Lukas Moura: Totenhemovo kockanje na sitno bi moglo da se dobro isplati

Lukas Moura

Totenhemovo poslovanje na tržištu poslovanja se već neko vreme odvija na sličan način. Prvo se neveliki broj igrača dovodi u vezu sa Pevcima. Potom se po medijima šuška o njihovoj velikoj želji da nekog određenog fudbalera dovedu, a onda se posle toga ne dešava ništa.

Sve dok ne dođu poslednji dani prelaznog roka. Zaštitni znak Danijela Levija, vlasnika Totenhema, postao je sinonim za ovaj klub pa tako Totenhem uvek čeka poslednji trenutak za dovođenje igrača. Na sličan način je letos stigao Davinson Sančez, a sada je poslednjeg dana januara na Vembli stigao Lukas Moura.

Takav pristup Pevcima donosi rizik da svog igrača neće dobiti, ali se do sada pokazalo i kao sredstvo za dovođenje igrača ispod cene. Konkretno na primeru Moure, Totenhem je pre nekoliko nedelja bio zainteresovan za Brazilca zajedno sa Mančester Junajtedom i Arsenalom. Barem su tako izveštavali mediji sa Ostrva.

Da je Totenhem tada žurio da dovede igrača Pari Sen Žermena verovatno bi morali da plate znatno više od 22 miliona funti koje su zapravo izdvojili. Moura je stigao u London i tako postao drugi igrač PSŽ-a u drugom uzastopnom prelaznom roku koji je svoj novi dom pronašao među Pevcima.

Šta će Totenhem dobiti od Moure?

Totenhem
LONDON, ENGLAND – DECEMBER 26: Dele Alli of Tottenham Hotspur celebrates after scoring his sides third goal with his team mates during the Premier League match between Tottenham Hotspur and Southampton at Wembley Stadium on December 26, 2017 in London, England. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

Totenhem je ovim transferom dobio klasično desno krilo koje će im ponuditi širinu i brzinu. Pevci su do sada na tom mestu često koristili Kristijana Eriksena koji je znatno drugačiji tip igrača, bliži klasičnoj “desetki”. Sa Mourom na tom mestu, Maurisio Poketino bi mogao da ima igrača koji će “probijati” po boku kao pravo krilo, čime bi Eriksen verovatno dobio nešto centralniju ulogu.

Ovo je vrlo važno kako bi Totenhem nastavio da se razvija na više planova. Njihova igra mogla bi da bude raznovrsnija jer bi imali veći opseg mogućnosti. Eriksen je izvanredan igrač sa odličnim pregledom igre, ali ponekad je timu i potrebno da neko na “staromodan” način doprinese igri tima prodorima, centaršutevima i brzim utrčavanjima iza leđa protivnika.

Totenhemovih 14 dana iz pakla!

Od dolaska Brazilca u Pari Sen Žermen, prosečno je beležio 1.4 uspešnih centaršuteva na 90 minuta. To je odličan rezultat, posebno kada se ima u vidu da se radi o periodu od pet i po godina. Takođe, procenat njegovih uspešnih centaršuteva je čak 31 odsto.

Sve to će Moura doneti, a kada se pogleda da je na tom mestu pre samo godinu i po dana bio doveden Musa Sisoko, jasno je da će Brazilac biti mnogo bolji izbor. Moura ima iskustvo igranja u velikom timu u kojem je iz sezone u sezonu napredovao. Njegov učinak je sa svakom godinom bivao sve bolji, da bi potom bio naglo usporen dolaskom “svemirskih” pojačanja Nejmara i Kilijana Mbapea.

U takvoj konstelaciji snaga bilo je očekivano da Moura ostane bez šanse za igru, naročito kada je Unaji Emeri na raspolaganju imao još i Anhela Di Mariju i Julijana Drakslera.

Kakav će uticaj ostvariti Moura?

Iz ove perspektive je to poprilično teško pitanje. Moura je ove sezone odigrao samo 72 minuta fudbala i nejasno je hoće li to ostaviti veliki uticaj na njegove partije. Vrlo je moguće da će u Totenhemu morati da budu strpljivi sa njim i ne samo zbog prethodno male minutaže.

Totenhem je vrlo organizovan tim u svakom pogledu. Uloge se jasno znaju i sam skup igrača je međusobno dosta blizak. U takvim sredinama je potrebno više vremena za novog igrača da se uklopi, a i na terenu će se od njega dosta tražiti. Poketino voli takozvane neumorne igrače koji će vršiti presing do iznemoglosti kada to od njih traži, ali i koji će moći da odgovore promenama u igri.

Totenhem očekuje veliki izazov u vidu Liverpula!

Ove sezone je argentinski stručnjak pokazao da ume da bude pragmatičan, pa je u pojedinim mečevima svoju igru više oslanjao na kontra-napade – pobeda na Vembliju protiv Liverpula je idealan pokazatelj toga. Tu bi Moura kao vrlo brz igrač mogao odlično da se uklopi.

U svakom slučaju, čak i da Totenhem bude morao malo više da čeka ne bi li iz Moure izvukli maksimum, on bi mogao da se pokaže kao sjajno rešenje dovedeno za relativno mali novac. Poketino ume iz igrača da izvuče više nego što bi mnogi očekivali i ako to bude slučaj sa Mourom, svi će imati koristi od toga.

Totenhem će postati opasniji, višedimeonzionalniji i iskusniji tim, dok će Brazilac pokazati da i dalje nije dostigao vrhunac u svojoj karijeri. Za 22 miliona funti, sve to zvuči kao mali rizik na potencijalno veliku dobit.