Maksi Gomez: Seltin posao od 4 miliona ne prestaje da postiže golove

Maxi Gomez, Celta Vigo (Photo by Octavio Passos/Getty Images)

Od modernog napadača se traži da bude pretnja u šesnaestercu, da doprinosi igri tima visokim presingom, da uključuje saigrače u napade i otvara im prostor svojom kretnjom, da bude “all-round”. Zato u oči upada Maksi Gomez, napadač Selte iz Viga koji od svega radi samo jednu stvar, ali najvažniju od svih – postiže golove.

Ovaj 21-godišnjak je u pobedi Selte nad Eibarom proteklog vikenda postigao još jedan gol, svoj 13. u debitantskoj sezoni u Primeri. Štaviše, u debitantskoj sezoni u evropskom fudbalu. Iako ga trenutni učinak ne čini čak ni najboljim strelcem u svom timu, Gomez je svojim partijama itekako privukao pažnju.

Ko je Maksi Gomez?

Radi se o momku rođenom u Pajsanduu, gradiću od 70-ak hiljada stanovnika, na samoj granici sa Argentinom. Ponikao je u Defensor Sportingu, za koji je debitovao kao 19-godišnjak, a nakon dve odlične sezone, zapao je za oko klubu iz Viga.

Prošlog leta je doneo odluku da je vreme da se otisne put Evrope, a Selta je za njega platila za današnje uslove mizernih četiri miliona evra. Sedam meseci kasnije, može se zaključiti da je Gomez već isplatio taj novac vlasnicima kluba i sada je pitanje koliko u svojoj karijeri će moći da postigne nakon što, jednog dana, bude otišao u neki drugi klub.

Maksi Gomez: Seltin posao od 4 miliona ne prestaje da postiže golove
VIGO, SPAIN – JANUARY 07: Maxi Gomez of RC Celta de Vigo celebrates after scores the second goal during the La Liga match between RC Celta de Vigo and Real Madrid at Municipal Balaidos on January 7, 2018 in Vigo, . (Photo by Octavio Passos/Getty Images)

Gomez za to itekako ima potencijala, a njegov učinak ove sezone to potvrđuje. Za 2070 minuta provedenih na terenima Primere (23 cela meča) postigao je 13 golova. Tome je pridodao i dve asistencije, mada to nije nešto što će se od njega naročito često očekivati. Gomez je od onih staromodnijih napadača.

Predator u kaznenom prostoru

Kada gledate Urugvajca, primetićete njegovo odlično snalaženje u šesnaestercu protivnika. Nije igrač koji će se vraćati daleko unazad da pomogne vezistima i otvori prostor nekome sa krila da utrči tamo gde njega nema. Ne, Gomez to ne radi. Kao što nije kreativan tip napadača koji će upošljavati druge. On ne takođe ne pomaže u onoj tezi da “svaka odbrana počinje od napadača” jer neće previše juriti za defanzivcima u stilu Serhija Aguera ili Roberta Firmina.

SELTA ZA VIKEND DOČEKUJE LAS PALMAS!

Imajući u vidu i stil igre Selte, to možda nije tako neočekivano, ali ni Gomez nije taj tip igrača. Dovoljno je samo da vidite njegovu građu, koliko je fizički dominantan, i sve će vam biti jasno. Visok je 186 centimetara i ima 91 kilogram. Samo to govori da je snažan u duelima i da je jako teško izbaciti ga iz balansa. Na sve to, ne bi se moglo reći da je spor.

To je, onda, jako dobra kombinacija, a njegove “predatorske” sposobnosti se jasno mogu videti na mapi njegovih šuteva ove sezone.

Maksi GomezGomez trenutno ima prvoklasnu realizaciju prilika, jer iako ne šutira isuviše često, on redovno postiže golove. Do sada je upućivao tek 2.48 šuteva na 90 odigranih minuta, ali je zato realizovao 22.8 odsto šuteva. Skoro svaki četvrti njegov šut na kraju je i gol. Ipak, ono na šta treba naročito obratiti pažnju jeste osvetljeni deo na gornjem grafikonu.

Taj centralni deo šesnaesterca predstavlja takozvanu “opasnu zonu”, odakle je napadačima najlakše da postižu golove. Automatski ćete primetiti da ogromna većina od svih Gomezovih šuteva dolazi iz tog dela kaznenog prostora. Na kraju krajeva, i svaki od njegovih 13 golova stigao je baš odatle.

Iz peterca niko ne šutira češće

Koliko je Maksi tipična “devetka”, pokazuje još jedan podatak. Naime, nijedan igrač Primere ove sezone nije šutirao iz unutrašnjosti peterca više puta od njega. Gomez je to činio 11 puta, isto kao i Kristijano Ronaldo i Luis Suarez. Reklo bi se da to nije loše društvo.

Maksi GomezTakođe, Urugvajac je šest od svojih 13 golova postigao glavom, a kada kažete “klasična devetka”, i to je jedna od stvari koju očekujete od takvog napadača. Kada se nađe u šesnaestercu, Gomez je vrlo snalažljiv i primetno je da ima njuh za postizanje golova. On se ne koncentriše previše na igru dalju od gola, ali dok god ovako trese mreže, to neće biti važno.

BETISOV PLASMAN U LIGU EVROPE BI BIO POBEDA FUDBALA

Sa samo 21 godinom, on je budućnost urugvajskog fudbala. U timu kakav je Selta je odmah dobio prostor da se pokaže, što odlično koristi, a nema razloga da tako ne bude i u budućnosti. Njegov partner u napadu je i Jago Aspas, strelac 16 golova u Primeri, pa je od ovog špansko-urugvajskog tandema lošiji jedino od onaj Barselonin argentinsko-urugvajski.

U takvom okruženju, Maksi ima sve preduslove da nastavi da fudbalski raste.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime