Mikaela Šifrin kao Tomba, u istoriji samo šestoro uspešnijih od nje!

(Photo by Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images)

Neverovatna je Amerikanka! Nije bitna disciplina, nisu bitni uslovi na stazi. Mikaela Šifrin je favorit gde god se pojavi i to pokazuje i broj njenih pobeda u Svetskom kupu. Jučerašnjim trijumfom je izjednačila rezultat legendarnog Tombe.

Šifrin je rođena u Koloradu u martu 1995. godine a debitovala je u Svetskom kupu nepunih 16 godina kasnije. Tačnije, dva dana pre svog 16. rođendana učestvovala je na trci u Češkoj. Bilo je to još uvek vreme u kom su dominirale Šild, Maze, Mankjuzo, Hefl-Riš i ostale.

KO ĆE BITI NAJBOLJI NA ZOI?

Za skoro sedam godina na stazi, Mikaela Šifrin stigla je do 50 pobeda u Svetskom kupu. Jučerašnjom pobedom u slalomu u Kuševelu, postala je najmlađi takmičar koji je to uspeo. Računajući obe konkurencije, naravno.

Sa pobedom iz Francuske, a to joj je sedma ove sezone, izjednačila se sa Tombom na večnoj listi. Sve ostale skijašice imaju šest pobeda ove sezone. Tesa Vorli i Federika Brinjone pobeđivale su po jednom, dok su Ilka Štuhec i Nikol Šmidhofer dva puta bile najbolje.

Ostalo je da se izveze još 25 trka u ovoj sezoni pa će učinak mlade Amerikanke biti i mnogo bolji tada. Ona će tek u martu napuniti 24 godine a već sada ima karijeru o kojoj se priča. Mnoge legende alpskog skijanja gledaju joj u leđa. I onda se postavi logično pitanje, može li da bude najbolja ikad?

Trenutno su na večnoj listi ispred Mikaele Šifrin tri žene i tri muškarca. Ona i Tomba dele sedmo mesto sa po 50 pobeda a lider, Ingemar Stenmark zaustavio se na brojci 86. Njega prati Lindzi Von sa 82, Marsel Hiršer ima 63 a Anemari Mozer-Prel jednu manje.

OSVAJAČ ČETIRI SKAKAONICE ĆE BITI…

Najbližu metu za Mikaelu Šifrin predstavljaju Herman Majer koji ima 54 pobede i kog bi mogla da stigne već ove sezone. Vreni Šnajder, iz Švajcarske, upisala je tokom karijere 55 pobeda i takođe i mogla da bude sustignuta pre završetka aktuelne sezone.

Što se tiče trenutne sezone, Mikaela Šifrin je ponovo najozbiljniji kandidat za osvajanje velikog kristalnog globusa. Trenutno je lider u dve discipline, slalomu i super vele-slalomu (Super G), dok je drugoplasirana u vele-slalomu. To je rezultiralo liderskom pozicijom u ukupnom zbiru, sa 500 bodova više od Petre Vlhove.

Mikaela Šifrin je jedina takmičarka koja je pobeđivala u svim disciplinama alpskog skijanja. Ostvarila je po jednu pobedu u spustu i u kombinaciji, dva puta je bila najbolja u super vele-slalomu, a četiri puta u paralelnim trkama koje su od skoro deo Svetskog kupa.

Ono što je njoj mnogo bliže su vele-slalom i slalom, gde je ostvarila većinu svojih pobeda. Čak 35 puta je bila najbolja u slalomu i u toj disciplini je samo Stenmark bolji od nje, gledajući kompletnu istoriju. Ali, Šveđanin je za celu karijeru upisao samo pet pobeda više!

PRATIŠ LI HOKEJ? OVDE JE NAJBOLJA PONUDA!

Neki rekordi će pasti već ove sezone i na večitoj listi uspešnosti Mikaela će napredovati. Pored Svetskog kupa, Šifrin će nastaviti klasu da pokazuje i na ostalim takmičenjima. Do sada je osvojila 3 Olimpijske medalje i 4 medalje sa svetskih prvenstava.

Trostruki je uzastopni šampion sveta u slalomu, računajući tu Svetska prvenstva od 2013. godine do danas. Na poslednjem, koje je održano u Sent Moricu, stigla je i do srebra u vele-slalomu. Olimpijske medalje je osvajala u Sočiju (zlato u slalomu) i Pjongčangu (zlato u veleslalomu, srebro u kombinaciji).

Petostruka osvajačica kristalnog globusa u slalomu, dvostruka osvajačica velikog kristalnog globusa i trenutni lider u tri discipline. Mikaela Šifrin, devojka koja planira da obara rekorde. Gledajte je, verovatno gledate najbolju u istoriji!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime