Marit Bjergen: Medalje koje su gotovo uvek zlatne!

Zimske olimpijske igre nisu privlačne publici u Srbiji. Mali broj takmičara, rezultati koji ne donose odličja i generalno neatraktivnost sportova. Ipak, ime Marit Bjergen se mora znati jer je ona najbolji učesnik ZOI ikada!

Žena rođena u norveškom Trondhajmu je ove godine peti put učestvovala na Olimpijskim igrama. Sa 37 godina je stigla u daleki Pjongčang kao jedan od favorita da ponovo pokupi najsjajnija odličja. Naravno da je u tome uspela.

MARIT JE JEDAN OD FAVORITA NA 30KM!

Debitantski nastup za Bjergen na ZOI je bio u Juti 2002. godine. Tada je stigla do samo jednog odličja i to u štafeti. Kako je Bjergen bila osrednja u juniorskoj konkurencija, velika karijera se nije naslućivala. Tek jedan prosečni učesnik koji će Norveškoj možda ponekad doneti medalju.

Sve se promenilo vrlo brzo. Već na narednim Igrama je Bergen stigla do individualnog srebra na 10 kilometara i najavila potencijal. Na naredna dva takmičenja, 2010. i 2014. godine osvojila je ukupno OSAM medalja.

Možda će vam još neverovatniji podatak biti to da je 6 od tih 8 medalja bilo zlatno! A onda su došle ZOI u Južnoj Koreji. Iako je u vrhu Svetskog kupa i dalje, mnogi su bili sumnjičavi. Već je u godinama kada može da razmišlja o penzionisanju, ali glad za uspeh nije smanjena.

Na ovom takmičenju je do sada stigla do četiri odličja i to jedne zlatne, jedne srebrne i dve bronzane. Kako je u Pjongčangu ostala još samo jedna disciplina u kros-kauntriju, može se desiti da tada poslednji put vidimo Bjergen na ovom takmičenju.

DA LI OSVAJA NOVU MEDALJU?

Ženama je u Južnoj Koreji ostalo da se takmiče još samo u disciplini 30 kilometara. Marit Bjergen je na igrama 2010. bila srebrna a četiri godine kasnije zlatna u toj disciplini. Ako bi i sada stigla do medalje, to bi bilo njeno 15. odličje!

Na listi najboljih učesnika ZOI svih vremena, Marit zauzima prvo mesto. Zanimljivo je da prva tri mesta na toj tabeli zauzimaju takmičari iz Norveške. Bjergen prate njeni zemljaci, biatlonac Ole Ejnar Bjerndalen i čovek koji se takmičio u kros-kauntriju Bjern Deli.

Od aktivnih takmičara je samo klizačica iz Holandije, Irin Vust, na dvocifrenom broju medalja. Ona ima 11 odličja ali iako je nekoliko godina mlađa pitanje je da li će stići Bjergen. Posebno ukoliko Norvežanka osvoji medalju i u trci na 30 kilometara.

KLADI SE NA DEŠAVANJA U PJONGČANGU!

Marit Bjergen nije samo rekorder po broju odličja na ZOI, ona ima i najviše zlatnih medalja sa Svetskog prvenstva. Zlatnih medalja ima petnaest, ukupno je na brojci od 24 odličja i to samo u pojedinačnoj konkurenciji.

Ostaće zapisana kao najuspešniji učesnik ovog sporta u istoriji. Sa 112 pobeda u Svetskom kupu stavljena je na prvo mesto istorijske liste. S obzirom da je zlatne medalje osvajala i ove i prethodne godine, očigledno može još da se takmiči. Pitanje je samo gde joj je granica!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime