Marek Hamšik, čirokana koja ne plaši decu

Možda ima i onih koji bi bezobraznu decu plašili frizurom ili tetovažama koje ima Marek Hamšik, ali takve pedagoške metode sigurno ne koristi nijedan navijač Napolija.

Hamšik nije Maradona, ali se za njega od prošlog vikenda našlo mesta u svim srcima pristalica kluba iz Napulja. Mada slavni Argentinac u njihovim grudima i dalje zauzima kapitalni deo prostora, Hamšik se sa svojom prepoznatljivom čirokanom smestio pored nezaboravnog El Pibea. Sasvim zasluženo, rekli bismo.

Napoli je izašao iz krize, a sledeća na redu je Sampdorija. 

Slovak nema Božju ruku ni harizmu koja i dalje prati Maradonu, ali je u nečemu ipak jednak s njim. Naime, posle utakmice na Olimpijskom stadionu u Torinu u kojoj je Napoli savladao Mihajlovićeve Bikove sa 3:1, Marek Hamšik se izjednačio sa Argentincem po broju golova postignutih u dresu Napolija! Tek drugi pogodak u sezoni, a prvi posle dva i po meseca je 115. Hamšikov gol za Napoli!

Da bismo sjajnog Slovaka poredili sa Maradonom, on bi trebalo da se zove Mesi ili Ronaldo, ali ako se tekuća sezona u Seriji A završi onako se već dugo priželjkuje na jugu Italije, Hamšik će u tom delu Apenina definitivno biti veće ime od navedene dvojice fudbalera.

27 godina dugo čekanje!

I vrapci na grani znaju koliko dugo Napulj čeka na Skudeto. Jedine dve titule je u taj grad doneo Dijego Maradona, a od poslednje je prošlo 27 godina. Hamšik bi mogao da bude taj koji će poput ognja iz Vezuva zapaliti ulice Napulja.

Jedan od razloga zbog kojih je Slovak omiljen među pristalicama Napolija je i to što je za vreme svog desetogodišnjeg boravak u klubu odbio veliki broj ponuda koje su konstantno stizale na njegovu adresu. A to tifozi Plavih ne zaboravljaju.

Nikad neizvesnija Serija A, pogledajte kvote za pobednika!

Hamšik je u Italiju stigao još kao sedamnaestogodišnjak, kada je 2004. iz Slovana prešao u Brešu. Tadašnji transfer od 500 hiljada evra je postao desetostruko veći, kada je posle tri godine potpisao za Napoli. Sada se njegova vrednost procenjuje na oko 40 miliona u istoj valuti, ali on ima ugovor do 2020. godine.

Slovak je ,,načeo” svoju jedanaestu sezonu u Napoliju, za koji je odigrao 477 utakmica. Maradona je sadašnji zajednički rekord postigao na 259 mečeva. Šanse da ga Hamšik ne preskoči su minimalne, ali da li će mu se približiti osvajanjem bar jednog Skudeta?

Barselona i Mančester Siti – može li već da se traži isplata?

Napoli je već nekoliko sezona najozbiljniji kandidat za preotimanje titule šampiona iz čvrstog zagrljaja Juventusa. U tom periodu klub je dva puta osvajao kup Italije, jednom slavio u Superkupu, ali san o dostizanju slave iz vremena Maradone je i dalje neispunjen. Odlazak Gonzala Iguaina se u gradu teško podneo, a od tada se sve nade polažu u Insinjea i Hamšika. Kalčo je na samo dve utakmice od kraja polusezone, a Napoli je ponovo prvi.

Šampionska trka u Seriji A je posle nekoliko dosadnih sezona, svojom neizvesnošću ponovo privukla pažnju. Da li će Hamšik uspeti da ponovi podvig svog slavnog prethodnika?