Mart je vreme za košarkaško ludilo – Djuk, Gonzaga ili neko treći?

CHARLOTTE, NORTH CAROLINA - MARCH 16: Mfiondu Kabengele #25 of the Florida State Seminoles defends a shot from Zion Williamson #1 of the Duke Blue Devils during the championship game of the 2019 Men's ACC Basketball Tournament at Spectrum Center on March 16, 2019 in Charlotte, North Carolina. (Photo by Streeter Lecka/Getty Images)

Kažu da je Djuk najveći favorit da na kraju ove sezone bude koledž na kome se igra najbolja košarka u Americi, ali to može da bude i Gonzaga pa bismo onda imali i srpskog šampiona u NCAA.

Filip Petrušev i njegovi saigrači su sastav kome se pored elitnog Djuka daju velike šanse za pobedu u finalnoj utakmici, a pored Plavih đavola i Buldoga, u grupu najboljih se svrstavaju i Severna Karolina, Virdžinija, Kentaki, Mičigen. Kao što je poznato, za Djuk igra Zajon Vilijamson, najverovatniji prvi pik na sledećem draftu i momak kome se prognozira sjajna karijera u NBA.

Četvorica Srba u NCAA plej-ofu: Gonzaga i Filip Petrušev i favoriti za Fajnal for..

No, pogađanje pobednika, a kamoli učesnika Fajnal fora uopšte nije lako. Uoči prošlog ,,Martovskog ludila” niko nije uspeo da dobije opkladu sa tačnom prognozom koja četiri tima će stići do završnog turnira koji se igrao u San Antoniju. Pobednik je bila Vilanova, a pored nje su u Alamo domu bili i koledži Mičigen, Lojola i Kanzas. Ovogodišnja završnica će se igrati u Mineapolisu. Za tu priliku biće pokriven stadion NFL tima koji prima oko sedamdeset hiljada gledalaca.

Prvi završni NCAA turnir je odigran 1939. godine

Poznato je koliko je ovaj događaj popularan u Sjedinjenim državama. Mečevi ,,Martovskog ludila” ne propuštaju ni najmlađi ni najstariji, a mnoge firme imaju problema da održe radni učinak svojih zaposlenih u vreme igranja utakmica. Na posao se zakašnjava, sa posla se odlazi i ranije, a neki podaci dobijeni istraživanjem, ukazuju na to da četvrtina zaposlenih mečeve gleda na radnom mestu.

Inače, sam završni turnir poznat pod nazivom Fajnal for je prvi put isproban i ustaljen upravo u američkoj univerzitetskoj košarci. Samo prvenstvo traje osamdeset godina, a svake godine je sve više narastalo u svakom smislu. napredovalo se košarkaški, organizaciono, tehnički, ali i medijski. Uporedo sa takmičenjem univerziteta, raste i takmičenje medijskih kuća za prava prenosa. Pojava interneta je celu priču podigla na još viši nivo na kome se obrću basnoslovne sume novca.

Zajon Vilijamson – podseća na Lebrona, biće prvi na draftu, a gubi od Petruševa

Skoro jedanaest milijardi dolara su koštala prava koja važe još pet godina. Cene reklame na prenosima sa Fajnal fora koštaju milion i po dolara za pola minuta. Mnoge grane tamošnje ekonomije ožive u tom periodu, a potrošnja piva tokom marta poraste skoro za četvrtinu. Samo na završnom turniru je obim posla u organizaciji toliki da radi nekoliko hiljada volontera.

Rekorder NCAA prvenstava je UCLA

Prvi šampion je bio Oregon, a rekorder je UCLA sa jedanaest titula. Međutim, ovaj univerzitet za koji je igrao i čuveni Džabar, nije osvojio trofej još od 1995. godine. Deset titula tog koledža pripadaju legendarnom Džonu Vudenu čiji se košarkaški udžbenici preporučuju i u srpskim školama košarke. Najveći sadašnji favorit Djuk ih ima pet, Severna Karolina jednu više, a Kentaki je bio šampion osam puta. Čak dvadeset koledža je jednomm dostiglo najveći trenutak slave, a u ovom veku samo Merilend i Sirakuza u dve uzastopne godine (2002 i 2003).

Mladi košarkaši imaju razloga da daju sve od sebe ne bi li bili zapaženi pred NBA draft, što posebno važi za one iz završnih godina. Postoji i tamna strana koja se pojavljuje kada se otkrije da su neki od njih plaćeni kroz razne donacije van dozvoljenih stipendija i zbog čega su i mnogi poznati treneri kao što je Rik Pitino imali problema sa zakonodavstvom. No, sve se to zaboravi kad jednom počne ,,Martovsko ludilo”, a ponovo izvadi kada se ono završi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime