’’Mali’’ Ben u Beogradu: Zvezda će trčati brzo!

Pandan onom londonskom, koji glasno zvoni i zauzima centralno mesto u jednom od najvećih gradova Evrope, je ovaj koji stiže u Zvezdu. El Fardu Ben, doskorašnji igrač Olimpijakosa, prvo je zimsko pojačanje crveno-belih. Potpisao je ugovor na 2.5 godine.

Rođen na teritoriji Francuske, na ostrvcima koja su bliže južnom polu nego Evropi, opredelio se za Komorska ostrva. Za tu afričku selekciju je odigrao 12 mečeva do sada, postigavši četiri gola. Kako je izjavio Milojević, od Bena je tražio da mu na mapi pokaže gde su ostrva za koja nastupa.

Njih dvojica se dosta dobro znaju. Kada je Vladan Milojević bio trener Panioniosa, na pozajmicu je stigao El Fardu Ben. Tada je potpisao ugovor na 1+1 sezonu, ali je ubrzo ubedio čelnike Olimpijakosa da će morati da računaju na njega.

Zvezdine šanse protiv CSKA?

Sa Milojevićem je imao odličnu saradnju jer je tokom te sezone postigao devet golova, bio najbolji igrač tima i izborio se za povratak u Pirej. Nakon te sezone je iz kluba otišao i sadašnji trener Zvezde a putevi su im se ubrzo ukrstili.

Uvodni deo njegove karijere bio je, naravno, u Francuskoj. Davne 2006. godine je stigao u Avr, gde će većinu vremena provesti igrajući za rezervni tim. Nastupao je kasnije i za Van, pre nego što je taj tim proglasio bankrot i ponovo krenuo sa amaterskim fudbalom iz sedmog ranga.

Prešao je u Grčku gde je dve sezone nosio dres Verije. Tamo se, sa postignutih 25 golova, nametnuo Olimpijakosu. U pirejskom klubu nikada nije dobio pravu šansu, selio se na dve pozajmice i skupio je samo 10 nastupa za crveno-bele.

Beogradskoj publici se predstavio prethodnog leta, u okršajima sa Partizanom. Dva gola postignuta Partizanu su njegovi jedini pogoci u Olimpijakosu. Uzimajući u obzir da mu prava šansa nije ukazana, to i nije loš učinak.

Može li Zvezda da izbaci Ruse?

Tada bledi i neuigrani Olimpijakos se mučio protiv Partizana. Iako su crno-beli tada igrali dosta nesigurnije nego na završetku polusezone, i Oli je bio loš. Spasli su ih upravo Benovi golovi, jedan nakon greške Evertona a drugi nakon solo prodora i odličnog udarca u suprotan ugao.

Kao što je i istakao nakon povratka u glavni grad Srbije, Ben je ljut na Olimpijakos. Mislio je da zaslužuje više šansi da igra jer se stvarno dobro pokazivao. Kada je bio na pozajmicama i kada je dobijao priliku da igra, davao je svoj maksimum.

Crveno-beli će u Benu, koji je iskusan igrač, dobiti ogromno pojačanje. Iako je napadač, on može da igra po oba boka. Zbog toga je veoma koristan jer Zvezda još uvek nije sigurna ko će do kraja prelaznog roka napustiti klub. Vladan Milojević sigurno već sada zna poziciju na kojoj će igrati.

Tu je i kvota da crveno-beli osvajaju Ligu Evrope!

Dok su sarađivali u Panionisu najviše mečeva je proveo na desnom krilu. Vratio je to sa sedam pogodaka i šest asistencija, pa je možda Ben zamena za Slavoljuba Srnića, o čijim ponudama iz Turske se priča. Ukoliko bude potrebe, može da se prebaci i na levo krilo.

Iako je u domaćim medijima dobio nadimak ’’Big’’ kao aludiranje na londonsku kulu sa satom, Ben nije visok. Tek 173 centimetra visoki reprezentativac Komorskih ostrva nije neko ko će se hvaliti visinom. Naravno, to znači da ima druge kvalitete, poput brzine, koji su često u suprotnosti.

Najveća prednost mu je brzina, fantastičan je u rešavanju situacija 1 na 1 jer ima dobar dribling i veoma dobro završava akcije. To su već videli fudbaleri Partizana kada se iz drugog plana ubacio i savladao Kljajića za prvi gol na beogradskom susretu.

Olimpijakos drži prvo mesto u Grčkoj!

Zvezda ni u napadu ni na krilnim pozicijama nema igrača sličnih karakteristika. Ben je možda najsličniji Nemanji Radonjiću, po brzini i želji da uvek igra protiv svog direktnog čuvara. Često mu to prolazi za rukom jer je za nijansu bolji dribler.

Potpuno različit tip igrača u odnosu na Milića (zbog snage) ili Srnića (zbog defanzive) ali i u odnosu na napadače Zvezde. Svi oni su daleko viši i sporiji od njega. To je idealno za mečeve sa dva napadača, gde bi taj drugi otvarao prostor i odlagao loptu Benu koji trči kontranapade.

Pitanje je koliko će Zvezda često imati priliku da igra sa takvom taktikom? Verovatno ne često, ali neće za Bena biti problem da se uklopi u ’’pasivne’’ napade crveno-belih. Dva ili tri metra prostora će mu biti dovoljno za lažnjak i udarac iz daljine, a ume El Fardu Ben da pogodi.

Pogodi tačan rezultat protiv Lamije!

Navijači Zvezde su, slušajući Vladana Milojevića koji je stvorio autoritet, želeli reprezentativca Komorskih ostrva. Predstavljen im je kao igrač koji donosi kvalitet. To je sigurno tačno, a Milojević je stekao ugled pa se njegova reč među zvezdađkom javnošću poštuje bez preispitivanja.