Malerozni Kardif, zašto Fulam nema vremena i koliki je Mitrovićev deo golgeterskog kolača?

(Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

Sve su manje šanse da se Fulam i sledeće godine takmiči u Premijer ligi, a pored pokazatelja loše igre i nezavidnog položaja na tabeli, na ruku mu ide i sujeverni pogled na situaciju, a za koji je ,,kriv” Kardif.

Naime, kada je Fulam poslednji put napuštao društvo najboljih engleskih klubova, Kardif je bio na drugom mestu po broju primljenih golova. U sezoni 2013/14 ništa nije uspelo da zaustavi odlazak Fulama i Kardifa u Čempionšip, jer su njihove mreže bile ,,probušene” skoro 160 puta, tačnije golmani ovih sastava su primili ravno 159 golova! Mada još postoji šansa za spas po uzoru na neke čudesne sezone i spašavanja kakva je izvodio Sanderlend, malo toga je zaista na strani Fulama.

Kardif se bar nominalno nalazi iznad zone ispadanja, dok je ekipa Klaudija Ranijerija u zaostatku čitavih osam bodova.

Do kraja Premijer lige Fulam treba da odigra još jedanaest utakmica, međutim, ako nastavi ovim tempom da prima, ali i da daje golove, ne smeši mu se lepa sudbina. U poređenju sa prethodnih pet premijerligaških sezona, londonski sastav ima mnogo razloga za brigu. Štaviše, Fulam bi u projekciji ostatka lige po svojoj sadašnjoj matematici, bio lošiji nego kada je ispadao pre nekoliko godina.

Fulam je sa Martinom Jolom takođe imao lošu odbranu

Kada se te 2013/14 selio u niži rang, fudbelere ove ekipe je vodio Martin Jol, koji nije ni dočekao kraj sezone jer je smenjen zbog loših rezultata. Belo-crne ni to nije spalo od ispadanja, pošto su zauzeli devetnaesto mesto sa 32 boda, postignutih četrdeset i primljenih čak osamdeset pet golova. To je bio najlošiji odnos u ligi, gori čak i od poslednjeplasiranog Kardifa (32:74).

Još ,,samo“ dvadeset šest bodova do spasa: Ranijeri ne pomaže, Fulam i dalje pod ,,ručnom“

Ako odbrana nastavi ,,po starom”, Fulam bi ovu sezonu mogao da završi sa ,,izuzetnih” 86 golova u mreži. Naime, do sada su igrači sa Krejven Kotidža primali 2.26 golova po meču i ako sa takvim navikama ne prestanu, do kraja će nadmašiti svoju ,,ispadajuću” sezonu.  Možda bi se stvari mogle posmatrati sa više optimizma da je situacija u napadu bolja.

Ona doduše nije katastrofalna jer postoje tri neefikasnije ekipe, kao i dve koje su na približnom nivou. No, Mitrović i ostali bi trebalo da postižu više pogodaka nego što je nepun jedan (0.96) po utakmici, što i nije previše u skladu sa procenama da Fulam napadački nije tako loš. Tim tempom bi do kraja postigli tek 36 golova, što je za četiri manje nego u sezoni 2013/14.

Takođe je veoma zanimljivo da je Fulam u prethodnih pet premijerligaških sezona (2009-2014) samo jednom bio u plusu, kada je 2010/11 kada je dao 49, a primio 43 gola. Trener je tada bio Mark Hjuz koji je taj posao preuzeo od Roja Hodžsona. Hodžson je se oprostio sa dvanaestim mestom, koje je Velšanin popravio na osmu poziciju. Martin Jol je na Krejven Kotidž stigao 2011/12 i u prvoj sezoni bio deveti. Ekipa je napadački zadržala isti nivo (48), ali je odbrana primila osam pogodaka više (51).

Aleksandar Mitrović ima lavovski udeo u broju golova svog tima

Naredne godine se na Krejven Kotidžu gledao još efikasniji fudbal, ali je Fulam pokazao znake popuštanja u odbrani (50:60). Jol je ušao i u treću sezonu mandata, ali ga nije završio. Belo-crni su ispali u Čempionšip gde su se zadržali sve do dolaska Slaviše Jokanovića i uspeha u drugom uzastopnom plej-ofu.

Mitrović sa dva gola režirao spektakularan preokret Fulama! 

Biće veoma zanimljivo videti kao će na kraju izgledati učinak Aleksandra Mitrovića i kako će biti procenjen. Činjenica je da je mogao da ima i neki gol više na svom kontu, s obzirom da je odigrao sve mečeve u Premijer ligi. Neke šanse je trebalo da pretvori u pogotke, ali treba napomenuti da u ekipi sa očajnom odbranom, nije retkost da se loši efekti prenesu sa jednog kraja terena na drugi. Čak i u takvim okolnostima, Mitrović udeo u golovima svoje ekipe je skoro 39%.

Ako bude poštovao dosadašnju statistiku učestalosti trešenja mreža (gol na manje od tri utakmice), najbolji strelac reprezentacije Srbije bi na kraju imao ciglih četrnaest pogodaka. To bi i dalje bilo nešto manje od 39%, ali daleko više od  20% koliki je zahvatio kada je za Njukasl dao devet golova u sezoni 2015/16. Doduše, tada je propustio da odigra četiri utakmice, ali to nema većeg uticaja na matematiku.

Na kraju, njegov tim je do sada osvajao 0.63 boda po kolu, što bi u krajnem zbiru donelo još sedam bodova, odnosno tačno onoliko koliko trenutno ima Sautempton na osamnaestom mestu. Bilo ko da se nalazi u koži Klaudija Ranijerija, poželeo bi trenutnu promenu stvari, aili sledi ekspresan povratak u Čempionšip i verovano potraga za novim trenerom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime