Mešavina dve neobične boje: Barnlijev fantastični spektar!

Gradić Barnli se nalazi malo severnije od Mančestera, u regiji koja obiluje fudbalskim klubovima. Tamo su gradovi Blekburn, Preston, Bolton, Ročdejl, Akrington, Halifaks, Hadersfild, Bredford, Lids… Barnli ove sezone igra neverovatno i beleži nezamislive rezultate. Evropa na Turf muru ne izgleda daleko.

Nekoliko reprezentativaca je stvorio Šon Dajč u poslednjim sezonama. Ubrzo nakon toga je ostajao bez njih. Klub su napuštali Tripije, Kin i Grej, ljudi za čije karijere je zaslužan. Ove sezone je uspeo da stvori nešto novo i neočekivano.

Crvenkasta boja njegove kose, klasična za tinejdžere koje možete videti na Petrovaradinu tokom Egzita, jedna je od dve farbe koje su ove godine obojile Premijer ligu. Iako ga ove sezone uglavnom gledamo ćelavog, pamtimo ga sa drugačijom bojom kose. Njeni tragovi su primetni na bradi, od koje Šon ne odustaje.

Premijer liga, sredom pa vikendom!

Druga nijansa je iste boje kao najkvalitetnija francuska vina. Iako za njih možemo reći da su crna, teget ili ljubičasta. Naziv ’’Klarets’’ dolazi upravo od te nijanse. To je engleski naziv za francuska vina nastala u regionu Bordoa. Sličnu nijansu možemo videti i na dresovima Vest Hema i Aston Vile.

Pre početka ove sezone su najuticajniji mediji u Britaniji davali Barnliju ogromne šanse za ispadanje iz lige. To nije bilo iznenađenje, delovalo je da je ekipa slabija nego prethodne sezone. Danas sa osmehom gledaju na te prognoze. Pored toga, činilo se da u timu nema mesta za plan B. Koncipirani su na čudan način, sa mnogo igrača koji su slični.

Realno gledano, igrački kadar Barnlija nije sposoban za najviše domete. Nije, verovatno, kvalitetan ni za gornju polovinu tabele. Ali, ove sezone je idealno svestan svojih mogućnosti i ograničenja. Ono što ne znaju ni ne pokušavaju, ono što znaju usavršavaju. To je uvek dovoljno za rezultat!

Iz igrača je izvučen maksimum

Činilo se da će ekipa da pada nakon povrede Hitona. Golman koji je prošle sezone bio najbolji u ligi je već dugo van terena. Kada se bude vratio, može da ga sačeka neprijatno iznenađenje. Nik Poup je sazreo, iako do ove sezone nije dobio pravu šansu u velikom klubu. Ima 25 godina i jedan je od nosilaca svog tima. To bi trebalo da brine Hitona, golmana koji je bio kandidat za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Kvota na gostovanju Brajtonu je tri!

Treba istaći i ulogu Tarkovskog, koji je prošle sezone bio rotacioni igrač u timu. Štoperski tandem je bio siguran, on je samo pripomagao i očekivanja nisu bila velika. Kada se ukazala šansa za njega, iskoristio ju je na pravi način. Iako apostrofiran kao najslabija tačka u timu na početku sezone, izborio se za minute i do sada je odličan.

Njihova formacija je 4-5-1 i za razliku od ostalih timova koji igraju u sličnom sistemu, stvarno tako izgleda. Oni nemaju ving-bekove, nemaju lažne napadače koji ulaze unutra, njihovi defanzivci ne misle da su vrhunski tehničari. Oni igraju fudbal, pomalo staromodan ali izuzetno koristan.

Za takve sisteme je potrebno imati igrače kojima se veruje. Jedan od takvih je Džejms Kork. Čovek koji je postao reprezentativac prelaskom u Barnli. Igrač uloge, čovek koji se ne meša u posao ne zna ali odlično radi ono što ume. Koliko je dobar pokazuje Svonsi, njima nedostaje (mnogo toga) u borbi za opstanak.

Tokom 17 kola Premijer lige postigli su 16 golova i osvojili 31 bod. Jedini su tim u gornjem delu tabele koji je postigao manje od 20 golova do sada. Samo dva tima iz Mančestera imaju bolju odbranu. Oni su primili po 11 golova, ekipa Šona Dajča 12 golova.

Planovi za ostatak sezone?

Barnli ulazi u pakleni deo sezone pun samopouzdanja. Problem je što će ono imati mnogo prilika da bude poljuljano tokom naredna dva meseca. Do 3. februara im predstoje mečeve sa Totenhemom i Liverpulom, uz dva meča protiv timova iz Mančestera od čega je jedan duel sa Sitijem u kupu. Šest teških mečeva i još četiri u kojima bi mogli da traže šansu, protiv Brajtona, Hadersfilda, Kristal Palasa i Njukasla.

Pogledaj celu ponudu za engleski fudbal!

Na Turf muru nikome neće biti lako ali je veoma bitan pristup koji će imati tamo. Dok oni najbolji timovi neće imati izbora, svi ostali hoće. Učeći na greškama iz Lesterove sezone, mali timovi moraju prestajati da igraju po Barnlijevim pravilima. Drugi deo sezone će doneti mnogo mečeva u kojima je Barnli favorit.

Za razliku od Lestera koji je igrao sezonu sa samo 13-14 igrača u rotaciji, Šon Dajč je već koristio 20 igrača u Premijer ligi. Samo četvorica od njih (Kork, Vard, Defur i Tarkovski) su počeli svaki od 17 ligaških mečeva.

To nije uloga na koju su navikli i da bi ispratili epitet koji su stekli, moraće da menjaju koncepciju. Lester je uspeo da postane šampion prilagođavanjem tek u finišu sezone. Ta sezona nije repre, jer su mnogi timovi bili slabi. Da bi stigao do Evrope, Barnli će morati da kupi nešto kvalitetno u januaru. I da napadne svaki slabiji tim, bez obzira na stadion na kom se igra.