućnost. Na taj način su Beli doveli Vinisijusa, Rodriga (koji je još u Brazilu) i Brahima Dijaza.

UEFA otkriva ko su najbogatiji klubovi – milijarde u kasama, milioni na terenima i društvenim mrežama

Barselona je ovog januara stala na loptu, ali je dogovoren prelazak mladog fudbalera Ajaksa Frenkija de Jonga, koji na Nou Kamp prelazi na leto. Holanđanin će koštati 75 miliona evra uz još neke dodatne finansijske stavke.

Primera, ili La Liga, ovog januara je smanjila trošenje za čitavih 77% u odnosu na prethodni. Prošle godine je Kutinjo bi najveći komad kolača, dok ove takvih imena u januaru nije bilo.

Zanimljivo je da je i Premijer liga trošila manje nego u januaru 2018. godine i to za 60%.

Milan je bio najveći trošadžija u januaru

Međutim, Serija A je napravila veliki iskorak u hvatanju za buđelar. Klubovi sa Apenina su tokom prošlomesečnog prelaznog roka potrošili četiri i po puta više nego u 2018. godini! Da budemo sasvim precizni i izrazimo se u procentima – 464%. Doduše, Italijani su se razbacivali i tokom leta, kada je put Apenina otišao i Kristijano Ronaldo. Tada su prednjačili Juventus i Roma – mada prema rezultatima ovih drugih, ulaganja kao da nije ni bilo.

Neki čudni transferi – prelasci koje niko nije uspeo da shvati

Početkom ove godine ,,kontrolu” je preuzeo Milan. Na San Siro su došli Kšištof Pjontek i Lukas Paketa za po 35 miliona evra, što je ponovo probudilo nadu navijača Rosonera da bi se tim mogao vratiti na staze stare slave. Pitanje je koliko će im vođstvo na evropskoj tabeli trošadžija nadomestiti to što odavno nisu na takvom mestu u Seriji A.

Od italijanskih klubova koji su se u januaru pokazali kao galantni, među deset evropskih je i Fiorentina koja je potrošila na pojačanja 23 miliona. Pravi kuriozitet je da u Top 10 nema španskih timova, što se nikada ranije nije desilo.

Na kraju, vredan spomena je podatak koji se ne odnosi na Primeru i Seriju A, već na Premijer ligu koja je svoj udeo sa 42% od pre tri godine u svim transferima, smanjila na ,,pristojnih” 33%.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime