Malo kvalifikacionog pojašnjavanja!

To nije kraj njihovog puta jer će pre kupovine avionskih karata za Rusiju morati da savladaju još jednog protivnika. Njegovo ime tek treba da saznamo.

Danas je pobedom nad Sirijom svoje mesto kao petoplasirala reprezentacija Azije osigurala Australija. To nije kraj njihovog puta jer će pre kupovine avionskih karata za Rusiju morati da savladaju još jednog protivnika. Njegovo ime tek treba da saznamo.

Iako se često po medijima provlačila informacija da će pobednik dvomeča Sirija-Australija biti učesnik Svetskog prvenstva, to nije tačno. Pobednik ovog baraž duela će tek odmeriti snage sa četvrtoplasiranom ekipom severnoameričkih kvalifikacija. Tamo takmičenje još uvek traje pa ne znamo ko će to biti a za sada ta pozicija pripada Panami.

Pored ovog će biti odigran još jedan baraž susret, u njemu će se sastati predstavnik Okeanije i petoplasirana ekipa Južne Amerike. Naravno, ko god bude izlazio na megdan Novom Zelandu, biće veliki favorit za prolazak dalje.

Pred Svetsko prvenstvo je ukrštanje bilo isto kao ovogodišnje, ali je tada Australija umesto u Aziji igrala u Okeaniji, pa je na megdan kao prvoplasirana reprezentacija izašla Urugvaju i uspela da ga savlada. U drugom susretu su se sastali Bahrein, kao predstavnik Azije i Trinidad i Tobago, koji je obezbedio plasman u Nemačku.

Za sledeće Svetsko prvenstvo su pravila bila drugačija pa je tako Urugvaj izbacio Kostariku u američkom duelu dok se na drugom kraju sveta ponovo našao Bahrein. Ponovo su i ispali, ali ovoga puta od Novog Zelanda, koji će učešće u Južnoj Africi obeležio sa tri nerešena rezultata.

U baraž mečevima za Brazil, Jordanci su igrali protiv Urugvajaca dok su Meksikanci lagano izašli na kraj sa Novim Zelandom. To znači da je predstavnik Azije ovoga puta igrao sa predstavnikom Južne Amerike, što neće biti slučaj ove jeseni.

Za sada nam je poznato da će Novozelanđani čekati rivala iz Južne Amerike, a da će Australija odmeriti snage sa predstavnikom Severne Amerike. Ti mečevi će biti na programu između 6. i 14. novembra. Večeras ćemo saznati imena njihovih protivnika. U oba regiona postoji nekoliko kalkulacija i još uvek se ne zna ko bi mogao da izađe na megdan ostrvskim zemljama u interkontinentalnom baražu. Dva od ta četiri tima, pobednici baraža, biće učesnici Svetskog prvenstva u Rusiji.