Melburn: Đoković nikako bez Nišikorija, Raonić nikad bolji i hoće li Osaka zakazati novi duel sa Serenom?

novak-djokovic-taj-brejk
Novak je gospodar taj-brejkova (Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

,,Tamo dole” u Melburn parku je na utorak već pala zavesa, a posle završetka devetog radnog dana na Otvorenom prvenstvu Australije, dobili smo i prve polufinaliste u obe konkurencije.

U ATP delu turnira to su Stefanos Cicipas koji je kao što se potvrđuje brejk, pobedu nad Federerom potvrdio trijumfom protiv Bautiste Aguta, i nemilosrdni Rafael Nadal koji ni u petom meču protivniku nije prepustio ni set.

Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev i pitanje mentalne čvrstine

Kod dama je pomalo neočekivano Danijel Kolins savladala Pavličenkovu, a Petra Kvitova odlično odigrala protiv publike i domaće teniserke Barti i ponovila svoj najbolji rezultat u Melburn parku kada je pre sedam godina takođe igrala u polufinalu. Pošto smo uzbuđenja od utorka smestili u arhivu, da vidimo šta nas to očekuje u sredu.

Đoković – Nišikori

Dobro poznati protivnik na dobro poznatom mestu – tako se ukratko može opisati novi duel srspkog i japanskog tenisera. Pod dobro poznatim mestom se pre svega misli na okruženje velikog turnira, na kojima su najčešće odmeravali snage Đoković i Nišikori. Od čak devetnaest susreta (dva je Nišikori predao), samo je onaj iz Bazela (2011) bio na turniru manje kategorije od Mastersa.

Jednostavno nije moglo da prođe bez okršaja u Melburn parku, a on se takođe zbio u četvrtfinalu pre tri godine, kada je srpski teniser slavio ubedljivu pobedu u tri seta na putu do svoje šeste titule. Japanac je pred ovaj duel na terenu proveo skoro četrnaest sati, zahvaljujući tome što samo jedan meč nije odigrao u pet setova. Đoković ga je savladao petnaest puta za redom, a ono što je pokazao na ovom Grend slemu je da pobeđuje bez većih problema i kada ne igra na posebno visokom nivou.

Raonić – Pul

Ako je prethodno opisano četvrtfinale pomalo neočekivano zbog Nišikorijevih nevolja, šta tek reći za okršaj između Raonića i Pula. Kanađanin je čak imao teže protivnike nego Francuz iako je bio više povlašćen kao šesnaest nosilac, dok je Pul dvadeset i osmi. No, Raonić za sada igra izvanredno kao da uopšte nije imao problema sa povredama.

Jedini set je mu je oduzeo Vavrinka, a posebno je bio impresivan u pobedi nad Zverevim. Naravno, ključna stvar za ovaj duel je Raonićev servis koji je pretrpeo brejk samo četir puta u prethodnim mečevima. sa druge strane, Pul je klasičan igrač trenutka čiji talenat može da se pojavi protiv bilo kog protivnika. Nažalost po njega, može i da zakaže kad se najmanje očekuje. U sva tri prethodna okršaja Miloš Raonić je pobeđivao bez izgubljenog seta.

Osaka – Svitolina

Interesantno je da su se ove mlade teniserke susretale već pet puta, iako na WTA sceni nisu provele previše vremena. Možda je to najava budućeg rivaliteta, u kojem za sada prednjači Svitolina sa tri pobede. Obe su u Melburn parku u nekim mepčevima bile primorane da pokažu karakter, što je jasan znak velikog sampouzdanja.

Osaka je pre tri godine nadigrala protivnicu upravo na Otvorenom prvenstvu Australije, a njena prednost je u snazi udaraca i uopšte u većim fizičkim sposobnostima. Motivacija ili strah od eventualnog suočenja sa Serenom Vilijams može da ima uticaja na ishod susreta.

Serena Vilijams – Karolina Pliskova

U prethodna dva okršaja u Njujorku (2016, 2018) dve teniserke su podelile po pobedu. Ovaj duel bi mogao da bude znatno neizvesniji nego što se čini, pogotovo jer Čehinja izgleda odlično u mečevima, pa skoro kao njena sunarodnica Kvitova. Još je bez poraza u ovoj godini, a u Melburn je stigla sa titulom iz Brizbejna.

Serena Vilijams, ili kako i veliki šampioni imaju male trenutke

To sve, naravno, ne mora ništa da znači za Serenu Vilijams koja veliki broj svojih mečeva dobije u ,,svlačionici”, što je izraz za psihološki momneta koji njena pojava izaziva kod protivnica. Ako Čehinju nastavi da služi servis, to će joj svakako otežati zadatak, jer treba imati u vidu da je protiv simone halep morala da igra tri seta.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime