REVOLUCIJA! Na današnji dan mašina je pobedila čoveka

kasparov-šah
Kasparov protiv IBM kompjutera (FOTO: Guliver Images)

Današnji dan ostaće upisan u istoriji sporta, pošto se 1996. godine desilo nešto što do tada nije. Mašina, odnosno kompjuter je pobedila čoveka u šahu.

U prvoj partiji meča IBM računar “Duboko plavo” (Deep Blue) pobedio je Garija Kasparova, velemajstora i vladajućeg prvaka sveta. U narednih pet partija, Kasparov je upisao tri pobede i dva remija, pa je konačan rezultat okršaja u Filadelfiji bio 4:2 u korist Kasparova.

Već sledeće godine, održan je i revanš, takođe u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ovog puta u Njujorku. Opet je u pitanju bio “Dip Blu”, ali drugačija verzija. I računar se revanširao, pošto je konačan ishod posle novih šest partija bio tri i po prema dva i po.

Mnogo godina kasnije, Kasparov je pričao o pomenutim partijama u kojima ga je mašina mnogo namučila.

-Dolazak inteligentnijih mašina do sada nije doveo do kraja ljudskog roda jer smo kroz istoriju videli da je skoro svaka nova tehnologija sila kreativne destrukcije. Pre nego što stvori poslove, tehnologija ih ubija, uvek je bilo tako – rekao je Kasparov i dodao da tek sada dobijamo pravu veštačku inteligenciju koja sama donosi odluke.

Dip Blu je bio inteligentan koliko i budilnik, iako to nije učinilo poraz ništa lakšim – kazao je šahovski velemajstor i naglasio da će sa razvojem tehnologije ljudima ostati da rade ono što samo ljudi i mogu da rade, a to je da sanjaju velike stvari da bi maksimalno iskoristili nove mogućnosti.

Sneg i magla odložili početak Svetskog prvenstva u alpskom skijanju

OBEVEZNO POGLEDAJTE: Nenad Lalatović: Sa bagrom treba da znaš kako da se ponašaš! | MOJ UGAO #10

4 KOMENTARA

  1. Retko koji čovek danas može da izađe kao pobenik protiv mašine, polako ali sigurno nas zamenjuju gde god je to moguće. Ako nam je za utehu, valjda nikada neće biti održan kompijuterski turnir u šahu.

  2. a koliko je tek danas to sve napredovalo,da mislim da covek ne bi imao nikakve sanse sada protiv kompjutera,i da bi to bila lagana pobeda,bilo bi cudno i da bude drugaciji ishod koliko je sve napredovalo

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime