Gvardiola i dalje zida odbranu, Mančester Siti ne pita šta košta!

Sudeći po transferima koje Mančester Siti obavlja u njegovom mandatu, Pep Gvardiola kao da ima oko samo za odbrambene fudbalere i to one skupocene ako se ima u vidu koliko su ga koštali.

Doduše, nije ih plaćao iz svog džepa, već novcem prebogatih vlasnika Građana, ali Španac svoje želje očigledno ume veoma dobro da predstavi i obrazloži. Poslednji u nizu pojačanja koja su stigla na Etihad je Emerik Laporte. Atletiko Bilbao je svog dojučerašnjeg centarhalfa pustio za 65 miliona evra.

5 igrača sa najviše pobeda u Premijer ligi

Ovim transferom je nastavljen niz dolazaka odbrambenih igrača u Mančester Siti otkako je Gvardiola trener. Laporte je ujedno i najskuplje plaćeni fudbaler u istoriji kluba, a posle Van Dajka najskuplji na svetu. Biće zanimljivo videti da li je Mančester Siti sa Laporteom zadovoljio svoje apetite za defanzivcima.

Građani su poslednju titulu šampiona osvojili 2014. godine, a od tada su u klub stigli Mangala, Otamendi i Stouns. Njima su se kasnije priključili Voker, Mendi i Danilo. Prema dostupnim podacima Mančester Siti je u poslednjih 19 meseci, odnosno od dolaska Gvardiole, na pojačanja potrošio 448 miliona funti.

Od te sume na defanzivce otpada bezmalo polovina (nešto više od 206 miliona)!

Mančester Siti poseduje sve najskuplje defanzivce u Premijer ligi

Zapravo, klub je vlasnik četiri od pet najskupljih odbrambenih fudbalera u Premijer ligi! Uz Laportea to su spomenuti Stouns, Voker i Mendi.

Lige petice i njihove uzastopne titule

Nije da nije bilo razloga za takve aktivnosti. Građani su imali problema sa fudbalerima koji su već zašli u tridesete, kao i onima kojima su isticali ugovori. Ambicije kluba su poznate i uključuju borbu za sve moguće trofeje što nije moguće bez vrhunskih pojačanja.

Jedan je već u dometu pošto su se Građani plasirali u finale Liga kupa Engleske.

Stvar je u tome da su se uslovi na tržištu igrača neverovatno promenili i da su cifre poprmimile neverovatne dimenzije. Mančester Siti se takođe morao prikloniti pravilima igre ukoliko želi da osveži sastav. Međutim, Gvardiola je prilično zadovoljan kako se to odvijalo.

Zadovoljstvo proizillazi iz činjenice da Siti nije potrošio silan novac na samo jednog fudbalera (mada to ne isključuje u budućnosti), već je budžet racionalno rasporedio na veći broj fudbalera.

Mitrović je otišao, da li će Njukasl pobediti Barnli bez njega?

Pre Laportea najskupocenije pojačanje na Etihadu je bio De Bruine koji je 2015. godine koštao 55 miliona funti. Gvardiola već ima jedan trofej u džepu jer je pitanje pobednika Premijer lige odavno rešeno. Pored dva domaća kupa, klub najviše čezne za trijumfom u Ligi šampiona.

Da li će se defanzivci isplatiti u tom smislu?