MARINA MALJKOVIĆ: Sad i ko zna kad… Da naučimo kad je zagrevanje

Marina Maljković i košarkašice Srbije zaslužile su punu Arenu na putu ka medalji i Tokiju (FOTO: Pedja Milosavljevic/STARSPORT)

Košarkašice Srbije i Marina Maljković u četvrtak (20.30) protiv Švedske igraju jednu od najvažnijih utakmica u karijerama.

Prvi put beogradska Arena! Za sve njih, i za “kraljice”, i za Marinu! Ulog – polufinale Evropskog prvenstva i plasman na Olimpijske igre.

– Odmorili smo, imale smo vremena baš onako i da se devojke potpuno oporave. Ali smo isto uradili jak trening i u utorak, i ove srede.

Sa ovim slobodnim danima ima dovoljno vremena da se sve to uradi. Oseća se nervoza, jedva čekamo da počne. Iščekivanje je u životu teško, svi znamo.

Ali dobro je, još trening na dan utakmice i da osetimo i mi tu Arenu – počinje priču Maljkovićeva.

Iskustvom ne dozvoljava da ni devojke, ni nju ne impresionira Arena i atmosfera koja ih očekuje.

– Dovoljno smo svi mi iskusni da nemamo neki “vau” osećaj, sem punog srca. Blizu smo svojih kuća, u najvećoj dvorani u našoj zemlji.

U poređenju sa Kinom gde sam trenirala, ovo je mala hala. Šalim se malo, ali se i ne šalim. I moje košarakašice su prošle ozbiljna finala i takmičenja, i u Evropi i u svetu.

S te strane Arene nisu impresionirane, samo smo neizmerno srećne što smo tu i što ćemo da igramo.

MARINA MALJKOVIĆ: Sad i ko zna kad… Da naučimo kad je zagrevanje
Butulija nije mogla da kaže “ne” selektorki Marini Maljković: Savete sluša i Nikolina Milić (FOTO: Starsport)

VOLJNI MOMENAT I BORBENOST KAO GLAVNI ADUTI

– To je ključ i nikad se neće promeniti, nešto što je naše, što je bilo naše svih prethodnih godina.

To je nešto što ti treba za četvrtfinale. Setite se pred Belorusiju, pred prvu utakmicu na EP, rekla sam da mi moramo da budemo ekipa koja ima najveći voljni momenat ubedljivo.

Tako ćemo da nadoknadimo naše probleme, da se ne ponavljam… E sad, četvrtfinale? Pred Belgiju sam rekla da moramo biti bolji nego protiv Rusije.

Videli ste da u prvom poluvremenu kada nismo bili dobri, da je bila drama. U drugom smo krenuli sa tom fanatičnom borbom i voljom, i onda smo rešile stvari u svoju korist.

KOŠARKAŠICE = KRALJICE: Ako treba i na glavu da se bacimo za Srbiju

ANALIZA ŠVEDSKE DO DETALJA

– Švedska je tim koji se tuče od od prvog minuta, igra na tela. Veoma su agresivne i na igraču s loptom i bez lopte.

Mnogo trče, u ženskoj košarci Švedska ima odlične rezultate i sa mlađim kategorijama, Zahui je definitivno neko ko najviše privlači pažnju.

Sestre Eldebrink su već godinama u Evroligi i Evrokupu najbolje igračice, imaju ogromno iskustvo.

Lojd na poziciji tri igra francusko prvenstvo, gde je jedna od najboljih igračica. Uvek puna energije je i Drame, ona još dodatno pojačava tempo.

Tim koji je jednog domaćina izbacio, bez imalo blama, nemojte to da zaboravite. Odigrale su utakmicu u kojoj ih je Letonija malo potcenila i one su lepo odgovrile. Letonija se nije videla na terenu što mnogi nisu očekivali.

MARINA MALJKOVIĆ: Sad i ko zna kad… Da naučimo kad je zagrevanje
Ako neko zna put od uspeha, onda je to Marina Maljković (FOTO: Pedja Milosavljevic/STARSPORT)

ŠVEDSKA “BIJE” OD POČETKA DO KRAJA

– Tim su koji se bije od prvog do poslednjeg minuta. Igraju košarku 40 minuta.

Mi ćemo morati, to je stavka broj jedan koju sam tražila od ekipe u pripremi ove utakmice, da naučimo kada je zagrevanje u košarci.

Izgleda da nismo naučili kada je zagrevanje, a ono se dešava od 20 sati do 20.30. I onda u 20.30 počinje utakmice koja traje 40 minuta, a ne da u 20.30 kreće zagrevanje.

To je najvažnija poruka za moje košarkašice pred četvrtfinale.

NAJVAŽNIJI MEČ Borbenost izdvaja košarkašice Srbije, a ne sviđa im se…

DA LI ĆE AMBIJENT U ARENI DA IMPRESIONIRA NAŠE KOŠARKAŠICE?

– Ne, jednostavno ne. Nalaziš se u ovakvoj životnoj situaciji sad i ko zna kad… Sada da razmišljamo o tome da li će da bude prazna ili puna Arena, nema izgovora.

Znate već moju devizu – nema izgovora za bilo šta. I kada su bili problemi pred početak EP, htela sam da razmišljam o pozitivnim stvarima.

Hajde da završimo sa tim da smo sve naučile u Zrenjaninu. Bilo je teško u prvoj utakmici, nije bilo navijanje možda kakvo smo očekivale za prvi meč i koje nam je bilo potrebno.

Posle je bilo sjajno i na drugoj i na trećoj utakmici, i to nam svakako mnogo pomaže. Treba samo pozitivno da razmišljamo, šta ako bude puna Arena?

Hajde da okrenemo to u pozitivnom pravcu i da budemo zahvalne kao generacija što imamo priliku da igramo u takvom ambijentu.

Ne zaboravite, biće mnoge legende u Areni koje nikada nisu imale sličnu priliku. Zato ne smemo da to gledamo kao neki minus, već kao ogroman plus.

Moramo da dobijemo tu utakmicu i to je to, idemo.

LJUBAV PREMA SRBIJI Žena, majka i kraljice, a tu je i „kradljivica“ Neca

TRI REPREZENTACIJE IZ NAŠE D GRUPE U ČETVRTFINALU

– Četvrtfinale je uvek najteža utakmica. Jeste nam put bio težak do sada, nastavljamo težim putem, to nam je definitivno suđeno.

Ipak bih izdvojila ovu utakmicu za sebe, zbog prelaska u Beograd i Arene… Imamo meč sa Švedskom, 40 minuta, da postavimo stvari kako treba.

Protiv Švedske ne možemo da se zagrevamo kao na primer protiv Belgije prvih 15-20 minuta utakmice, jer ćemo izgubiti.

Ako budemo radili posao kako treba i ostanemo u fokusu, iskoristili pozitivne stvari i čast što igramo ovde, onda će stvari biti potpuno drugačije – zaključila je Marina Maljković.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime