Maksimirski vetar u leđa i prizivanje duhova iz 2004.

Croatia vs. Portugal, 10th June 2013

Hrvatska i Grčka večeras biju prvu od dve bitke na putu ka Svetskom prvenstvu u Rusiji. Domaćin će u Zagrebu pred krcatim Maksimirom pokušati da trijumfom napravi što veću zalihu pred nedeljni revanš, dok će selekcija Grčke probati da ostvari još jednu senzaciju. 

U ovaj meč, Vatreni ulaze kao potpuni favoriti. Nakon slabo odigranih kvalifikacija, u svojoj grupi su zauzeli drugo mesto, gledajući u leđa hrabrih Islanđana. Ipak, i ovaj duži put je za reprezentaciju Hrvatske pravi put. Da nije bilo pobede u Ukrajini u poslednjem kvalifikacionom meču, pitanje je da li bi bilo i baraža, pa ni ovo nije tako loša trasa na putu ka najvećoj zemlji sveta. 

Veliki uticaj na to imao je i rezultat oktobarskog žreba za baraž. Kuglice su bile naklonjene Hrvatima i mečevi sa Helenima su znatno bolja varijanta od dvomeča sa Švedskom. Zato će iskusna ekipa Zlatka Dalića biti u dobroj poziciji. Za veliki broj kvalitetnih igrača ovo je poslednja prilika da zaigraju na Mundijalu i tu priliku ne bi smeli da propuste. 

Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandukić i Ivan Perišić su svi vrhunska klasa, ali i igrači u zrelim igračkim godinama. Realova „desetka“, recimo, ima 32 godine i definitivno neće biti igrač koji će predvoditi ovaj tim u borbi za plasman u Katar 2022. godine. Stoga, Hrvati će sve morati da stave u ova dva meča. 

Dalićeva ekipa nema više prostora za grešku. Ako im se remi protiv Finske i mogao progledati kroz prste, sada je vreme da pokažu koliko su snažan tim. U Francuskoj su pretprošlog leta bili osveženje turnira, pobedivši Španiju u grupnoj fazi, sve dok nisu naleteli na nesalomivi Portugal. Ako je tada bila propuštena zlatna prilika da se na Euru učini nešto veliko, sada je plasman na Mundijal minimum svih minimuma. 

Naročito kada se uzme u obzir da će se širom Hrvatske narednog leta prisećati neponovljivog podviga iz 1998. godine. Biće to tačno dve decenije otkako su svoj mundijalski debi pretopili u bronzu, predvođeni Davorom Šukerom, Robertom Prosinečkim i Zvonimirom Bobanom. Ispit ove generacije, međutim, dolazi ranije nego što je u HNS bilo očekivano. 

Umesto da se već razmišlja o bazi u Rusiji i priprema za dve prijateljske utakmice, Kockasti će morati na megdan Grcima. I koliko god to zvučalo kao ime solidnog protivnika koji se jednostavno mora preskočiti, Grčka neće biti lagani zalogaj. 

Predvođeni nemačkim selektorom i bez naročito zvučnih imena (uz izuzetak Sokratisa Papastatopulosa), Grčka igra tvrd i dosadan fudbal. Njihova igra svodi se na defanzivnu čvrstinu, dok u napadu ne nude skoro ništa, pa uglavnom pokušavaju da minimalcima izvuku sva tri boda. Da niste videli ime njihovog štopera spomenutog u zagradi, vrlo lako ste mogli da pomislite da smo se vratili 13 godina unazad. 

Toliko je prošlo od verovatno najveće senzacije koju je evropski fudbal podario ovom sportu. I donekle, stvari podsećaju na 2004. godinu. Umesto legendarnog Ota Rehagela, na klupi sedi Mihael Skibe, a na mestu Angelosa Haristeasa i Antoniosa Nikopolidisa, sada su Kostas Mitroglu i Orestis Karnezis. 

Izbacivanje Hrvatske na putu ka Mundijalu – osim što ide u korist Srbije i nadanja da će se Orlovi ipak naći u trećem šeširu – bilo bi senzacija. Grci su uz mnogo sreće uspeli da se domognu drugog mesta u svojoj grupi, pre svega uz pomoć nesrećnih partija Bosne i Hercegovine. Ipak, Heleni su nas na to i navikli. Njihove partije u kvalifikacionim ciklusima nikada nisu briljantne, ali gotovo uvek uspevaju da dođu do velikih takmičenja. Na Mundijalu u Brazilu su ih samo penali delili od četvrtfinala. 

Takođe, njihove katastrofalne partije u borbi za Euro 2016 su bile senzacija, pošto su Grci nakon tog Svetskog prvenstva uspeli da osvoje tek jedan bod u dvomeču sa Farskim Ostrvima, i svoju grupu okončaju na potpunom dnu tabele. A to dno bilo je i figurativno i bukvalno. U prethodne dve godine su uspeli da se izdignu odatle i samo stizanje do baraža je veliki uspeh. 

Grci, očito, predstavljaju suprotnost svom protivniku. Oni nemaju vezni red u kojem sve vrvi od kreacije, pa se uglavnom oslanjaju na disciplinovanu timsku igru. To se očekuje i ovog puta. Grčka će na Maksimiru igrati defanzivno, trudeći se da frustrira domaće igrače, ali i publiku. Ukoliko svoju mrežu budu zadržali netaknutom duže od sat vremena, hrvatski igrači će postajati nervozniji. Uostalom, Finci su odoleli na tom istom Maksimiru, a malo je nedostajalo i selekciji takozvanog Kosova. 

Biće ovo tek prvih 90 minuta. Hrvati imaju imperativ pobede koji će pokazati koliko su veliki. Ili će „zapaliti“ Vatrene i vratiti na za njih željeni kolosek, ili će ih marljivi Grci ukočiti pred revanš u Atini i još malo podgrejati sličnosti sa najslavnijim fudbalskim timom te zemlje.