Mančester Junajted i Vulverhempton – zajednički gospodari engleskog fudbala

Junajted De Hea
(Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

Vulverhempton i Mančester Junajted su dve ekipe koje su obeležile polovinu prošlog veka u engleskom fudbalu, a na određeni način je sudbina jednog tima u velikoj meri uticala na sudbinu drugog.

Nažalost, događaji koji su doveli do preraspoređivanja odnosa snaga tih godina, imaju obeležje jedne od najvećih nesreća u svetu sporta. U toku pete decenije dvadesetog veka, Vulvsi i Mančester Junajted su bili trostruki šampioni Engleske, dok su preostale četiri titule podelili Totenhem, Arsenal, Čelsi i Barnli. To doba je predstavljalo zlatne godine za Vulverhempton, za koje je najzaslužniji legendarni Sten Kalis. U isto vreme, Mančester Junajted je takođe na svom čelu imao dominantnu ličnost, jer je u to doba Mat Bezbi već stvorio šampionsku generaciju velikog kluba. Štaviše, Crveni đavoli do njegove pojave nisu predstavljali veću silu od drugih ekipa, pogotovo onih koji spadaju u red osnivača Fudbalske lige u toj zemlji.

Sten Kalis, zlatna era Vulvsa i 16 tužnih mečeva za Mančester Siti!

Sa njegovim dolaskom krajem Drugog svetskog rata, mnogo toga se promenilo. Mančester Junajted početkom decenije osvaja prvu titulu pod njegovim vođstvom (treću u istoriji), a nekoliko godina kasnije još dve. Nažalost, dogodila se nesreća na minhenskom aerodromu, posle čega je i odnos snaga u najboljoj engleskoj ligi dobio novi zaokret.

Vulvsi su uz Crvene đavole bili nesumnjivo ono najbolje što je u tom momentu imao engleski klupski fudbal. Posle trećeg mesta 1952/53, već naredne sezone postaju šampioni, a u sledeće dve zauzimaju drugo i treće mesto. Prvi trofej FA kupa su osvojili odmah po preizimanju tima od strane Stena Kalisa (1948/49) i delovalo je da je na pomolu stvaranje jednog moćnog kluba.

Minhenska tragedija je prekinula Mančster u stvaranju prave fudbalske dinastije

Iako to niko nije tražio, tragedija koja je zadesila Mančester Junajted je dovela do toga da su Vukovi iskočili u prvi plan. S obzirom na njihovu snagu, ništa logičnije nije moglo da se desi. Vulvsi postaju šampioni u dve sledeće sezone (1957/58, 1958/59), a pšotom ponovo bivaju drugi i treći. Šezdesete osvajaju svoj četvrti i poslednji FA kup, ali ne uspevaju da iskoriste taj period da obezbede mesto među najvećim ostrvskim klubovima, već posle odlaska Stena Kalisa 1964, polako tonu u osrednjost. Kratkotrajni trzaji se javlaju sedamdesetih godina kada dva puta osvajaju Liga kup.

Mančester Junajted – kako su Bezbijeve bebe iz Beograda odletele u legendu 

Od 1955-1959, Mančester Junajted i Vulverhempton osvajaju sve četiri titule šampiona Engleske. U tom periodu su se timovi sreli osam puta u ligaškim mečevima. Samo jedna utakmica je završena bez pobednika (mart 1957), Mančester je pobedio u tri prethodne, faktički ne dopustivši najvećem tadašnjem suparniku ijednu pobedu. Vulvsi su u četirи sledeća okršaja u sezonama kada su postajali prvaci, pobedili tri puta, a izgubili samo susret na kraju šampionske ere (februar 1959).

U kuriozitet spada i podatak da su svoj prvi duel u FA kupu ovi timovi imali u martu 1949. godine, to jest u sezoni u kojoj su Vulvsi na kraju bili pobednici takmičenja. Posle nerešene utakmice u Mančesteru, Vukovi su u ponovljenom polufinalnom meču pobedili rezultatom 1:0.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime