Mesi i Barselona 18 godina kasnije: Da li ste spremni za fudbal bez njega?

Mesi
(Photo by Luis Bagu/Getty Images)

Pre 18 godina, jednog septembarskog dana, trinaestogodišnji Argentinac stigao je u čuvenu La Masiju. Postao je deo akademije Barselone, navukao je famozni dres Blaugrane i latio se ‚‚bubamare” na nekom od pomoćnih terena. Tog dana se sve promenilo, bez da je iko to i znao. Tog dana stigao je Lionel Mesi.

Dečkić iz Rosarija je morao da pođe na daleki put. Kao što je već dobro poznato, u Argentini nije mogao da ostane. Lečenje zbog nedostatka hormona rasta nije mogao da dobije u matičnoj zemlji. Roditelji nisu imali novca, a tamošnji klubovi nisu bili spremni da ga stipendiraju i obezbede mu sredstva.POSLUŠAJ NOVI EVROGOL PODKAST – PRIČALI SMO O SRBIJI U LIGI NACIJA, ZVEZDI PROTIV NAPOLIJA I MNOGIM DRUGIM TEMAMAOd njegove fizičke nesavršenosti, one koju nije mogao da bira već ga je tek tako zadesila, nisu videli kakav su dragulj držali u rukama. Novac je opet upropastio sve. Ipak, nekome drugom je u tom trenutku svanulo. Evropskom velikanu, Barseloni.

Nastavak priče je odavno utvrđen – Mesi je nekoliko meseci živeo u Barseloni, ali i dalje nije dobijao stipendijski ugovor, porodica je postajala nervozna i blizu odluke da se vrate u domovinu. Onda je famozni ugovor potpisan na salveti, a istorija fudbala je mogla da krene u sasvim drugačijem pravcu. Boljem, zasigurno.

AEK JE OVO DUGO ČEKAO: ŽUTO-CRNI FENIKS PONOVO U LIGI ŠAMPIONA

Septembar te 2000. godine promenio je celokupan sport. Mali Leo će već četiri godine kasnije debitovati za Barsu, još dve godine kasnije postati i prvak Evrope po prvi put. Ali, svi to znamo. Šta onda reći o njemu da već nije bilo rečeno?

Osamnaest godina je veoma dug period. Toliko dug da kada čujete da je Mesi deo Barselone čak 18 godina, trebalo bi da se zapitate koliko dugo će još biti tu? Sada smo nesumnjivo bliži kraju njegove karijere nego početku. Da li je fudbalski svet spreman za vreme kada Mesi bude daleko od terena?

Barselona
(Photo by David Ramos/Getty Images)

Kada čovek napuni 18 godina, smatra se spremnim za život i donošenje određenih životnih odluka. Smatra se da je sazreo. Mesijeva karijera u Barseloni je za ovih 18 godina toliko sazrela da je krajnje drsko uzimamo zdravo za gotovo. On je učinio da se gledanje na fudbal i na učinak igrača drastično promene.

Danas je normalno da igrač postigne 50 golova u sezoni. Normalno je da neko postigne 93 gola u godini od 365 dana. Osim što to uopšte nije normalno.

Kako će onda svet gledati na fudbal kada ostane praznina koju će Mesi nesumnjivo ostaviti za sobom?

Jer Mesi je redefinisao očekivanja od fudbalera. On je negirao tezu o “zrelim igračkim godinama”, da fudbaler svoj puni potencijal ostvaruje u drugoj polovini dvadesetih. Kod njega ‚‚zrele igračke godine” ne postoje – umesto toga, postoji samo konstanta duga 12-13 godina, od trenutka kada je postao punopravni član prvog tima Barselone pa sve do danas.

Zato na ovu 18. godišnjicu od njegovog dolaska u Kataloniju nemojte da gledate kao na samo još jednu simpatičnu stavku iz rubrike “dogodilo se na današnji dan”.

KLADI SE NA LIGU ŠAMPIONA!

Gledajte na nju kao na podsetnik da Lionela Mesija ne uzimate zdravo za gotovo. Gledajte ga dok još možete. Idite na neku utakmicu Barselone. Učinite to.

Jednog dana, u ne tako dalekoj u budućnosti, to će postati uspomena vredna prepričavanja. O danu kada ste njega gledali uživo.

Jer je Lionel Mesi izvan svake kategorije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime