Made in Liverpool – izdanci sopstvene škole

Karager je bio ogorčen zbg poteza Liverpula (FOTO. Getty Images)

Veliki klubovi u kakve se Liverpul mora svrstati, odavno su shvatili prednosti posedovanja sopstvene škole fudbala u kojoj će obučavati mlade igrače i davati im prepoznatljiv identitet.

Kupoprodaja gotovih i polu-gotovih ,,proizvoda” i dalje zauzima veći deo stvaranja sastava, ali bez sopstvenog omladinskog pogona se ne može zamisliti nijedan ozbiljniji klub, posebno ne oni koji su podjednako slavni na svim stranama sveta.

Transfer u znaku procenta – kako su porasle neke cifre

Liverpul je svoju akademiju otvorio 1998. godine u Kirkbiju. Ta godina se pamti kao ona u kojoj je Stiven Džerard debitovao za Crvene. Izgradnja sopstvenog centra je motivisana pojavom nekolicine posebno talentovanih mladih igrača tokom devedesetih godina prošlog veka.

Trent Aleksander-Arnold ima potencijal buduće zvezde Crvenih

Od osnivanja akademije priliku da zaigra za prvi tim je dobilo osamnaest mladića rođenih u Liverpulu. Nijedan od njih međutim, nije uspeo da napravi značajniju karijeru. Nade se trenutno polažu u Trenta Aleksander-Arnolda koji je pokazao da ima potencijal fudbalera za velike domete.

Igrači kao što su Stiven Rajt, Džek Robinson, Konor Koudi, Adam Morgan, Džordan Rositer su otišli pre nego što su ispunili očekivanja. Neki su dobili šansu da zaigraju kao Džon Flanagan, ali niko nije odigrao bar 50 mečeva za Liverpul.

Kroz akademiju su prolazili i strani mladi igrači, pogotovo u eri Rafe Beniteza. Damijen Plesis, Dani Pašeko i Kristijan Nemet su imena koja su izneverila očekivanja da će postati oslonci kluba u donošenju trofeja na Enfild.

Liverpul želi da pobedi Mančester Siti! Kvota je odlična!

Od dolaska Jirgena Klopa u Liverpul priliku da debituju je dobilo čak jedanest akademaca. Aleksander-Arnold se ustalio, a možda će čuveni Kop uskoro pozdravljati još neku mladu zvezdu u najavi.

Ali, da se podsetimo onih polaznika škole koji su ekipu sa Mersisajda učinili toliko ponosnim.

Veliki Stiven Džerard

Verovatno najveće ime je Stiven Džerard, koji se nalazi i među najboljim fudbalerima u istoriji kluba. Bez njega se Liverpul ne može zamisliti, pogotovo jer je najveći deo od 17 godina koliko je proveo na Enfildu praktično nosio klub na svojim leđima. Nažalost, nedostatak vrhunske podrške je razlog zbog kojeg je i njegov period obeležen neosvajanjem titule.

Liverpul

Robi Fauler je prve dve utamice za Crvene odigrao u Liga kupu 1993. godine. Protivnik je bio Fulam, a osamnaestogodišnji golgeter je u revanšu na Enfildu postigao svih pet pogodaka za Liverpul. Nekoliko godina kasnije Arsenalu je za pet minuta dao tri gola.

Može li Fulam da nastavi sa sjajnim igrama?

Te sezone, kao i u dve sledeće, Fauler je postizao više od 30 golova! Teška povreda kolena kada je imao samo 22 godine mu nije dopustila da postane velika zvezda i u svetskim okvirima. Na 369 mečeva u dresu Crvenih sjajni napadač je dao 183 gola.

Za Džejmija Karagera se obično kaže da su ga krasili duh i stav kakvi nisu nijednog drugog igrača novijoj klupskoj istoriji. Njegov ratnički duh je verovatno bio ključan za pobedu protiv Milana u finalu Lige šampiona. Rafa Benitez ga je pretvorio u centralnog fudbalera odbrane nakon što je godinama pokrivao sve moguće pozicije.

Liverpul

Povukao se 2013. godine posle 737 odigranih mečeva za Liverpul.

Stiv Mekmanaman je ostao prepoznatljiv po svojoj lakoći kretanja po terenu i veštini driblinga ne tako tipičnoj za ostrvske fudbalere. Njegovom individualnom kvalitetu se pripisuje osvajanje Liga kupa 1995. godine koji ga je 1999. godine odveo u Real u čijem dresu je odigrao skoro stotinu utakmica.

Neoprošten prelazak u Mančester Junajted

Majkl Oven spada u legende kluba, ali mu navijači ipak zameraju prelazak u Mančester Junajted 2009. godine. Za Liverpul je debitovao kao sedamnaestogodišnjak, a u prve dve pune sezone tresao mreže preko dvadeset puta. Za Crvene je postigao 158 golova na 297 utakmica i poslednji je Englez dobitnik nagrade za Evropskog fudbalera godine.

Jedini aktivni akademac sa Enfilda je Stiven Vornok koji sa 35 godina trenutno igra za Barton u engleskom Čempionšipu. Prvi nastup za Liverpul beleži 2004. godine kada je izgledalo da je upravo on dugoročno rešenje za poziciju levog beka. Benitez međutim, u klub dovodi Fabija Aurelija kao konkurenciju Riseu, a Vornok biva prodat Blekburnu.

Dominik Mateo je u klubu proveo osam sezona, ali je za to vreme odigrao samo 127 ligaških utakmica. Nagoveštaj sjajne karijere je osujećen brojnim povredama zbog kojih ovaj prototip modernog centarhalfa nije ostavio značajniji trag na Enfildu.

Igrao je još za Lids gde je bio i kapiten, zatim za Blekburn i Stouk.